BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisYapay zeka mali danışmanların dostu mu düşmanı mı?----

Yapay zeka mali danışmanların dostu mu düşmanı mı?

Yapay zeka mali danışmanların dostu mu düşmanı mı?
20 Şubat 2024 - 16:33 www.finansgundem.com

Yapay zeka sistemleri mali danışmanları işinden etmek yerine işlerini çok daha kolaylaştırabilir. Ancak mali danışmanların teknolojinin getirdiklerini ve risklerini iyice gözden geçirmesi gerekiyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mali danışmanlık alanındaki yenilikler mali danışmanlar için varoluşsal kaygıları da beraberinde getiriyor. Zira yeni teknoloji sektör çalışanlarını işsiz bırakma veya en iyi ihtimalle işlerini değersizleştirme tehdidiyle beraber geliyor. MarketWatch’un haberine göre sektörde bu tip endişelerin ortaya çıkması bugüne özgü bir durum değil. Dev fon yöneticisi Vanguard’ın üst düzey yöneticilerinden Lauren Wilkinson yeni teknolojilerin çalışanların yürüttüğü eski tip süreçleri ve hizmetleri otomatikleştirdiğini veya değiştirdiğini, endişenin de bundan kaynaklandığını belirtiyor.

Wilkinson’a göre çalışanların iş güvenliği ile ilgili endişeleri anlaşılabilir. Ancak yeni teknolojilerin danışmanlık alanına getirdiği yenilikler, özellikle de danışmanların müşterilerine hizmet etme şeklini geliştirme yolları gölgelenemez nitelikte. Teknoloji daha fazla müşterinin sektöre katılımı ve kolay portföy oluşturabilme gibi imkanlar sağlıyor. Artan verimlilik danışmanların maliyetlerini ve gelir giderlerini düşürmeye yardımcı oluyor. Ayrıca müşteriler için de kişisel bir deneyim sunma imkanları artıyor. İnsan mali danışmanların koçluğunun ve rehberliğinin kalıcı değerleri bu sayede pekiştiriliyor.

Bugüne gelindiğinde ise teknoloji gündeminin geldiği nokta üretken yapay zekayı gösteriyor. Hızla gelişen bu teknoloji finansal tavsiyeler de dahil olmak üzere neredeyse her alanla etkileşim şeklimizi değiştirme vaadine ve potansiyeline sahip. Yapay zeka çağının sektöre getirdiği teknoloji çözümleri yaygınlaştıkça mali danışmanların da teknolojiyi yeni bir heves veya tehdit olarak görmek yerine mali danışmanlara sağlayacağı faydaları ve beraberinde gelebilecek riskleri göz önünde bulundurması gerekiyor.

Mali danışmanlar için yapay zeka ne anlama gelecek?

Yapay zekanın sektöre değer katmasının birçok yolu var. Ancak mali danışmanlar için en fazla dikkate değer olanı yeni teknolojinin idari görevleri kolaylaştırması olabilir. Wilkinson’a göre yapay zekanın mali danışmanları zaman öldüren görevlerden kurtararak müşterilerine daha fazla değer katabilmesini sağlayabileceği üç avantajı bulunuyor:

1. İçerik üretimi:

Yapay zeka danışmanlar için genellikle ızdırap anlamına gelen rutin iletişim içeriklerini oluşturmasına yardımcı olabilir. Standart müşteri girişleri, toplantı hatırlatmaları ve piyasa güncellemeleri gibi kişiselleştirilmiş iletişimlerin sağlanmasına yardımcı olabilir.

