BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisUzaktan çalışma hangi koşulda sona erebilir?----

Uzaktan çalışma hangi koşulda sona erebilir?

Uzaktan çalışma hangi koşulda sona erebilir?
10 Kasım 2023 - 17:01 www.finansgundem.com

Uzaktan çalışma dönemi sona eriyor olabilir ancak bunun için oldukça zor gözüken bir koşulun gerçekleşmesi gerekiyor: Ofislerin açık kalması.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sonrası dönemde iş yaşamına dair yaşanan değişiklikler arasında belki de en yaygın olanı uzaktan çalışma modeli oldu. Bu modelin, gelecekte ne kadar uygulanıp uygulanmayacağı ise belirsiz.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, araştırma sonuçları, işverenler ve çalışanlar arasında çatışmaya neden olan uzaktan çalışma modelinin, şirketler ofislerini açık tutmayı başarabilirse, sona erebileceğini ortaya koyuyor.

Uzaktan çalışma modeli sona mı eriyor?

Yahoofinance’ten Aaron Mok’un haberine göre, yakın zamanda yapılan bir anket, şirketlerin giderek daha fazla çalışanının ofise dönmesini talep etiğini gösteriyor; tabii bunu karşılayacak maddi güçleri varsa.

İşyeri strateji firması Robin, şirketlerin ofislerini nasıl kullandıklarını görmek için teknoloji, finans ve inşaat gibi sektörlerden 500'den fazla ABD'li işletme sahibi ve tesis yöneticisiyle bir anket gerçekleştirdi. Araştırmacılar, ankete katılan şirketlerin yüzde 88'inin çalışanlarının belirli sayıda gün de olsa ofiste çalışmalarını istediğini buldu.

Yine Robin tarafından 2022 yılında yapılan benzer bir anketin sonuçlarıyla kıyaslandığında, bugün oranın yüzde 20 oranında arttığı görüldü. Bunun nedeninin ise kısmen işletmelerin uzaktan çalışmanın getirdiği potansiyel olumsuz etkilerden endişe duyması olduğu ifade edildi.

İşverenlerin gerekçeleri

Robin'in kurucu ortağı ve CTO'su Brian Muse, “İş dünyası liderleri çalışanların ofiste biraz zaman geçirmesini istiyor ve bunun için kişisel iş birliği, işlevler arası iletişim, mesleki gelişim ve aidiyet duygusu gibi iyi nedenleri var” diyor.

Şirketler, çalışanlarının haftanın büyük bölümünde ofise gelmesini istiyor gibi görünüyor. Ankete göre, ofis içi çalışma zorunluluğu olan firmaların yüzde 52'si, çalışanlarının haftanın dört günü işe gelmesini zorunlu tutuyor. Bu oranın 2022 yılından bu yana yüzde 32 oranında artış gösterdiği gözleniyor. Muse, bunun nedeninin finansal hizmetler ve inşaat gibi çalışanların ofiste daha sık bulunmasını isteyen sektör oyuncuları olabileceğini söylüyor.

Ofisler dolu mu?

Bu, ofislerin artık tamamen dolu olduğu anlamına gelmiyor. İşverenlerin çoğunluğu, çalışanlarının bazı günlerde ofisten çalışmasını istese de bu işletmelerin yalnızca yüzde 28'i ofis alanlarının yüzde 100'ünü kullanıyor. Aslında araştırma, salgının başlangıcından bu yana ofislerin yüzde 80'inin küçüldüğünü ortaya koyuyor.

Sonuçta ofiste ışıkları açık tutmak pahalıya mal olabiliyor. Ankete katılan şirketlerin yüzde 60'ından fazlası ofis alanı için metrekare başına 50 dolardan fazla para ödüyor.

Muse, “Esnek çalışmayla insanlar hâlâ haftanın 1-4 günü evde çalışıyor ve bu nedenle işletmelerin ofiste zamanlarını nasıl değerlendirecekleri ve uzun vadeli alan ihtiyaçlarının neler olduğu konusunda bilgi sahibi olmaları gerekiyor” diyor.

Bulgular, hem büyük şirketlerin hem de küçük çalışanlarını ofise çağırmalarının kârlılıklarını artırma arzusuyla ilgili olduğunu ortaya koyuyor. Ancak fiziksel kurumsal alana dönüş, uzaktan çalışma esnekliğinden hoşlanan bazı çalışanların öfkesini çekiyor. 30’lu yaşlardaki bir teknoloji çalışanı, işvereninin çalışanlarına haftada iki kez ofise gelme zorunluluğu getirmesinin ardından bir zamanlar çok sevdiği işini büyük bir gürültüyle bırakabiliyor.

Ofiste çalışmak her iki taraf için de maliyetli

Bir ofiste çalışmak hem çalışanlar hem de işverenler için tahmin edilenin ötesinde maliyetli olabiliyor ve ebeveynlerin, farklı ırklardan kişilerin ve engelli kişilerin işlerini yapmasını zorlaştırabiliyor.

Yine de ofisten keyif alan çalışan gruplar bulunuyor. Örneğin Z kuşağının bazı çalışanları, işyerinde daha az yalnız hissetmenin bir yolu olarak ofise gereğinden fazla gidiyor.

Robin'e göre, ister bedava öğle yemeği ister zam olsun, bazı teşviklerin, şirketlerin ofislerinin ışıklarını açık tutması için gereken şey olabileceğini söylüyor. Araştırmada “Şirketler, çalışanlar için ofis içi zamanı teşvik etmenin yeni yollarını bulmaya devam edecek” ifadesine yer veriliyor.

Yüksek maaş mı, uzaktan çalışma mı?

 

Uzaktan çalışanlar aynı anda iki tam zamanlı işte çalışıyor

 

Uzaktan çalışma karbon ayak izini yüzde 50 azaltıyor

 

Bloomberg CEO'su isyan etti: Uzaktan çalışanlar her cuma golf oynuyor

 

Uzaktan çalışanlar patrona değil işe bağlı

 

Uzaktan çalışma ikileminde CEO’lar mı haklı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)