BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKen Griffin: Uzaktan çalışma çalışanları kovmayı kolaylaştırıyor----

Ken Griffin: Uzaktan çalışma çalışanları kovmayı kolaylaştırıyor

Ken Griffin: Uzaktan çalışma çalışanları kovmayı kolaylaştırıyor
16 Kasım 2023 - 17:07 www.finansgundem.com

Citadel CEO'su Ken Griffin, uzaktan çalışmanın, çalışanları kovmayı kolaylaştıran 'joker' bir fırsat yarattığını söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzaktan çalışma modeli, çalışanlar için esnek ve rahat bir model olsa da işverenler için aynı durum geçerli değil. Bu durum da, iki taraf arasında sonu gelmez bir çatışmaya yol açıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Citadel CEO'su Ken Griffin, uzaktan çalışmanın insanları kovma fırsatı yarattığını söyleyerek, uzaktan çalışma modeline karşı olduğunu soğuk bir espriyle dile getiriyor.

Kültürel ve sosyal sözleşmeyi zayıflatıyor

Fortune’dan Jane Thier’in haberine göre, yakınlık önyargısı yeterince büyük bir sorun değilmiş gibi, ofisten tamamen uzak durmak konusunda ihtiyatlı olmak için başka bir neden daha bulunuyor: Patronunuz sizi kişisel olarak tanımıyorsa, işinizde tutunmanız için elinden geleni yapmayacaktır.

Bu, hedge fonu devi Citadel'in kurucusu, CEO'su, eş yatırım sorumlusu ve çoğunluk sahibi Ken Griffin’in fikrini çok iyi anlatıyor. Griffin, Bloomberg News'e Salı günü verdiği röportajda, Citadel yarı veya tamamen uzak bir çalışma ortamında ‘insanları bir arada tutan kültürel veya sosyal sözleşmenin tartışmasız şekilde daha zayıf olduğunu’ dile getirdi. Griffin, “Bu, kurumsal Amerika'nın iş gücünde kesinti yapma isteği açısından beni endişelendiriyor” diye ekledi.

Griffin şöyle devam ediyor: “Bağlantısız, bazıları duygusuz diyebilir, bir iş yeri, sektör liderlerinin ileriye yönelik işsizlik oranını tahmin etmeye çalışması nedeniyle bir ‘joker’ görevi görecektir.”

Griffin, işsizliğin gelecek yıl yüzde 3,9'dan ‘düşük 4’lere' çıkacağını öngörüyor. Ancak Griffin’e göre, eğer patronlar çalışanlarının gözlerinin içine hiç bakmak zorunda kalmıyorlarsa, bu onların, çalışanlarıyla yollarını ayırma konusunda kendilerini daha özgür hissetmelerine neden olabilir ve bık da Griffin’in işsizlik oranı tahminini oldukça mütevazı bir tahmin haline getirebilir.

Uzaktan işten çıkarma çağı

Pennsylvania Üniversitesi Wharton İşletme Okulu profesörü Peter Cappelli de, “Uzaktan işten çıkarmalar çağına girdik” diyor ve bu dönemde bir çalışana e-posta veya Zoom üzerinden veda etmenin çok daha az göz korkutucu olabileceğini söylüyor. Cappelli, “Zaten uzaktan çalışan biriyseniz, sizi sırf işten çıkarmak için ofise çağırmamız fikri biraz zalimce” diye ekliyor. Gerçekten de Pepsi, Google ve McDonald’s’ın tam da bunu yaptığı görülüyor.

Bir düzeyde Griffin de aynı fikirde ve şöyle diyor: “Hepimiz Zoom çağrıları nedeniyle binlerce kişiyi işten çıkaran şirketlerin haberlerini okuduk. 'Yıllardır koridorun aşağısında çalışan Jane’dir' duygusu artık yok” diyor. Aksine, CEO'lar kişisel olarak tanımadıkları çalışanları kaba bir şekilde uğurlama cesaretini bile hissedebiliyor. Griffin, “İşte herkese e-posta, işte bir grup insanla video konferansı ve hoşçakalın” şeklinde konuşuyor.

Yüz yüze çalışanlar bir adım önde

Griffin'in patron tanımı, çoğu patronun kendisinde görmek isteyebileceğinden biraz daha kaba olsa da, içinde bir miktar gerçeklik barındırıyor. Uzaktan çalışma büyük ölçüde henüz başlangıç aşamasında olduğundan, birçok patron hâlâ göremedikleri insanları yönetme fikrine kafa yoruyor. Sonuç olarak, daha uzlaşmaz yöneticilerin bazıları bir dizi sorunla karşı karşıya kalıyor. Mikro yönetim yapma olasılıkları daha yüksek, uzaktaki iş gücüne daha az bağımsızlık veriyorlar ve hatta çoğu, masalarına uğrayamadıkları çalışanları gözetlediklerini bile itiraf ediyor.

