BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisUzaktan çalışma tartışmasında kim haklı? Citigroup mu JPMorgan mı?----

Uzaktan çalışma tartışmasında kim haklı? Citigroup mu JPMorgan mı?

Uzaktan çalışma tartışmasında kim haklı? Citigroup mu JPMorgan mı?
23 Mayıs 2023 - 17:11 www.finansgundem.com

Pandemi sonrası hibrit çalışma yöntemlerinin yaygınlaşması iş dünyasını ikiye ayırdı. JPMorgan ve BlackRock gibi finans devleri eski sisteme geri dönüş isterken Citigroup ve S&P Global hibrit sistemin verimliliğini savunuyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzaktan çalışma konusundaki farklı bakış açıları JPMorgan ve Citigroup’u karşı karşıya getirdi. Ancak Financial News’in haberine göre iki taraf da kendi açılarından haklı olabilir.

JPMorgan üst düzey çalışanlarının haftanın beş günü ofise gelmesinin en iyi strateji olacağını savunuyor. Citigroup’sa çalışanların haftanın iki günü evden çalışmasının daha etkili bir işgücü oluşturacağı görüşünde. Ancak önünde sonunda bu iki görüşten birinin diğerini yanlışlaması bekleniyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre finans devleri 2021 yılında pandemi sonrası çalışma uygulamalarını anlamaya çalıştıkça iki görüş arasında büyük bir bölünme ortaya çıktı. Bazı yöneticiler iş dünyasının sonsuza dek değiştiğini düşünerek bir çeşit hibrit çalışma görüşünü benimsedi. Bu görüşe katılmayan diğer tarafsa olabildiğince hızlı bir şekilde eski modele geçmenin yollarını aradı.

Bu süreçte uzaktan çalışmanın bazı faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için daha uygun olduğu ortaya çıktı. Ancak bu ortak varsayımlar tüm birimler için geçerli değildi. FN haberine göre, Nottingham ve Warwich üniversitelerinin yaptığı araştırmada bankaların ticaret başkanlarının evden çalışmasıyla suistimal tehditlerinin arttığını ancak gerçekte ise aksine yasadışı aktivitenin düştüğünü gösteriyor.

Hibrit çalışmanın belirgin avantajları ve popülaritesi göz önüne alındığında, birçok gözlemci gelenekselcilerin sonunda taktik değiştireceğini öngörüyor. Bazı kurumlar gerçekten de gözle görülebilir bir biçimde hibrit çalışma konusundaki düşüncelerini değiştirdi. Ancak yüksek profilli birkaç kurumda ise bu yeni çalışma biçimine karşıt tutum giderek sertleşiyor.

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon evden çalışma yöntemini en ağır eleştiren isimler arasında. Dimon bu yöntemin daha genç personel için iyi olmadığını, doğal iş yapma yeteneğini düşürdüğünü ve yönetmeyi çok daha zor hale getirdiğini savunuyor. JPMorgan her ne kadar kıdemli personelini ofise tam zamanlı olarak çağırsa da junior personellerinin haftada iki gün evden çalışmasına izin veriyor.

Dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock’sa 20 bin kişilik personelinin tamamının haftanın dört günü ofiste olmasını istiyor. Bu talep bilgi teknoloji alanında çalışan personelin ofiste sadece haftanın iki gün olmasını isteyen S&P Global Ratings gibi firmalarla arasında büyük bir görüş ayrılığı anlamına geliyor.

S&P Kredi Puanı Başkanı Yann Le Pallec uyguladıkları modelin şu ana kadar çok iyi işlediğini söyledi. Pallec, “Analistlerimiz birçok karmaşık bilgiyi sindirmek için çok fazla zaman harcarlar, böylece ofis dışında sessiz dönemleri varsa gerçekten odaklanabilirler. Küresel olarak faaliyet gösterdiğimiz için, çağrılar genellikle günün çok erken veya geç saatlerinde gerçekleşir. O günlerde ofise gidip gelmekten kaçınmak, çalışmak için değerli olan ekstra zamanı kazandıkları anlamına geliyor" ifadelerine yer verdi.

