BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMali denetim sektöründe büyük kavga----

Mali denetim sektöründe büyük kavga

Mali denetim sektöründe büyük kavga
01 Ağustos 2023 - 15:59 www.finansgundem.com

ABD yönetimi mali denetim şirketlerinin yetki alanını genişletmeye çalışıyor. Amaç her ne kadar dolandırıcılıkları engellemek olsa da Big Four denetçileri adeta ‘avukatlara’ dönüşeceklerinden dolayı şikayetçi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük mali denetim firmaları, ABD yönetimiyle karşı karşıya geldi. Amerikan yönetiminin getirmeye çalıştığı yeni düzenlemeler dolandırıcılık faaliyetlerine karşı mali denetim firmalarını denetledikleri şirketlerde daha fazla sorumluluk almaya zorlayacak.

Financial Times’ın haberine göre, ABD Halka Açık Şirket Muhasebe Gözetim Kurulu'nun (PCAOB) önerisi üzerine istişare süresinin bitimine sınırlı bir süre kaldı. Mali denetim firmaları ise müşterilerini düzenlemeye karşı çıkmaya çağırıyor. Firmalar eğer düzenleme hayata geçerse mali denetim ücretlerinin yükseleceği konusunda uyarıyor.

PCAOB’nin yeni kuralları denetçilerin bir şirketin yasalara ve yönetmeliklere uyup uymadığını inceleme ve endişelerini şirketlerin yönetim kurullarına iletme sorumluluğunu daha da fazla genişletecek. Düzenleme teklifi Washington yönetiminin denetim firmalarının müşterilerini uygunsuz davranışlardan koruma görevlerini yerine getirmemesi konusundaki eleştirileri üzerine geldi.

Dünyanın en büyük mali denetim firmaları Deloitte, PwC, EY ve KPMG (Big Four) tarafından yönetilen ve denetim firmalarını temsil eden Denetim Kalitesi Merkezi (CAQ) grubu müşterileri olan şirketlerden teklife karşı çıkan bir metni imzalamalarını talep ediyor.

Karşıt metinde, “Denetçiler avukat değildir ve öngörülen değişikliklerin sonucu olarak denetçinin rolü, temel yetkinlikleri dışında bilgi ve uzmanlığı gerektirecek şekilde genişletilecektir. Teklif aynı oranda bir fayda sağlamamasına rağmen denetimin maliyetini önemli ölçüde artıracaktır” ifadelerine yer verildi.

Mevcut denetim standartları denetçileri yalnızca mali tabloların doğruluğunu doğrudan etkileyen uygunsuzlukların tespit edilmesini ve raporlanmasını gerektiriyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre yeni kurallarsa dolaylı bir etkiye sahip olabilecek davranışların da kontrol edilmesini gerektirecek ve mali denetim firmalarını büyük para cezaları riskleriyle karşı karşıya bırakacak.

Yeni düzenlemeler PCAOB içinde bile tartışmalıydı. Düzenlemeler için beş kurul üyesinden yalnızca üçünün desteğini alabildi. Daha önce Big Four firmalarında çalışan diğer iki üye ise yeni kurallara karşı çıktı. Bu iki üyeden biri yeni kuralların “denetçiler için nefes kesici yeni sorumluluklar eklediğini” belirtiyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) eski baş muhasebecisi olan PCAOB Danışmanı Lynn Turner mevcut standartların yetersiz olduğunu savunuyor. Turner şu anki muhasebe ortamında denetçilerin potansiyel olarak yasadışı davranışları görmeleri halinde dahi yönetimle yüzleşmekten kaçıp başını çevirmelerine imkan sağladığını söyledi.

Turner, “Mevcut standartlar sermaye piyasalarına hiçbir şekilde ve biçimde hizmet etmemektedir. PCAOB’daki insanlara bunun bir savaş olduğunu ve bu savaşın başladığını söyledim. Bu üç yönetim kurulu üyesini test edecek ve omurgalı olup olmadıklarını göreceğiz” ifadelerine yer verdi.

İşletmelerin lobi gruplarının ve bizzat mali denetim firmalarının 7 Ağustos’taki son tarihten önce yeni düzenlemelere karşı çıkan metinlerini sunmaları bekleniyor. CAQ mali denetim standartları için bir reforma karşı olmadıklarını ancak mevcut teklifin çok ileri gittiğini belirtiyor.

'Big Four' devlerine güven kalmadı

 

Ernst & Young’da kopya skandalı istifa getirdi

 

Deloitte yüzlerce çalışanının işine son verecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)