BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisWall Street’in korkulu rüyası yapay zeka----

Wall Street’in korkulu rüyası yapay zeka

Wall Street’in korkulu rüyası yapay zeka
17 Nisan 2024 - 17:40 www.finansgundem.com

Wall Street’te giriş seviyesi işlerin yapay zeka nedeniyle ortadan kalkması muhtemel gözüküyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de kıdemsiz analistlerin dikkatli olması gerekiyor çünkü Wall Street'te çok imrenilen ve rahat olarak kabul edilen giriş seviyesi işlerin yakında yapay zeka tarafından ortadan kaldırılma ihtimali bulunuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yapay zeka görece vasıfsız işlerin yerini almaya çoktan başladı. Ancak bu kez hedefinde yüksek maaşlı ve nitelikli iş alanları yer alıyor.

Giriş seviye analist pozisyonu

Fortune’dan Sydney Lake’in haberine göre, yapay zekanın benimsendiği ilk yıllarda şüphesiz topluma katkıları oldu ancak aynı zamanda çeşitli iş alanlarını da tehdit etti. Şimdiye kadar fast food ve kamyon taşımacılığı gibi ön saflarda yer alan işler yapay zeka tarafından tüketilmiş durumda ancak yeni ortaya çıkan bu teknolojinin en yüksek maaşlı ve yüksek vasıflı işleri bile ortadan kaldırabileceğine dair derin şüpheler bulunuyor; giriş seviyesi Wall Street bankacılık pozisyonları, tehdit altındaki bu iş alanlarının başında yer alıyor.

New York Times'ın bir raporuna göre, yeni analistler işlerini yapay zekaya kaptırma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Konuya aşina birkaç kişi New York Times'a, Wall Street'in yapay zekaya daha fazla bel bağlaması nedeniyle büyük firmaların işe alımları üçte iki kadar geri çekmeyi düşündükleri bildiriyor. Buna Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi en tanınmış şirketlerde çalışan kişiler de dahil.

Büyük bankalardaki kıdemsiz analist pozisyonu, çoğunlukla aldığı ücret ve yeni çalışanlara sunduğu kariyer yolu nedeniyle büyük ilgi görüyor. Bu çalışanlara genellikle yeni yatırımlardaki riski değerlendirmek için finansal eğilimleri, değerlemeleri ve ekonomik verileri araştırma görevi veriliyor. Ancak pratikte bu rol, grafikleri ve şirket değerleme karşılaştırma tablolarını güncellemek gibi birçok sıkıcı ve tekrarlayan görevi içeriyor.

Rekabet artacak

Finansal hizmetler şirketi Running Point Capital Advisors'ın ortağı ve baş yatırım sorumlusu Michael Ashley Schulman, uzun süredir endüstri çalışanlarının finans, risk ve ihtilaf sorunlarına çözüm bulmak için iş yerlerinde yapay zeka teknolojilerinin uygulandığını gördüklerini söylüyor. Deutsche Bank'ın teknoloji, veri ve inovasyondan sorumlu baş strateji sorumlusu Christoph Rabenseifner, “Kolay yol, gençleri yapay zekayla değiştirmek; ancak insanların yine de karar alma sürecine dahil olmaları gerekiyor” diyor.

Schulman ise, yapay zekanın Wall Street'teki tüm giriş seviyesi pozisyonları ortadan kaldırmayacağını ancak teknolojinin rolünü temelden yeniden tanımlayacağını belirtiyor. Schulman, “Mevcut durumda yapay zeka, Wall Street'teki giriş seviyesi işleri ortadan kaldırmayacak ancak aynı görevi gerçekleştirmek için gereken yönetici sayısını azaltacak. Giriş seviyesi iş, veri toplayıcı olmaktan veri denetleyicisi olmaya, yapay zekanın hiçbir şeyi kaçırmamasını sağlamaya veya ortaya çıkan verileri daha derinlemesine araştırmaya kadar bir evrime uğrayabilir” şeklinde konuşuyor.

