BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMaaşı servet olan CEO’lar----

Maaşı servet olan CEO’lar

Maaşı servet olan CEO’lar
05 Temmuz 2023 - 16:27 www.finansgundem.com

ABD’de dev şirketleri yöneten CEO’ların maaşları dudak uçuklatıyor. Üstelik 100 milyon doların üzerinde yıllık maaşları olan bazı CEO’ların toplam gelirleri şirketlerin değeriyle boy ölçüşecek nitelikte.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

En yüksek ücret alan CEO’lar her zaman en büyük şirketleri yöneten isimler olmak zorunda değil.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Hertz, Peloton ve Pinterest’in CEO’ları 2022 yılında 100 milyon doların üzerinde kazandı. Ancak aynı dönemde Apple CEO’su Tim Cook ise 99 milyon dolarlık ücret alıyordu. En çok kazanan CEO’lar listesinde beklenmedik bir isim daha bulunuyordu: Avukatlara hitap eden 500 milyon dolarlık şirket değerine sahip bir bulut teknolojileri firması olan CS Disco’nun CEO’su.

Yönetici ücretleri veri analitiği firması C-Suite’in son araştırmasına göre geçen yıl en yüksek ücret alan 10 CEO’dan altısı S&P 500 Endeksi’nde bulunmuyordu. S&P 500 Endeksi ABD’nin en büyük halka açık şirketlerinin çoğunu içermesiyle biliniyor.

2022 yılında özel sermaye şirketi Blackstone’un CEO’su Stephen Schwarzman 253 milyon dolarlık ücretle yılın en büyük ödeme paketini cebe indirdi. Blackstone, 100 milyar doların üzerinde piyasa değeriyle birçok S&P 500 şirketinden daha büyük olan bir yapıya sahiptir. Şirket geçtiğimiz döneme kadar diğer şirketleri endeks dışında tutan ikili hisse sınıfı yapılarına benzer bir kurumsal yapıya sahiptir.

Google’ın ana şirketi Alphabet’i yöneten ve 226 milyon dolarlık bir ödeme paketi alan Sundar Pichai ise listenin ikinci yarısında yer aldı. Pichai bu yılın başlarındaki Wall Street Journal’ın yıllık CEO maaşları anketinde ise zirvede bulunuyor. Pichai’yi 139 milyon dolarlık ödemeyle Live Nation’ın CEO’su Michael Rapino takip ediyor.

C-Suite’in en çok ücret alanlar listesindeki bazı yöneticiler WSJ’nin yıllık CEO maaşları araştırmasında yer almıyor. Listede Pinterest ve Hertz gibi şirketlerin CEO’larının yer almamasının sebebi ise tam yıl boyunca hizmet vermemiş olmamaları.

S&P 500 şirketlerinde CEO’lar için ödenen medyan ücret bir önceki yıl 14,7 milyon dolarken geçen yılsa 14,5 milyon dolara geriledi.

Daha geniş çaplı olan C-Suite analizine göreyse halka açık 4 bin ABD şirketinde 2022 yılında dokuz CEO 100 milyon doların üzerinde ücret aldı. Araştırma şirketi bir yıl öncesinde ise 20’den fazla CEO’nun bu eşiğin üzerinde ücret aldığını belirtiyor.

CEO’ların ödemelerinin büyük bir kısmı genellikle dalgalanabilen kısıtlı kullanımlı hisse senetlerinden ve opsiyonlardan oluşur. Birçok özkaynak ödemesi genellikle yalnızca belirli bir performans hedefine ulaşıldığında veya bir yönetici belirli bir süre boyunca istihdam edildiğinde tamamen yöneticinin mülkü haline gelir.

Blackstone’un Kurucu Ortağı Schwarzman içinse ödemenin yaklaşık 190 milyon dolarlık kısmı taşınan faizler ve performansa bağlı teşvik ücretleri formundaydı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre taşınan faiz terimi, yatırım fonlarında veya özel sermaye fonlarında çalışan yöneticilerin, yatırımlardan elde edilen kârlardan aldıkları bir tür performans ücretini ifade eder. CEO’ya ödenen 58,8 milyon dolarlık diğer bir kısmınsa Blackstone’un yönettiği gayrimenkul yatırım ortaklıklarındaki hisselerden oluştuğu belirtiliyor.

Schwarzman'ın toplam ödeme paketi, 2021'deki 160 milyon dolarlık paketinden %50 daha büyüktü. Şirketin temettü gelirleri de dahil olmak üzere Blackstone hisselerinin toplam getirisi, S&P 500 Endeksi’nin %18 gerilediği yılda geçen yıl eksi %40 seviyesindeydi. Bu yılın haziran ayı sonu itibariyleyse Blackstone'un toplam getirisi %22 iken, S&P 500 içinse aynı oran %14’tü.

Schwarzman ayrıca Blackstone'un yaklaşık %20'sine sahip ve 2022'de kabaca 1 milyar dolarlık temettü almaya hak kazandı.

Blackstone sözcüsü, Schwarzman'ın 2022 ücretinin yaklaşık %30'unun, şirketin hisse fiyatının da iki katına çıktığı bir dönemde geldiğini ve firmanın 2021'deki yatırım performansını yansıttığını söyledi. 

Sözcü yüklü CEO ödemesi için, "Pratik olarak tüm kazancı taşınan faiz ve teşvik ücretlerinden oluşuyor, ki bunlar yalnızca müşterilerimize hizmet sunduğumuz takdirde ödeniyor” dedi. Sözcü Schwarzman’ın maaşının ne kadarının nakit olduğuna dair açıklama yapmayı reddetti.

