BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis'Ya ofise gelin ya da maaş kesintisini kabul edin'----

'Ya ofise gelin ya da maaş kesintisini kabul edin'

'Ya ofise gelin ya da maaş kesintisini kabul edin'
14 Nisan 2023 - 17:09 www.finansgundem.com

Şirketler ofise dönüş politikaları bakımından oldukça ciddi görünüyor. Çalışanlar iki zor seçenek arasında seçim yapmak zorunda bırakılıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi döneminin yarattığı esnek çalışma şartlarının kalıcı olup olmayacağı uzun süredir tartışılıyor. Ancak son gelişmeler, bunun pek mümkün olmadığını gösteriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, şirketler ofise dönüş politikalarını uygulama konusunda ciddileşmeye başlıyor: “Ofise geri dönün veya maaş kesintisini kabul edin.”

Haftada en az üç gün

Insider’dan Jacob Zinkula and Juliana Kaplan'ın haberine göre, gittikçe daha fazla şirket uzaktan çalışanlarını bir seçim yapmaya zorluyor. Ve geri dönmek istemeyen çalışanlardan biriyseniz, bunun maaş çekinize yansıdığını görmeniz an meselesi.

Wall Street Journal, ABD’li hukuk firması Davis Polk & Wardwell LLP'nin çalışanlarına, haftada en az üç gün şirket ofisinden çalışmamaları halinde ikramiyelerinde kesinti görebileceklerini söylediğini bildiriyor.

Davis Polk Başkanı ve yönetici ortağı Neil Barr, Wall Street Journal'a “Ekibimizi aynı anda dahil etmeye çok odaklandık. Beklenti ofise gelmeniz ve bizzat burada bulunarak firma kültürünü desteklemenizdir” diyor.

JPMorgan da yöneticileri için hibrit çalışma şartlarını geride bırakıyor ve ofise geri gelmelerini zorunlu kılıyor. Bu, sektör çapında bir değişimi başlatacağa benziyor. JPMorgan’dan yayınlanan bir notta, “Liderlerin kültürümüzü güçlendirmede ve işlerimizi yürütmede kritik bir rol oynadığını ve bu nedenle sahada görünür olmaları gerektiğini düşünüyoruz” deniliyor.

Oran hızla düşüyor

Firmalar kemerlerini sıkıp çalışanlarını geri kazanmaya çalıştıkça, yaygın uzaktan çalışma dönemi ekonomi genelinde son aşamaya geliyor olabilir. Çalışma İstatistikleri Bürosu'ndan alınan bir rapor, Eylül 2022 itibarıyla işletmelerin yüzde 72,5'inin çok az süreli uzaktan çalışma teklif ettiği veya hiç teklif etmediğini gösteriyor. Bu, 2021 yılında az da olsa uzaktan çalışma imkanı sunan ve bu imkanı hiç sunmayan kuruluşların yüzde 60,1’lik oranına kıyasla büyük bir artış anlamına geliyor.

Pek çok şirket, çalışanlarını haftada en az birkaç gün ofise geri çağırsa da, çalışanların buna uymasını sağlamak her zaman kolay olmayabiliyor. Bazı şirketler, bu zorunlulukları uygulamak için oldukça gevşek bir yaklaşım benimsemeye devam ediyor ancak diğerleri, çalışanların ofis içinde geçirdikleri zamanı aktif olarak takip etmeye başladı bile. Şirketler, ofise geri dönmeyen çalışanlarını kovmakla tehdit edebiliyor veya Davis Polk örneğinde olduğu gibi, çalışanların ikramiyelerini kesme yoluna gidebiliyor.

Uzaktan çalışma, daha düşük ücret anlamına gelebilir

Öyle ya da böyle, öyle görünüyor ki, uzaktan çalışma birçok çalışan için daha düşük ücret anlamına gelebilir. Bunun nedeni, uzaktan çalışmayı benimsemeyi seçen şirketlerin bile bunu kısmen uygulaması ve çalışanlara daha az ödeme yapmalarına izin verdiği için seçiyor olmaları.

Hatırlanacağı üzere, Owl Labs ve Global Workplace Analytics tarafından Eylül ayında gerçekleştirilen State of Remote Work anketine göre, ankete katılan ABD'li uzaktan çalışanların yaklaşık yarısı, en azından yarı zamanlı olarak uzaktan çalışmaya devam etmek için maaşlarında yüzde 5'e varan bir kesintiye razı olabileceklerini söylemişti.

Atlanta Fed tarafından gerçekleştirilen İş Belirsizliği Araştırması, katılımcı firmaların yüzde 38'inin, hem çalışanları mutlu etmenin hem de ücret artış baskısını hafifletmenin bir yolu olarak uzaktan çalışmayı kullandıklarını bulguluyor. Bunun özellikle daha büyük firmalar için geçerli olduğu not düşülüyor. Şu anda ofise geri çağrılan çalışanların bazılarının ise tamamen vazgeçtiği ve işlerini bıraktıkları gözleniyor.

Uzaktan çalışanlar kamerayla izleniyor

 

Uzaktan çalışan şirketlerde yeni kriz

 

Uzaktan çalışmada ‘paranoya’ tehdidi

 

Uzaktan çalışanlar için iş piyasası daralıyor

 

Uzaktan çalışma politikalarında patron-işçi krizi

 

Uzaktan çalışanlar eskiye göre daha mı fazla çalışıyor?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)