BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriKart dolandırıcılarına karşı 13 önlem----

Kart dolandırıcılarına karşı 13 önlem

Kart dolandırıcılarına karşı 13 önlem
26 Mart 2024 - 17:19 www.finansgundem.com

Kredi kartı dolandırıcıları yeni kurbanlar arıyor. Kullanıcılarınsa kendilerini korumak için alması gereken bazı önlemler var. Guide2Free’nin haberinde dolandırıcılardan korunmak için uygulayabileceğiniz 13 yönteme yer veriliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İnternetin yükselişiyle birlikte, kredi kartı güvenliği her zamankinden daha önemli hale geldi. Dolandırıcılar, paranızı ve kişisel bilgilerinizi çalmak için sürekli olarak yeni yollar bulurken, sürekli olarak bir adım ötede olmak gerekiyor. Ancak Guide2Free’nin haberine göre dolandırıcılardan kendinizi korumak için bir teknoloji uzmanı veya finans gurusu olmanıza gerek yok.

Haberde kredi kartı kullanıcılarının faydalanabileceği güvenlik önlemlerine işaret edildi. Zira ekstrelerinizi düzenli olarak kontrol etmek gibi basit alışkanlıklardan sanal kart kullanımı gibi daha gelişmiş tekniklere kadar birçok yöntem kart kullanıcılarının güvenle alışveriş yapmasına imkan sağlıyor.

Online alışverişlerde sanal kart kullanın

Sanal kart numaraları kredi kartınız için gizli bir kimlik bilgisi gibi çalışır. Bu sayede gerçek kredi kartı numaranızı gizli tutarak çevrimiçi alışverişlerde benzeri olmayan geçici kart numaralarına başvurabilirsiniz. Bir sanal kart numarası ele geçirilirse ana kart hesabınız üzerinden sanal kartınızı kolayca iptal edebilirsiniz. Üstelik ana kart hesabınız etkilenmez.

Kart bilgilerinizi saklı tutun

Kredi kartı bilgilerinizi ailenize miras kalan özel bir tarif gibi davranın ve kimseyle paylaşmayın. Kart bilgilerinizi nerede ve kime açıkladığınız konusunda dikkatli olun. Unutmayın; meşru şirketler iletişimi siz başlatmadığınız sürece kredi kartı bilgileriniz asla e-posta veya telefon yoluyla talep etmezler

Güvenli internet sitelerini kullanın

İnternet üzerinden alışveriş yaparken bu sitenin güvenli olduğundan emin olun. Tarayıcınızın adres kısmında yer alan ‘https’ ifadesine ve bunun yanında asma kilit simgesinin olup olmadığına bakın. Bir internet sitesi şüpheli görünüyorsa veya söz konusu güvenlik özelliklerine sahip değilse kredi kartı bilgilerinizi girmekten kaçınmak en iyisi olacaktır.

Güçlü şifreler kullanın

Şifrelerinizin oldukça güçlü olduğundan emin olun. Harflerden, rakamlardan ve özel karakterlerden oluşan bir şifre dolandırıcıların işini zorlaştıracaktır. Doğum günleri veya evcil hayvan adları gibi kolay tahmin edilebilir bilgileri kullanmaktan kaçının. Birden fazla hesap için aynı şifreyi kullanmayın.

Kimlik avı dolandırıcılıklarına karşı dikkatli olun

Kimlik avı dolandırıcılıkları, koyun kılığına girmiş kurtlar gibidir. Güvenilir bir kaynaktan geliyor gibi görünseler bile, kredi kartı bilgilerinizi isteyen e-postalara veya mesajlara şüpheyle yaklaşın. Unutmayın, meşru şirketler asla e-posta yoluyla hassas bilgiler istemez.

İletişim bilgilerinizi güncelleyin

Bankanızla iletişim bilgilerinizi güncel tutun. Bu herhangi bir olağandışı etkinlikten anında haberdar olmanızı sağlar. Bankanızın iletişim bilgileri güncel değilse, yetkililer dolandırıcılık şüphesi halinde size ulaşamayabilir.

Kart şifrenizi koruyun

Kart şifreniz finansal parmak izinizdir. Gizili tutun, asla bir yere yazmayın veya kimseyle paylaşmayın. Kart şifrenizi bir ATM’ye veya ödeme terminaline girerken tuş takımını meraklı gözlerden korumak için diğer elinizi kullanın.

Kredi puanınızı izleyin

Kredi puanınızdaki ani ve açıklanamayan bir değişiklik bir dolandırıcılık faaliyetinin işaret olabilir. Birçok kredi kartı firması ücretsiz olarak kredi puanı izleme hizmeti sunar. Finansal sağlığınız hakkında bilgi sahibi olmak için bu hizmetlerden yararlanın.

Herkese açık Wi-Fi ağlarında işlem yapmaktan kaçının

Herkese açık Wi-Fi ağları finansal işlemler için uygun değildir. Bu kalabalık bir odada banka hesabınız hakkında sohbet etmeye benzer. Bilgisayar korsanları genel ağlar üzerinden iletilen verileri kolayca ele geçirebilir. Bu nedenle internet bankacılığını ve alışverişlerinizi güvenli, özel bir bağlantıya sahip olduğunuz zamanlarda gerçekleştirin.

İki faktörlü kimlik doğrulama kullanın

İki faktörlü kimlik doğrulama yöntemleri kartlarınız için ekstra bir güvenlik katmanı sağlar ve hesaplarınıza erişimi zorlaştırır. Bu yöntem etkinleştirildiğinde kısa mesaj veya e-posta yoluyla benzersiz bir tek kullanımlık şifreyi girmeniz gerekir.

Kaybolan veya çalınan kredi kartlarınızı hemen bildirin

Eğer kartınız kayıpsa veya çalınmışsa hiç vakit kaybetmeden bankanıza veya firmanıza haber verin. Erken harekete geçmek dolandırıcılık faaliyetlerini engelleyecektir. Kayıp kartınızın bulunup bulunmadığını görmek için beklemeyin. Zira ne kadar erken bildirilirseniz dolandırıcılık faaliyetlerinden o kadar iyi korunursunuz.

Hassas belgeleri parçalayın

Özel bilgiler içeren belgelerinize çok gizli belge muamelesi yapın. Herhangi birinin kişisel bilgilerinizi ele geçirmesini önlemek için onları parçalayın. Buna kredi kartı ekstreleriniz, faturalarınız ve finansal bilgilerinizi içeren herhangi bir belge de dahildir.

Yeni tip dolandırıcılık yöntemlerinden haberdar olun

Bilgi güçtür. Dolayısıyla en son dolandırıcılık yöntemlerinden haberdar olmanız bu tip bir saldırı altında olduğunuzda durumu daha kolay kavrayabilmenizi sağlar. Mevcut tehditler ve bu tehditlere karşı kendinizi nasıl koruyacağınız hakkında bilgi sahibi olabilmek için Rekabet Kurumu, Ticaret Bakanlığı veya bankanızın resmi internet blogu gibi saygın kaynakları takip edebilirsiniz.

Kredi siciliniz işe girmenize engel olmasın

 

'Sazan sarmalı' ile dolandırıcılık yapan 20 şüpheli tutuklandı

 

Yaşlıları hedef alan 10 dolandırıcılık yöntemi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)