Schulman, buna karşılık, geleceğin Wall Street çalışanlarının ‘biraz daha bilgisayar, istatistik ve veri bilimi uzmanlarına benzeyeceğini’ söylüyor ve ekliyor: “Yine de yaratıcılık, iş dünyası ve ekonomik anlayış hâlâ önemli olacak. Bu çalışanların Wall Street'teki analist sınıflarında üst pozisyonlara çıkmaları için ‘işletmelerin işleyişini neyin harekete geçirdiğine dair keskin bir anlayış’ gerekecek.”

İşler yeniden tanımlanıyor

Michigan Üniversitesi'nde uygulama profesörü olan Tim Bates, yapay zekanın, veri toplama ve bazı basit düzey analizler de dahil olmak üzere rutin görevleri kolaylaştırmaya kesinlikle yardımcı olabileceğini ancak teknolojinin henüz insan işçilerle aynı düzeyde muhakeme yeteneğine sahip olmadığını söylüyor. Lenovo ve General Motors'un eski baş teknoloji sorumlusu olan Bates, “Yapay zeka, işleri değiştirmek yerine onları yeniden şekillendiriyor; giriş seviyesi rollerini geleneksel sınırların ötesine geçmeye zorluyor ve yapay zekanın kolayca kopyalayamayacağı becerileri vurguluyor” diyor.

Bates, Glassdoor'a göre yılda 126.000 dolara kadar ödeme yapabilen ve gıpta ile bakılan bu giriş seviyesi işler için hâlâ yarışan mevcut üniversite öğrencilerinin veri yorumlama, stratejik karar verme ve müşteri yönetimi de dahil olmak üzere yapay zekanın yeteneklerini lisans düzeyinde incelemeleri gerektiğini söylüyor. Yine de Wall Street'teki bu işlerden birine girmenin daha da zorlaşması muhtemel gözüküyor.

Bates, yapay zeka uygulamasına yönelik değişimin rekabeti yoğunlaştıracağını, yeni mezunların özgeçmişlerini uzmanlık becerileriyle desteklemeleri ve belki de yapay zeka entegrasyonunun yeni roller ve fırsatlara öncülük ettiği sektörlere yönelmeleri gerektiğinin altını çizeceğini söylüyor. Bates, Wall Street'te bir pozisyon için yarışan mevcut üniversite öğrencilerine danışmanlık ve kurumsal stratejinin yanı sıra gelişen fintech sektöründeki işlere bakmalarını da tavsiye ediyor.

Karşıt görüş

Bazıları ise yapay zeka uygulamasının sektördeki etkilerinin daha kısa ömürlü olabileceğine inanıyor.

Kariyer koçu ve TED konuşmacısı Michelle Enjoli, şunları söylüyor: “Bir yapay zeka modeli ne kadar iyi olursa olsun, finans sektörünün çok dikkatli bir şekilde değerlendirmesi gereken bir risk her zaman bulunur. Yapay zekanın öncelikle kısa vadede çalışanların bilgi toplamasına yardımcı olacak bir kaynak olarak kullanılacağına inanıyorum ve yapay zekanın bir çalışanın tamamen yerini alıp alamayacağını belirlemek için test ve doğrulama sürecinin tamamlanması biraz zaman alacak.”

Enjoli, yapay zekanın iş beklentileri üzerindeki etkilerinden endişe duyan üniversite mezunlarına, teknolojideki en yeni gelişmeler konusunda mümkün olduğunca güncel kalmalarını öneriyor ve ekliyor: “Yapay zeka, işverenlere ihtiyaçlarını farklı bir şekilde yeniden tahsis etmeleri için bir neden verecek, bu çalışanlar için kaçınılmaz olan başka bir engel. Mevcut ve gelecekteki her çalışanın yapay zeka ve bunun sektörlerini nasıl etkilediği konusunda bilgi sahibi olmasını, böylece buna rağmen değer katmaya hazırlanabilmelerini öneriyorum.”

Bill Gates açıkladı: Yapay zekanın ele geçiremeyeceği 3 meslek!

 

NVIDIA CEO'su Huang: İnsan düzeyinde yapay zeka 5 yıl uzakta!

 

CEO'lar yapay zekaya olumlu bakıyor

 

Yapay zeka çağında yıldızı parlayacak 5 yetenek

 

Haftada 4 gün çalışma: Yapay zeka süreci kaçınılmaz kılacak!

 

Yapay zeka mali danışmanların dostu mu düşmanı mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)