Ana SayfaÖdeme SistemleriMehmet Sezgin’den şok öngörüler---

Mehmet Sezgin’den şok öngörüler

6 / 9
Mehmet Sezgin’den şok öngörüler
06 Şubat 2017 - 15:07 www.finansgundem.com

TÜRKİYE MOBİL DEVRİMİ İÇİN GEREKLİ EŞİĞİ GEÇTİ

-Mobil ödemelerle ilgili Türkiye’de de önemli gelişmeler var. Gerçi GSM operatörleri hızlı başladıkları bu alanda biraz geri çekildi. Ancak sizin de büyük emeğinizin geçtiği Bonus Flaş’ın yanı sıra Yapı Kredi Cüzdan, CEPTETEB gibi mobil cüzdan örnekleri var. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz? 

-Biz mobille kartı evlendirmek için Garanti’de çok uğraşmıştık. Tabii o dönemlerde NFC özellikli telefonlar yok denecek kadar azdı. Anten, ekstra SIM, anahtarlık gibi farklı aparatlarla denemeler yaptık. Garanti’de 2006 yılında dünya çapında ilk kez kartla temassız işlemi mümkün kıldık.

Mobil cüzdanlara dönecek olursak, bir ülkede internete bağlı akıllı telefonların penetrasyonu üçte biri geçince orada bir devrim başlıyor. Türkiye’de 2015’in ilk 3 ayı itibarıyla bu oran geçildi. Şimdilerde yüzde 65’leri bulduğu belirtiliyor. Dolayısıyla Türkiye’de mobil devrim için altyapı, ortam hazır. Ancak EMV geçişini pek çok ülkeden önce 2006-2007 gibi tamamladığımız, çip ve PIN uygulamasını hızla ve başarıyla hayata geçirdiğimiz, saniyeler için kartla ödeme pratikliğini yaşattığımız için mobil ve temassız ödemelere ihtiyacın çok da öne çıkmadığını düşünüyorum. Keza başta taksit olmak üzere kredi kartlarının sunduğu avantajlar da ön ödemeli ve banka kartlarının ödemelerde kullanımını sınırladı.

Bu noktada, mobil cüzdanların başarısını kampanya yönetimleri belirleyecektir. Bankaların sürekli üye işyerleriyle iletişimde olması, ihtiyaç ve beklentileri önceden görerek yaratıcı kampanya fikirleri geliştirmesi gerekiyor. Tabii bunun için çok güçlü bir veritabanınız da olması lazım. Artık “büyük veri”yi iyi kullanıp onu “akıllı veri”ye çevirmek rekabette avantaj için hayati önem taşıyor. Bu noktada Türkiye’deki bankaların, yeni nesil ödeme şirketlerinin, FinTech’lerin dünya çapında model olabilecek örnekler geliştirdiğini söyleyebilirim. Örneğin ikinci, üçüncü, dördüncü alışverişten sonra farklı miktarlarda indirim seçeneği sunabilen akaryakıt kampanyalarının dünyada başka bir örneği olduğunu sanmıyorum.

Sonuçta dijital cüzdan her bankanın er ya da geç mutlaka yapması gereken bir yatırım. Zaten ben de Amerika’daki bankaların bu konuda çok geri kalmasından, pazarın bakir olmasından yola çıkarak bu girişime karar verdim.


YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ertuğrul Kale 07 Şubat 2017 16:41

    Mehmet Sezgin'e ulaşmak istiyorum,. Bir projemle patent sürecindeyim .görüşme ihtiyacındayım. Yardımcı olabilirseniz sevinirim, teşekkürler

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster