BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisPwC üst yönetimini şoke eden istifa----

PwC üst yönetimini şoke eden istifa

PwC üst yönetimini şoke eden istifa
19 Ekim 2023 - 16:32 www.finansgundem.com

PwC’nin ABD birminin kıdemli yöneticisi ve küresel başkanlığına kesin gözüyle bakılan başkan adayı Tim Ryan istifa etti. Ryan’ın katı yönetim tarzının küresel başkanlığına uygun olmadığı belirtiliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük dört mali denetim firmasından biri olan PwC’de yönetim krizi sürüyor. Firmanın ABD’li kıdemli ortağı Tim Ryan liderlik yarışından çekilme kararı aldı. Financial Times’ın haberine göre bu karar Ryan’ın "zorlayıcı" yönetim tarzının küresel başkanlık rolüne uygun olup olmadığı tartışmalarının ardından geldi.

Habere göre Ryan, cuma günü adaylığını geri çekerek ve haziran ayında emekli olacağını söyleyerek şirketin diğer ortaklarını şoke etti. PwC'nin ABD liderlerinin küresel olarak en üst göreve yükseltilmesi geleneği de bozulmuş oldu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, PwC’nin kısaltılmış listesine giren adaylar firmanın küresel yönetim kuruluna son sunumlarını yapacak. Ardından firma yıl sonu öncesinde yeni küresel başkanını seçecek.

FT haberine göre yarıştan Ryan’ın galip çıkmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak bazı ortaklar arasında kıdemli yöneticinin liderlik yaklaşımına yönelik güçlü bir anlaşmazlık hüküm sürüyordu. Ryan da bu görev için kendini zorlamak konusunda tereddüt ettiğini belirtiyor.

İsmi açıklanmayan bir diğer kıdemli ortak konuyla ilgili açıklamasında, “Çalışkan, sert bir iş adamı ve bu birçok iyi sonuçla ve bazen de kötü sonuçlarla birlikte geliyor. Çok açık sözlü birisi ve asıl soru ise şu: Bu açık sözlülük bu rolün gerekliliğini karşılıyor mu?” ifadelerine yer verdi.

2016'dan bu yana PwC'nin ABD'deki işlerini yöneten Ryan, yoğunluğuyla, gece gündüz her zaman çalışmasıyla ve yüksek standartlarda iş arkadaşları talep etmesiyle dikkat çekiyor. Bu birçok çalışanın sadakatle Ryan’a bağlanmasına ilham veren ancak aynı zamanda bazı çalışanları zor durumda hissettiren bir liderlik stili.

Ryan’ın ABD işetmesinde normal şartlarda küresel düzeyde koordine edilebilecek eylemleri tek taraflı olarak gerçekleştirme konusundaki istekliliği PwC ağının bazı bölümlerinde endişeye de sebep oldu. 2021'de firmanın ABD’deki danışmanlık operasyonlarını denetim uygulamasından ayıran yeniden yapılanması, diğer PwC şirketleri tarafından benimsenmedi.

PwC’nin eski bir ABD ortağı, “Bana kalırsa Tim’in yöntemi diğer birçok bölgenin kaldırabileceğinden daha sertti” diyor. Ryan’ın bir eski çalışansa kıdemli yöneticiyi “sabit fikirli” olarak tanımlarken onunla çalışan bir diğer kişi ise yaklaşımının kimi zaman yurtdışındaki meslektaşlarını üzdüğünü belirtiyor.

PwC'nin küresel ağındaki üst düzey isimlerse, ABD'li bir yöneticinin liderlik görevine getirilmesinin artık otomatik bir süreç olarak görülmemesi gerektiğinde ısrar etti.

Diğer Big Four firmalarında olduğu gibi, PwC de bağımsız ortaklıklardan oluşan bir ağ olarak faaliyet gösteriyor. Bu da küresel başkanın, yerel bazda çıkarları bazen farklılık gösterebilen işletmeleri koordine etmek için hassas bir dengeleme rolünü üstlenmesi gerekebileceği anlamına geliyor.

PwC İngiltere'nin Başkanı Kevin Ellis, Ryan’In küresel başkanlık rolünü kabul etmemesi için, "Bu bir başkan veya bir büyükelçilik rolü. Farklı bir beceri gerektiren ve farklı bir iş. Tim son derece iyi bir CEO oldu. Bunun onun için doğru iş olmadığına karar vermesine herkes kadar şaşırmadım" ifadelerine yer verdi.

PwC'nin eski ortağı olan ve Ryan'ın yönetimindeki ABD firmasının baş idari sorumlusu olan Gary Price da aynı fikirleri paylaşıyor:

"Tim harika bir CEO-operatördür. Küresel rollerse, doğrudan kontrolle değil, etkiyle ilgilidir. Tim'in DNA'sı şirketin performansını, kültürünü ve insanlarını yönlendiriyor. Bu pozisyon onun DNA'sına aykırı olurdu. Çok ilginç bir bilim deneyi olurdu.”

Ryan, yaz aylarında adaylığının açıklanmasına izin vermesinin ardından, şirketteki muhalifler ABD'den ve PwC ağının başka bölgelerinden alternatif isimler öne sürdü. ABD danışmanlık işletmesinin eş başkanı olan Mohamed Kande ve İngiltere merkezli küresel vergi uygulaması başkanı Carol Stubbings, FT kaynaklarına göre Ryan’la rekabete girmesi beklenen isimler arasındaydı.

Stubbings, PwC'nin Avustralya’daki itibarını zedeleyen bir vergi skandalının krizin uluslararası etkilerini kontrol altına almaya yardımcı olmak için bu yılın başlarında küresel yönetim tarafından Avustralya'ya gönderilen yöneticilerden biriydi. Grubun Avustralya da dahil olmak üzere Asya-Pasifik işletmesinin tamamı, küresel yönetim rolünün bir parçası olarak Ryan'ın stratejik gözetimi altına girdi.

Ryan, halefiyet sürecinde kararsızlık yaşadığını söylüyor. 57 yaşındaki yönetici ayrılma kararını açıkladıktan sonra FT’ye verdiği bir demeçte, şirket CEO'su olmak, kamu hizmetine katkı sağlamak ve hatta buz hokeyi koçluğu yapmak gibi alternatifleri değerlendirdiğini söyledi.

Kıdemli yönetici, ayrılık sonrası yaptığı açıklamada da "Ortaklarımı ve tüm çalışanlarımızı tüm kalbimle önemsiyorum. Beni tanıyanlar, ailelerini, sağlıklarını, fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlıklarını ilk sıraya koyduğumu bilirler. Bu muhteşem yerde 35 yıl geçirdikten sonra benim için zorlayıcı olmaya başladı. Sadece farklı bir şeyler denemek istiyorum” ifadelerine yer verdi.

PwC İngiltere: İş isteyen önce ofise gelecek

 

EY’nin finans başkanı istifa etti

 

Mali denetim sektöründe büyük kavga

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)