2. Bilgi yönetimi:

Yapay zekanın danışmanlar için temel kullanım alanlarından biri de birçok bilgiyi hızlı bir şekilde sentezleme ve damıtma yeteneğidir. Yapay zeka örneğin farklı ürünler arasındaki karşılaştırmaları özetleyerek danışmanların müşterileri için çok daha hızlı ve bilinçli kararlar almasına yardımcı olabilir. Danışmanlar en son piyasa koşullarını veya görünümünü anlamak için çok yıllı raporları ve yorumları ayrıştırma işine genellikle saatler harcarlar. Yapay zeka ise raporlardaki önemli çıkarımları hızlı bir şekilde özetleyerek müşteriler için bir değer oluşturulmasını sağlayabilir. Danışmanlar yaklaşan toplantılara hazırlanırken yapay zeka müşteri yazışmalarını daha kolay notlara ve isimlere dönüştürmeye yardımcı olabilir.

3. Kod oluşturma:

Yapay zeka rutin içeriğin geliştirilmesi ve taslaklar hazırlanmasına yardımcı olmanın yanında internet sayfası kodlamaları oluşturarak müşterilerin internet sitelerine daha hızlı içerik yüklemelerine yardımcı olabilir. Daha büyük danışmanlık firmaları için yapay zeka destekli kod oluşturma sistemleri çok çeşitli imkanlar sağlayabilir. Danışmanların ve yazılım geliştiricilerin veri analizleri, ticaret ve operasyonlar gibi müşteri ve ofis görevlerine özel teknoloji çözümleri sunarak bu alanların hızlanmasını sağlayabilir. Ayrıca bu teknolojiler müşteri ilişkileri, ticaret ve portföy yönetimi gibi dahili sistemlere sorunsuz bir şekilde entegre edilebilir ve birimlerin yeni yetenekler elde etmesi sağlanabilir.

Yapay zekanın riskleri neler?

Yapay zeka kontrol edilmediği takdirde ciddi riskleri de beraberinde getirir. Bu da istihdam döngüsünde insan bir mali danışmana sahip olmanın önemini daha da artırır. Yapay zekanın zamandan kazanma yetenekleri cazip olsa da danışmanların hem uygulamalarını korumak hem de özel müşteri bilgilerine sahip çıkmak gibi riskleri ele alması gerekir.

En önemli risklerden birisi yeterli durum tespiti yapmadan yapay zeka odaklı bir ortaklığa girmektir. Zira günümüzde yapay zeka teknolojilerinin patlamasıyla birlikte birçok yeni araç ve platformlar ortaya çıkmaya başladı. Danışmanların, uzmanlık, deneyim, müşteri seti ve bilgi güvenliği konularına odaklanarak potansiyel ortakları ve teknolojilerini incelemek için kılavuzlar geliştirmesi çok önemlidir.

Danışmanların dikkat etmesi gereken bir diğer önemli risk, içinde çalıştıkları yapay zeka platformunun parametreleri hakkında herhangi bir farkındalık eksikliğidir. Yapay zeka teknolojisi özel olabilir. Ancak ChatGPT gibi bazı platformlar halka açıktır ve danışmanlar hiçbir gizli, özel veya müşteri bilgisinin paylaşılmamasını sağlamak için gözetim birimlerine dikkat kesilmelidir.

Son olarak danışmanlar halüsinasyonlar ve önyargı risklerini tespit etmek için süreçler geliştirmelidir. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre yapay zeka alanında halüsinasyonlar yapay zekanın yanıtlamak üzere eğitilmediği bir soruya yanıt vermesi istendiğinde ortaya çıkabilir. Zira yapay zeka soruya cevap vermemek yerine hayali bir cevap verir ve doğru olmayan ancak ikna edici bir sonuç çıkarır. Yapay zeka robotları ırk ve cinsiyet önyargılarını da taşıyor olabilir. Örneğin yapay zeka gerçek risk iştahından bağımsız olarak kadınların yatırım için risk toleransının daha düşük olduğunu söyleyebilir.

Mali danışmanların kullandıkları yapay zekanın ardındaki kaynak verileri anlamaları, önyargıları veya halüsinasyonları kontrol etmeleri oldukça önemlidir.

Yapay zeka kullanan dolandırıcıların hedefi finans şirketleri

 

Yapay zeka, tıp yeterlilik sınavını geçti!

 

AP'den yapay zekaya katı kurallar getirecek yeni yasaya onay

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)