Ana SayfaFinans KulisUstalardan önemli tavsiyeler---

Ustalardan önemli tavsiyeler

1 / 7
Ustalardan önemli tavsiyeler
04 Eylül 2014 - 08:52 www.finansgundem.com

Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı/Erdal Aksoy

Para kazanmak için çok hırslısınız ve beklemeye tahammülünüz yok mu? O halde Türkiye’nin önemli enerji yatırımcılarından Turcas Petrol’ün sahibi Erdal Aksoy’un fikirleri size pek hitap etmeyebilir. Çünkü onun para kazanma stratejisi, babasından aldığı öğüde uygun olarak uzman ve sabır üzerine kurulu. Aksoy, “Rahmetli babamın ‘para zorla değil, zamanla kazanılır’ şiarını hayatım boyunca benimsedim. Yüksek kazanç vaat eden kısa vadeli işler yerine, sabır ve belirli bir plan ile uzun vadede getiri sağlayan sürdürülebilir yatırımlara odaklandım” diyor.

Bu bakış açısının ürünü olarak Aksoy’a göre servet sahibi olmanın yolu da konjonktürü iyi takip etmekten geçiyor. İkinci adım ise doğru fırsatları yakalayıp bunları uzun vadede sürdürülebilir yatırımlara dönüştürmek. Önemli stratejilerinden biri de Shell, SOCAR ve RWH gibi büyük yabancı şirketlerle azınlıkta kalarak ortaklıklar kurmak.

Aksoy’un 50 yıllık iş hayatı bu stratejinin ürünü olan girişimlerle dolu. Tabaş’ın kurulması, Turcas’ın satın alınması, Shell’in Avrupa’da akaryakıt dağıtımında tek yerli ortağı olmak üzere Shell & Turcas’ın kurulması bunlardan sadece birkaçı. Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR’ı ikna ederek Petkim’in alınması ve STAR Rafinerisi projesinin altyapısının hazırlanması da bu adımlardan. Ancak Aksoy’a göre yeni işlere girmek kadar çıkış zamanını doğru belirlemek de önemli. Yakın zamanda bu projelerin (Star Rafinerisi) yatırım maliyetlerini (kendi payına düşen miktar 500 milyon dolar civarında) günün konjonktürüne göre fazla riskli bulup hisselerini devrederek çıkmayı tercih etti.

Aksoy kendisinden yatırım tüyosu bekleyenlere de yine risk almadan cevap veriyor: “Yatırım için sadece sermaye yetmez, bunun yanı sıra bilgi birikimi ve iş yapma kültürü de çok önemlidir. Dolayısıyla bu özelliklerinize en uygun yatırımı belirleyebilecek danışmanlık şirketlerine gidin.” Erdal Aksoy, babasından aldığı öğüde artık kendi tecrübelerini de ekliyor: “Para zorla değil, zamanla, sabırla, planlamayla, teknolojik üstünlükle, doğru uluslararası ortak ve doğru zamanlamayla kazanılır.”

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster