BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisYapay zeka çağında yıldızı parlayacak 5 yetenek----

Yapay zeka çağında yıldızı parlayacak 5 yetenek

Yapay zeka çağında yıldızı parlayacak 5 yetenek
04 Mart 2024 - 18:10 www.finansgundem.com

Üretken yapay zekanın hayatımıza girmesiyle birlikte en çok konuşulan konulardan birisi iş dünyasının nasıl değişeceği oldu. Uzmanlara göre bazı meslekler gerçekten risk altında. Ancak AI’ın yapamadığı insani yeteneklerinse değeri artacak

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka sadece ilgi çekici bir teknoloji konusundan ibaret değil. Zira teknolojinin aynı zamanda küresel işgücünü devrimsel bir biçimde değiştirmesi de bekleniyor.

Tarihsel açıdan bakıldığında otomasyon teknolojileri bugüne kadar çoğunlukla mavi yaka çalışanları etkilemişti. Ancak McKinsey’e göre üretken yapay zeka senaryoyu tersine çeviriyor.

CNBC’nin haberine göre yönetim danışmanlığı firması paylaştığı son raporda yapay zekanın getireceği işgücü değişimine ilişkin “Daha eğitimli çalışanlar en fazla etkilenecek” uyarısında bulunuyor.

Yapay zeka meslekler için tehdit mi?

Üretken yapay zeka görüntü, metin veya başka içerikler üretebilen bir yapay zeka türü. Teknoloji yaklaşık 50 yılı aşkın bir süredir mevcut. Ancak OpenAI firmasının sohbet robotu ChatGPT’nin Kasım 2022’de kullanıma sunulmasından bu yana üretken yapay zeka hızla hem işverenlerin hem de çalışanların en önemli konusu haline geldi.

OpenAI’ın yapay zeka sohbet robotu ChatGPT kullanıcıların sorularına yanıt bulmak, makaleleri veya özgeçmişleri iyileştirmek gibi konularda oldukça başarılı sonuçlar verdi. Altında yatan teknoloji olan büyük dil modeli ise resim ve vidolar gibi görsel materyaller oluşturulmasına kadar birçok alanda kullanıcılara yardımcı olabiliyor. Teknolojinin birçok alanda kullanılabilmesi sanayide ve iş dünyasında bir devrim yaratabileceği ve hatta bazı meslekleri gereksiz hale getirebileceği tartışmalarını da ortaya çıkardı.

Nasıl ayak uydurmalı?

Teknolojinin hızla benimsenmesiyle birlikte uzmanlar da çalışanların genel olarak ‘becerilerini geliştirmesi’ veya ‘yeniden beceri kazanması’ gerektiğini belirterek değişen taleplere uyum sağlanması gerektiğini belirtiyor.

Araştırma firması Oliver Wyman üretken yapay zeka ve diğer teknolojik gelişmeler hakkında veri toplamak için 20 ülkede 200 binden fazla katılımcıyla aylık anketler yürütüyor.

Anket çalışması işverenlerin çalışanlarını güncel tutma konusunda belirli beceri setlerine öncelik verdiğini ortaya koydu.

Araştırmaya göre değişen iş dünyası ortamında güncel kalınabilmesi içinse şu beceri setlerine sahip olunması gerekiyor:

Analitik düşünme
Yaratıcı düşünme
Liderlik ve sosyal etki
Yapay zeka ve büyük veri teknolojisi
Merak ve yaşam boyu öğrenme

Danışmanlık firması üretken yapay zeka üzerine yaptığı araştırma sayesinde, çalışanların ve işverenlerin hangi becerilerin en yüksek önceliğe sahip olacağına dair algıları arasında bir boşluk tespit etti.

Oliver Wyman sözcüsü CNBC’de verdiği demeçte, "Çalışanlar en çok yapay zeka ve büyük veri eğitimine odaklanırken, işverenler en çok analitik düşünmeye önem veriyor" dedi.

Yapay zeka çağında analitik düşünme çok önemli. Zira teknoloji verileri verimli bir şekilde işleyip analiz edebilirken, sonuçların sentezlenmesine ve bilinçli bir sonuca varılmasına yardımcı olmak için yine de insan gözetimi gerekiyor.

Yaratıcı düşünme, insanlara öncelik vermesi gereken bir başka belirgin beceridir. Gen AI, verimli bir şekilde yeni fikirler üretme, makaleler yazma ve hatta müzik yapma yeteneğine sahip olsa da, bu yeteneğin AI'nın eğitildiği veriler üzerine inşa edildiğini belirtmek önemlidir.

Oliver Wyman sözcüsü "Üretken yapay zeka, insanların analizde uygulaması gereken bağlamsal nüanslardan ve etik yargılardan yoksundur. Sezgisel sıçramalar yapma, farklı fikirleri birbirine bağlama ve gerçekten yeni çözümler üretme yeteneğinden yoksundur” açıklamasında bulundu.

Bu ne anlama geliyor?

Gen AI'ın, günlük işlerin önemli bir parçası olan daha "rutin odaklı" görevleri otomatikleştirmesi, çalışanlarınsa insan veya bilgi odaklı görevlere daha fazla zaman ayırması bekleniyor.

Araştırmaya göre, liderlik, bilgi veya uzmanlığa dayalı ya da "insan becerileri" gerektiren görevler, iş gününün büyük bir kısmını kaplayacak. Yeni yapay zeka araçlarının nasıl kullanılacağını öğrenmek söz konusu olduğunda ise işgücünün eğitimi ve becerilerini geliştirilmesine yardımcı olunması sorumluluğunun çoğu şirketlere ait olacaktır.

Bununla birlikte, araştırmalar, adaptasyon, yaratıcılık, sosyal etki ve merak gibi “insan merkezli" becerilerin yeni iş ortamında rekabetçi kalmak için her zamankinden daha önemli hale geleceğini gösteriyor. Diğer bir deyişle üretken yapay zeka ile kolayca yerine koyulamayacak tek şey ‘insani’ beceriler olacak.

Yapay zeka diplomasiye neler getirir?

 

Apple'dan 'üretken yapay zeka' açıklaması: Geleceği yeniden tanımlayacak...

 

Üst düzey yöneticiler ‘yetenek’ten muzdarip

 

Uzaktan çalışma gençler için tuzak mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)