Prezi tarafından 2022'de yapılan bir ankette profesyonellerin üçte ikisinden fazlası, şirketlerinde yüz yüze çalışanların ayrıcalıklı muamele gördüğüne inandıklarını söylüyor. Prezi'nin CEO'su Jim Szafranski, “Yakınlık önyargısının eskiden özel bir sorundu. Fakat hepimiz uzaklaştığımız an, bu niş sorun, ana akım bir sorun haline geldi” diyor.

Bu tür bir kayırmacılık bilinçli bile olmayabilir ancak esas olarak ofiste çalışmayan insanlar için ciddi dezavantajlara yol açabilir: Kaçırılan promosyonlar, şirket liderleriyle daha az birebir görüşme ve önemli fırsatlar için değerlendirilme veya düşünülme olasılığının azalması.

Fortune'dan Amber Burton geçen yıl konuyla ilgili olarak şöyle yazmıştı: “Yöneticiler, çoğu insan gibi, rahatlığa yönelme eğiliminde. Bu doğal bir içgüdü ancak kapsayıcı bir kültür, üst düzey yöneticiler tarafından kasıtlı olarak oluşturulmazsa hızla eşitsizliği doğurabilir. Bunun nedeni, esnek çalışmanın kadınlar, farklı ırklardan çalışanlar, engelli çalışanlar, ebeveynler ve bakıcılar arasında açık ara tercih edilen düzenleme olması. Oysa herkes için esnek düzenlemeler sunmak herkese fayda sağlayacaktır.”

Mentorluk, sosyalleşme ve mesleki beceriler

Ancak Griffin'in yorumları, WFH Research'teki esneklik yanlısı uzmanların bile kabul edebileceği, yüz yüze çalışmayla ilgili yadsınamaz bir gerçeği ortaya koyuyor: "Ofiste sağlayabileceğiniz iş birliği, mentorluk ve sosyalleşmenin uzaktan kopyalanması kesinlikle imkansız.”

Nisan 2023 tarihli bir WFH Araştırma raporuna göre ofis içi çalışanlar, uzak meslektaşlarına kıyasla kariyer gelişimine yüzde 25 daha fazla zaman harcıyor; ayrıca kendilerine mentorluk yapmaya veya mentorluk almaya ve mesleki becerilerini geliştirmeye de daha fazla emek ve zaman ayırıyor.

Griffin, daha az boş zaman anlamına gelse bile işe gelmenin uzun süredir savunucusu. Çokuluslu hedge fonunun rekor kıran 16 milyar dolarlık kazancını, büyük ölçekli göreve dönüş yetkisine borçlu. Griffin, yüz yüze çalışmayı, işini ileriye taşımak açısından ‘gerçekten gerekli’ olarak nitelendiriyor. Griffin, 2021’de de kariyerinin başındaki çalışanların ‘işe dönmemekle büyük bir hata yaptıklarını’ dile getirmiş ve şöyle demişti: “Gerçekten de, genç kuşak için kaybedilen gelişim fırsatları, gelecek onyıllarda bize pahalıya mal olacak.”

WFH Araştırma başkanları Nick Bloom ve Jose Maria Barrero ise, Nisan raporunda şunları yazıyor: “Sonuç olarak, birisi evden çalıştığında meslektaşlar arasındaki kişisel etkileşimler önemli miktarda azalıyor. Bu, evden çalışırken kazanılan esneklik ve kişisel özerklik karşılığında, çalışanların ve firmaların iş başında daha yavaş öğrenmeleri karşılığında ödedikleri bir maliyet.”

Griffin'in de belirttiği gibi, işten çıkarmalar söz konusu olduğunda bu durum onların işlerine de mal olabilir.

Verimlilik düşüşünün sorumlusu uzaktan çalışma mı?

 

Uzaktan çalışma hangi koşulda sona erebilir?

 

Yüksek maaş mı, uzaktan çalışma mı?

 

Uzaktan çalışanlar aynı anda iki tam zamanlı işte çalışıyor

 

Bloomberg CEO'su isyan etti: Uzaktan çalışanlar her cuma golf oynuyor

 

Uzaktan çalışma ikileminde CEO’lar mı haklı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)