Araç kiralama şirketi Hertz’in CEO’su Stephen Scherr’in toplam ödemesi 182 milyon dolardı ve bu rakamın 3,4 milyon dolarını maaşlar ve primler oluşturuyordu. 178 milyon dolarlık ödeme 2026 yılında serbest bırakılacak şekilde yapılandırılmış kısıtlı hisse senedi şeklindeydi. Ödemenin büyük çoğunluğu ise sadece şirketin hisse senedi 90 günlük ortalamalarda neredeyse iki katı fiyat hedefine ulaşırsa yapılacak.

Hertz’den gelen yıllık açıklamada iki fiyat hedefine şimdiden ulaşıldığı belirtildi. Buna göre, Scherr'in 2026 yılına kadar görevde kalmaya devam etmesi durumunda, 31 Aralık'ta kazanılan yaklaşık 20 milyon dolara ek olarak, son fiyatlara göre yaklaşık 50 milyon dolarlık hisse senedi kazanacak.

Daha önce Goldman Sachs Group'un finans müdürü olarak çalışan Scherr, Şubat 2022'de, kiralık araç zincirinin iflas korumasından çıkmasından yaklaşık yedi ay sonra Hertz'in en üst düzey görevini üstlendi.

Hertz hisseleri geçen yıl Scherr'in görev süresi boyunca %22 düşerken aynı dönemde S&P 500 Endeksi ise %16 geriledi. Hertz’in menkul kıymetler başvurularına göre, şirket Scherr'in özkaynak primine yıl sonunda yaklaşık 128 milyon dolar değer biçti. Hertz hisseleri bu yıl 30 Haziran'a kadar yaklaşık %20 arttı.

Hertz sözcüsü, şirket açıklamalarının ötesinde yorum yapmayı reddetti.

Peloton CEO’su Barry McCarthy, Spotify ve Netflix’te finans direktörü olarak görev yaptıktan sonra Şubat 2022'de şirketteki görevine başladı. CEO’nun 168 milyon dolarlık ödeme paketinin neredeyse tamamı dört yıl boyunca aylık olarak kazanılan hisse senedi opsiyonları biçimindeydi.

Peloton son günlerde yaklaşık 7,50 dolar seviyesinde işlem görmesi nedeniyle, bu sekiz milyon opsiyon değersizleşmiş durumda. Diğer bir deyişle bu opsiyonun kullanılması için gereken maliyet, hisse senetlerinin temel değerinden daha fazla olacak.

Peloton hisseleri bu yıl 30 Haziran'a kadar olan süreçte yaklaşık %3 değer kaybetti. Düşen tüketici talebi ve şirketin sattığı egzersiz bisikletlerinin depolarda birikmesi nedeniyle 2022’de şirketin hisseleri %79’lık değer kaybetti.

Peloton temsilcileri yorum taleplerine cevap vermedi.

Pinterest'in geçen yıl CEO Bill Ready'ye ödediği 123 milyon doların yaklaşık 101 milyon doları hisse senedi opsiyonlarından geldi. 21,5 milyon dolarlık kısıtlı hisse senedi ise ödemenin geri kalan büyük bir kısmını oluşturdu. Her iki ödeme de CEO’nun Haziran 2022'de göreve getirilmesiyle bağlantılı olarak yapıldı.

Ready’nin göreve devam etmesi durumunda dört yıl boyunca CEO’ya her üç ayda bir hisse senedi primi verilecek. Pinterest menkul kıymetler bildirimlerinde, yıl sonuna kadar, Ready'nin 2022 hisse senedi ve opsiyon primi değerlerinin 153,6 milyon dolara yükseldiğini açıkladı.

Pinterest hisseleri geçen yıl %20'nin biraz üzerinde yükseldi. Şirketin hisseleri yıl başından 30 Haziran tarihine kadar yaklaşık %13 değer kazandı.

 

Bir Pinterest sözcüsü, CEO ilk dört yılında ek özkaynak primi almasının beklenmediğini ve şirketin 2022 hisse senedi primlerinin bu süre zarfında yılda yaklaşık 30 milyon dolara eşdeğer olacak biçimde gördüğünü söyledi.

Sözcü, "Ancak şirket iyi performans gösterirse Bill'in opsiyonlarının değeri vardır. Şirket iyi performans göstermezse, Bill'in tazminatı da etkilenecek” açıklamasında bulundu.

Hukuk firmalarına, avukatlara ve hukuk şirketlerine çevrimiçi hizmetler satan 10 yıllık Teksas merkezli teknoloji şirketi CS Disco, CEO’suna en yüksek ücret veren en küçük şirket konumunda. Şirketin kurucu ortaklarından biri olan CEO Kiwi Camera 500 bin dolarlık maaşın yanında 109 milyon dolar değerinde hisse senedi opsiyon primi aldı ve geçen yıl yapılan hissedarlar toplantında CEO’nun bu primi onaylandı.

CEO’nun opsiyon primleri yalnızca şirketin 90 günlük ortalama hisse fiyatı 2023 yılına kadar altı hedeften herhangi birine ulaşılırsa, şirket satın alınırsa veya Camera belirli koşullar altında işten çıkarılırsa ödenecek.

2021 yılının temmuz ayı sonlarında halka açılan şirketin CEO’su halka arz sırasında 1 milyon doların altında ödeme aldı. Şirketin hisseleri 30 Haziran’da 8,22 dolardan kapandı ve 6 aylık süreçte %30’luk yükseliş gösterdi. Ancak teknoloji şirketinin hisseleri 2022 boyunca %75’ten fazla değer kaybetmişti.

CS Disco konuyla ilgili yorum taleplerine cevap vermedi.

Japonlar işten ayrılmayı artık ihanet olarak görmüyor

 

Patronun dünyası çalışandan farklı

 

Eski Audi CEO'suna hapis cezası

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)