BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisUzun mülakatlardan geçmenin 4 anahtar kuralı----

Uzun mülakatlardan geçmenin 4 anahtar kuralı

Uzun mülakatlardan geçmenin 4 anahtar kuralı
05 Temmuz 2023 - 18:17 www.finansgundem.com

Yeni bir işe adım atmak isteyenler için mülakat süreçleri oldukça zorlu hale geldi. CNBC’nin haberinde kariyer koçları zorlu mülakatlardan geçmek için dört önemli noktaya dikkat çekti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonomik belirsizlikler sadece işten çıkarmalara ve işçi alımlarının dondurulmasına sebep olmuyor. Aynı zamanda iş mülakatları da eskisine göre çok daha uzun sürüyor.

CNBC’nin haberine göre, özgeçmiş ve iş yeri uzmanı Richard Lambert, “İşe aldım, işe yerleştirme ve eğitim pahalı bir süreçtir ve şirketler en başından itibaren doğru adayı aldıklarından emin olmak isterler” diyor.

Bir zamanlar yönetici olmayan pozisyonlar için sadece üç ila beş görüşme turu gerçekleştirilirken, yeni normlara göreyse işe alım süreci çok daha zorlayıcı hale geldi.

Lambert, “Cehennem gibi mülakat deneyimleri olan müşterilerim oldu. Adaylar özgeçmişleri tarama sürecinden geçtikten sonra geri aramayı gördükleri için mutlu oluyorlar. Ancak görüşme turundan sonra mülakat turu, testler ve henüz sahip olmadıkları bir iş için gerçek iş üretme gibi çok zorlu aşamalardan geçiyorlar” dedi.

Uzun mülakatlar yaygın hale geldikçe iş arayanlar da daha fazla aşamadan geçmeye alışmaları gerekiyor.

Lambert, “En kötüsüne hazırlıklı olun. Mülakatlar için çağrı almaya başlarsanız, çok fazla rekabetle uzun bir bekleme sürecine gireceğinizi varsaymanızı öneririm. Hızlı ve kolay bir görüşme prosedürüne şaşırmak, daha zorlu prosedüre hazırlıksız yakalanmaktan daha iyidir” ifadelerine yer verdi.

CNBC haberinde uzun mülakat süreçlerinde ayakta kalmak için dört kritik ipucu veriliyor:

1. Şirketi ve başvuracağınız rolü araştırın

Kariyer koçu ve özgeçmiş uzmanı Steven Leitch uzun bir mülakat süreciyle karşı karşıya kalan adayların, kişisel ve profesyonel hedeflerine uygun olarak fırsatları değerlendirmek için zaman ayırması gerektiğini belirtiyor. Adaylar bu sayede başvurdukları pozisyonun harcadıkları zaman değip değmeyeceği kararını verebilir.

“Başvurduğunuz kuruluşun itibarına, şirket kültürüne ve büyüme beklentilerine bakın. Bu inceleme şirketin değerlerinizle uyumlu olup olmadığını belirlemenize yardımcı olacaktır.”

Kariyer koçu ayrıca başvurulan pozisyon ve büyüme potansiyeli üzerine de değerlendirme yapılması gerektiğini sözlerine ekliyor.

"Pozisyonun öğretebilme potansiyeli, kariyer gelişimi ve ilerlemesi açısından değerlendirin. İş fırsatının uzun vadeli hedeflerinizle uyumlu olup olmadığını, zaman ve çaba yatırımınıza değip değmeyeceğini değerlendirin."

2. Beklentilerinizi netleştirin

Uzun iş görüşmeleri sinir bozucu olabilir. Ancak öncelikle süreç boyunca netlik ararsanız bu süreç de daha kolay yönetilebilir.

Leitch, "İşe alım sorumlusu veya insan kaynakları temsilcisi ile açık iletişim, ne bekleyeceğinizi daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Mülakat turları, test sayılıları ve sürecin ilk aşamalarından itibaren tahmini zaman çizelgesi hakkında netlik arayın" dedi.

