BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÜst düzey yöneticiler ‘yetenek’ten muzdarip----

Üst düzey yöneticiler ‘yetenek’ten muzdarip

Üst düzey yöneticiler ‘yetenek’ten muzdarip
01 Mart 2024 - 16:57 www.finansgundem.com

Üstü düzey yöneticilerin 2024 yılı boyunca endişe duyduğu konuların başında ‘yetenek’ geliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İş dünyası için pandemi sonrası dönem, oyunun kurallarının yeniden yazıldığı ve esneklik ve adaptasyon gerekliliğinin son derece önemli olduğu zor bir süreç oldu. Bu sürecin sonunda, yeni dönemin sorunlarının da eskisinden daha farklı olduğu görülüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2024'te üst düzey yöneticilere uyku uyutmayan en büyük endişeler arasında ‘yetenek eksikliği’ başı çekiyor.

İşçi bulma, işe alım ve beceriler

Fortune’dan Trey Williams’ın haberine göre, son birkaç yıl, artan enflasyon, tedarik zinciri eksiklikleri ve pandemi kaynaklı kaosla baş etmek zorunda kalan şirket yöneticileri için acımasız geçti. Bu yılki görünümleri daha olumlu olsa da, üst düzey yöneticilerin hala pek çok endişesi bulunuyor.

BCG'nin yakın tarihli ve CEO'ların maliyetler ve büyümeye ilişkin görüşlerini içeren bir raporuna göre, yöneticilerin yaklaşık yüzde 38'i dijital yıkımdan endişe duyduklarını ifade ediyor. Bu sorunu yüzde 33’le siber riskler, yüzde 25’le enerji maliyetleri ve yine yüzde 25’le sermaye ve finansmana erişim izliyor. Ancak yöneticileri tedirgin eden bir numaralı konu başka: ‘Yetenek’. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 60'ı, uzun vadeli maliyet yönetimi stratejilerine bakarken işçi bulma, işe alma ve çalışanların becerilerini artırmanın en önemli endişe kaynakları olduğunu söylüyor.

Pandemi iş gücü piyasasını gerçekten de altüst etmişe benziyor; bu süreç ve sonrasında ücretler artarken işverenlerin sınırlı bir yetenek havuzundan işe alım yapmak için çabalamak zorunda kaldığı görülüyor. Boston Consulting Group'un maliyet yapısı programı lideri Paul Goydan'a göre, çalışanların büyük teknolojik değişikliklere ayak uydurmak için yeni beceriler öğrenmesini talep eden yapay zeka devriminin yanı sıra patronlar da geri adım atarak yetenek stratejilerine ve harcamalarına kapsamlı bir bakış sergilemek zorunda kalıyor.

Ancak bu sadece işten çıkarmalar yoluyla yeni stratejilere ayak uydurmaya çalışmak anlamına gelmiyor. Yöneticiler halihazırda sahip oldukları çalışanlarla daha fazlasını nasıl yapabileceklerini de merak ediyor. Üst düzey yöneticiler, “Yeteneği geliştirmemiz ve doğru alanlara yetenek kazandırmamız gerekiyor. Bu, ‘Hangi alanda doğru yeteneğe sahip değilim ve bu yeni duruma nasıl uyum sağlayabilirim?' ile ilgili” şeklinde düşünüyor.

Yetenek gelişimine uzun vadeli yatırım şart

BCG'nin Kasım 2023 tarihli raporuna göre, insan yönetimi liderlerinin yaklaşık yüzde 72'si şirketlerinin ihtiyaç duydukları yeteneklere sahip olmadığını düşünüyor. Goydan, pek çok kuruluşun özellikle dijital alanda bilgili çalışanlarda yetenek eksikliğiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor ancak bu boşluğu yeni işe alınanlarla doldurmaya çalışmak da yeterli bir çözüm gibi durmuyor. Liderlerin iş gücünün becerilerini geliştirmeye ve eğitmeye yatırım yapması gerekiyor. Bu, çalışanların işten ayrılması veya iş değiştirmesi gibi daha fazla maliyete yol açabilecek kısa vadeli sıkıntılardan kaçınmak için yetenek gelişimine uzun vadeli yatırımlar yapmak anlamına geliyor.

Goydan, “Çalışanını kaybetmenin ve ardından yeni yetenekleri işe almanın maliyeti, halihazırda sahip olduğunuz, işi ve şirketi bilen çalışanları eğitmenin maliyetinin 2 katından fazla” diyor.

Goydan, yöneticilerin iş konumlandırmaları ve kısa vadedeki başarıları konusunda kendilerine güvendiklerini söylüyor ancak liderlerin, özellikle konu ‘yapay zeka’ olduğunda uzun vadeli başarı için iş güçlerini en iyi şekilde nasıl geliştirebilecekleri ve konumlandırabilecekleri konusunda kararsız olduklarını ifade ediyor.

Çalışanlar da şikayetçi

Çalışanlar açısından bakıldığında ise yönlendirme konusunda umutsuz oldukları görülüyor. Yönetim danışmanlığı firması Oliver Wyman'ın Ocak ayı raporuna göre çalışanların yüzde 79'u üretken yapay zeka konusunda eğitim istiyor ancak yalnızca yüzde 64'ü ihtiyaç duydukları eğitimi aldıklarını düşünüyor; yüzde 57'si ise eğitimlerinin yetersiz olduğunu söylüyor.

Goydan, “Yöneticilerle ne kadar çok konuşursam, kendilerini her zamankinden daha fazla düşünmek ve hokkabazlık yapmak zorunda kaldıkları karmaşık bir durumda bulduklarını görüyorum. Piyasanın gerektirdiği şey tam olarak bu ve bu da yüksek rekabetin bir parçası” diyor.

Yöneticiler ve çalışanlar arasındaki yaş farkı verimliliği düşürüyor

 

Teknoloji devinden yöneticilere tehdit: Ya ofiste çalışın ya da istifa edin

 

Yöneticiler geleceği yapay zekâda gördü

 

Z kuşağının şartları yöneticileri şoke ediyor

 

Çalışanların korkulu rüyası yeni yetme yöneticiler

 

Z ve Y kuşağının üretkenlikleri patronları tarafından eziliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)