BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÇalışanların korkulu rüyası yeni yetme yöneticiler----

Çalışanların korkulu rüyası yeni yetme yöneticiler

Çalışanların korkulu rüyası yeni yetme yöneticiler
18 Temmuz 2023 - 18:02 www.finansgundem.com

Yapılan son araştırmalara göre görevlerine yeni atanan yöneticiler ofis çalışanlarını uykusuz bırakıyor. Uzmanlar liderliğin bir atama ile anında öğrenilebilecek bir yetenek olmadığı konusunda uyarıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni atanan yöneticiler ofis çalışanları için adeta kâbusa dönüşüyor. Bloomberg’ün haberinde yer alan Oji Life Lab araştırmasına göre her beş çalışandan birisi yetersiz liderlik becerilerine sahip yeni yöneticiler yüzünden uykusuz kaldığını belirtiyor.

Dijital öğrenim sistemleri firmasının araştırmasında her üç çalışandan birinin çiçeği burnunda yöneticiler yüzünden anksiyete, motivasyon düşüklüğü, uykusuzluk ve benzeri sorunlarla karşı karşıya kaldığını ve bu durumu istifa sebebi olarak gördüklerini belirtti. Katılımcıların önemli bir bölümü, yeni yetme yöneticileri, diğer eksikliklerinin yanı sıra, çatışmayı azaltmada, karar vermede ve kaliteli geri bildirim sağlamada zayıf olarak algılıyor.

Oji Life Lab ve Harris Resarch’ün ortaklaşa yaptığı anket çalışmasına ABD’de görev yapan 2 binin üzerindeki ofis çalışanı katıldı.

İşletme yönetimi konusunda 40 yılı aşkın süredir çalışmalarda bulunan Harvard Üniversitesi İşletme Profesörü Linda Hill, “Sonunda iyi bir yöneticiye dönüşseniz bile yine de kötü bir ilk yıl geçireceksiniz” açıklamasında bulunuyor. Hill yeni yöneticiler için hazırlanan bir programda Oji’yle birlikte çalıştı. 

Harvard profesörü eski pozisyonunda adeta bir ‘rock yıldızı’ intibası bırakan bireylerin yönetici pozisyonuna getirildiklerinde bu işi zaten yapabileceklerinin varsayıldığını ancak yöneticiliğin tamamen farklı bir beceri seti gerektirdiğini söyledi.

Araştırmaya göre kadın çalışanların ve daha yaşlı çalışanların yeni yöneticilere düşük puan verme olasılıkları daha yüksek. Hill’e göre bunun sebebi yeni yöneticilerin çalışanlarına adil davranmakla eşit davranmak arasındaki farkı idrak edememesi: “Ancak bu tür farklı gruplar şöyle düşünüyor, ‘Benim gerçekliğimin ne olduğuna uyum sağlayamıyorsun.’”

Kadın katılımcıların yüzde 40’ı yeni bir yönetici ile çalışmaktan endişe duyduğunu belirtiyor. Yeni bir yöneticinin gelmesi halinde aynı endişeyi gösteren erkek çalışanların oranı ise sadece yüzde 29.

Oji Life Lab’in Kurucu CEO’su Matt Kurch uzaktan ve hibrit çalışma dinamiklerinin daha önce hiç düşünülmemiş yepyeni çalışma hayatı zorluklarını da ortaya çıkardığını söyledi. Kurch’a göre operasyonel verimliliğe yönelik iş kültüründeki değişim nedeniyle yöneticiler çalışan sayısını artırmadan çalışanların üretkenliğinin artmasını bekliyor.

Proje yönetimi uygulaması Wrike tarafından yapılan bir ankete göre, çalışanlar iki katına çıkan iş yüklerini, işten çıkarmalar ve ekonomik belirsizlik ortamı nedeniyle mental sağlıklarının yıprandığını bildiriyorlar. Yöneticilerinse yarısından biraz daha azı, bu yılın başlarında pandemi döneminden bu yana en yüksek seviyesinde olan çalışanlardaki tükenmişlik sendromunu azaltmak için çok fazla baskı altında olduklarını söylüyor. ABD’li yetkililerse üst düzey yöneticilerden çalışanların refahı konusunda daha fazla sorumluluk almalarını talep ediyor.

Yeni yöneticilerin çalışanlar üzerinde gerginliğe neden olduğuna dair kanıtlar artsa bile, şirketler değişim konusunda isteksiz davranıyor. Kursh, "İnsanların usule uygun bir eğitim almadan yöneticiliği anında öğrenecekleri fikri gerçekten mantıksız" dedi. CEO şirketlere atölye çalışmaları veya bire bir koçluk gibi yöntemlerle yeni yöneticilerine yönetim becerileri eğitimi sunmalarını tavsiye etti.

Hill, "Çoğu yeni yönetici, patron olmanın resmi otoritenizi kullanmakla ilgili olduğunu düşünüyor. Ancak asıl önemli olan iki zorluk gerçekten kendinizi yönetmek ve aynı zamanda iş ağınızı yönetmektir" ifadelerine yer verdi.

Harvard profesörü ilk kez yönetici olacakların yanlış adımları üzerine düşünmeye özen göstermesi, otoriter güç yerine nüfuzlarını kullanmalarını ve işyeri ağlarında bağlantı kurmak için danışmanlık ve rehberlik yönlerine ağırlık vermelerini tavsiye etti. Hill bu liderlik bakış açısını ‘işi yaparken öğrenmek’ olarak tanımladı.

Gurbetçiler için en uygun ülke neresi?

 

Ofiste ‘iyilik kültürü’ gerçekte ne kadar iyi?

 

Uzun mülakatlardan geçmenin 4 anahtar kuralı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)