Stanford Ekonomi Profesörü ve uzaktan çalışma uzmanı Nicholas Bloom hibrit modeli coşkuyla benimseyen bir örnek olarak bağımsız yatırım bankası Lazard'ın incelenmesini tavsiye ediyor. Bloom, konuyla ilgili verdiği demeçte, Lazard’ın “organize hibrit” modeline dikkat çekti. Modelde çalışanlar bankanın farklı ekipleri tarafından tek tek kararlaştırılan üç günde ofis içi işlerini gerçekleştiriyorlar.

Bloom, özellikle genç çalışanlar için birçok zorluk olmasına rağmen, bunların üstesinden gelinebileceğini savunuyor. Örneğin, Bloom yeni işe alımların mentorluk için haftada bir gün fazladan ofise gelmesini savunuyor. Ayrıca teknolojideki gelişmelerin de juniorlar için işleri kolaylaştıracağını öngörüyor.

Bloom ayrıca, bugüne kadarki tüm kanıtların hibrit çalışmanın üretkenliği %3 ila %5 oranında artırdığını ve çoğu çalışanın iki veya üç gün uzaktan çalışmayı tercih ettiğini gösterdiğini söylüyor. Profesöre göre ofis alanında tasarruf etme açısından da hibrit çalışmanın faydalı olduğu görülebiliyor. Zira haftada iki gün ofise giden bazı firmalar ofis alanlarını yarı yarıya azaltmaya dahi başladı.

JPMorgan ve BlackRock gibi şirketlerin son hamleleri manşetleri doldururken, daha geniş çağlı eğilimlerin diğer yönde gittiği görülebiliyor. 4.500 şirketin işyeri stratejilerini izleyen bir yazılım firması olan Scoop Technologies'e göre, personelin haftada beş gün ofiste olmasını gerektiren ABD finansal hizmetler firmalarının sayısı, son üç ay içinde %22'den %20'ye düştü.

JPMorgan ve BlackRock gibi New York merkezli firmaların bu kadar sert bir çizgi izlemesi biraz şaşırtıcıdır. Zira işverenler, kısmen metronun güvenliği konusunda endişe ediyor ve personeli ofise geri getirmenin New York'ta özellikle zor olduğunu söylüyor.

Scoop sözcüsü The Wall Street Journal'a verdiği demeçte, ABD ekonomisinde, personelin tam zamanlı olarak ofiste olmasını isteyen firmaların oranının son üç ay içinde %49'dan %42'ye düştüğünü söyledi. Hibrit modele geçen firmalarda çalışanlar ofiste ortalama 2,5 gün geçiriyor.

Esnek çalışma yöntemlerini savunan birçok kişi, BlackRock gibilerinin sonunda işe alım, çalışanları elde tutabilme ve üretkenlik açısından zorluk çekeceklerine inanıyor. Ofise dönüşü savunanlarsa esnek çalışmayı savunanların gelecekte bu kararlarında pişman olacağını düşünüyor.

Hibrit çalışmayı eleştirenler, verimlilik ve kurum kültürü gibi konular üzerinde uzun vadeli etkinin netleşmesinin zaman alacağını savunuyor. Bu arada, hibrit çalışma sunan firmalar için işe alım süreçlerinde sağlanan avantajlar, finansal hizmetler sektöründe işten çıkarma dalgasıyla bir miktar köreldi. Zira işini kaybetmek istemeyen çalışanlar evde veya ofiste ne kadar çalışmaları gerektiği konusuna daha az önem verir hale geldiler.

Habere göre iki görüş arasında kimin haklı olduğunu bulabilmek için istihdam piyasasının iyileşmesini beklemek gerebilir.

JPMorgan’dan genel müdürlere ‘Ofise dön’ ültimatomu

 

“Paranın efendisi”nden ofise dönüş çağrısı

 

'Ya ofise gelin ya da maaş kesintisini kabul edin'

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)