Kariyer koşuna göre bu netlik bir aday olarak gerekli mesafeyi kat edebilmek için sizi zihinsel olarak hazırlayacak.

Lambert, "Sporcular bir maratona hazırlanırken, maraton parkurunun ne kadar uzun olduğu konusunda üzülmez, meydan okumayı karşılamak için kendilerini eğitirler. Artık normal hale gelen uzun mülakat görüşmeleri için de aynısı geçerli. Mülakatların bir maraton olacağına dair zihin yapısına sahipseniz devamını bekleyeceksiniz. Bu sayede yolun sonunu görmeye daha iyi hazırlanacaksınız" dedi.

Eski bir yönetim danışmanı olan ve şimdilerde TikTok üzerinden kariyer tavsiyeleri sunan Ayomi Samaraweera bir iş için dokuz mülakat turundan geçtiğini belirtiyor. Samaraweera ayrıca maaşınızın da masada olması gerektiği konusuna dikkat çekiyor.

“Kendinizi 7 mülakattan başarıyla çıktığınız, size bir pozisyon önerildiği ve önerilen maaşın beklentilerinizi karşılamadığı, makasın çok açık olduğu bir pozisyonda bulunmak istemezsiniz.”

3. Diğer seçenekleri değerlendirin

Uzun bir mülakat sürecindeyken diğer fırsatları keşfetmek de çok önemlidir. Kariyer koçu Leitch, “Tüm yumurtaları tek bir sepete koymak istemezsiniz. Diğer iş ilanlarını da göz önünde bulundurun ve seçeneklerinizi açık tutmak için ağ oluşturmaya devam edin” diyor.

Leitch, “Bir pozisyon için mülakat sürecinin çok ilerisinde olsanız dahi her zaman başka rolleri aramalısınız bu iş teklifi yapılması halinde size pazarlık süreçlerinde kaldıraç imkanı sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Samaraweera da birden fazla keşif ve mülakat yaparak, sektörünüzdeki değişen ihtiyaçlara uyum sağlayabileceğinizi belirtiyor.

4. Tutarlı olun

Bir şirkette çeşitli kişilerle çok sayıda mülakat turundan geçiyorsanız kendinizi benzer soruları cevaplarken bulabilirsiniz. Kariyer uzmanları bu noktada adayların tutarlı olması gerektiğini belirtiyor.

Leitch, “Adaylar yanıtlarını belirli bağlamlara ve ilgili bireylere de uyarlamalıdır” uyarısında da bulundu.

Lambert’sa konuyla ilgili açıklamasında, “Mülakat yapan biri için önceki görüşme notlarınız özel olmayabilir veya mülakat yapan kişi önceki cevaplarınızın tamamen farkında olabilir ve ne kadar tutarlı olduğunuzu görmek isteyebilir” açıklamasında bulundu.

Leitch’e göre, her mülakat turuna nasıl yaklaşabileceğinize dair 4 anahtar yönteme dikkat çekiyor:

Önceki etkileşiminizi gözden geçir
Cevaplarınızı kitleye göre hazırlayın
Büyüme beklentisi ve yeni bakış açıları gösterin
Hikayeleştirme tekniklerini kullanın

Kariyer koçu son olarak, “Sezgilerinize güvenin. Şirketin gerçekten sizinle ilgilendiğini ve pozisyonun istediklerinizi uyumlu olduğunu düşünüyorsanız genişletilmiş mülakat süreçleri geçmeye değer olabilir. Bununla birlikte gereken şeffaflığın olmaması veya adaylara karşı saygısızlık yapılması gibi kırmızı işaretler hissediyorsanız, iş fırsatını yeniden gözden geçirmek en iyisi olabilir” dedi.

"Büyük İstifa" hareketi devam ediyor

 

Maaşı servet olan CEO’lar

 

Emeklinin 3 büyük pişmanlığı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)