BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinYüksek maaş mı, uzaktan çalışma mı?----

Yüksek maaş mı, uzaktan çalışma mı?

Yüksek maaş mı, uzaktan çalışma mı?
24 Ekim 2023 - 18:24 www.finansgundem.com

Ofise dönüş konusundaki işverenlerin tüm taleplerine rağmen çalışanlar ofise dönmek konusunda isteksiz. Üstelik anketler çalışanların maaşlarının bir kısmından feda ederek uzaktan çalışmayı isteyebileceğini gösteriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüm kurumsal şirketlerin ofise dönmüş gibi görünüyor olması gerçekten de ofise döndükleri anlamına gelmeyebilir. Ofise dönüş politikalarının çoğalması çalışanların her zamankinden daha fazla ofise dönmeye istekli olduğu anlamına ise hiç gelmiyor. Bireylerin kendi şartlarına göre çalışma talebi her zamanki kadar güçlü. Üstelik Fortune’un haberine göre esnek çalışma talebi paranın önüne bile geçebiliyor.

Haberde yer alan FlexJobs’ın 8.400’den fazla ABD’li çalışanın katıldığı yeni bir anketine göre, yükselen yaşam maliyetlerine rağmen çalışanların yaklaşık üçte ikisi uzaktan çalışabilmek için maaşlarından kesinti yapılması konusunda istekli. Çalışanların %17’si maaşlarının %20’si kadarını feda edebileceklerini ve her on kişiden biri %20’den daha fazlasını dahi feda edebileceklerini söyledi.

ABD’de ev fiyatları hızla yükselirken, birçok sektörde maaş artışları sabit kalıyor. Ancak çalışanların çoğunluğu maliyet ayarlaması sağlanamasa bile düşük maaş karşılığında uzaktan çalışmayı tercih edebileceğini belirtiyor. Ankete katılanların %63'ü uzaktan çalışmanın maaş, iş-yaşam dengesi ve iyi bir patronun iş hayatının en önemli parçası olduğunu savunuyor.

Ancak bu tablo aynı zamanda çalışanlar için kötü haber niteliğinde. Zira uzaktan çalışılan bir iş bulmak her zamankinden daha zor hale geldi. Ankete katılanların yarısından fazlası geçen yılın bu zamanlarına kıyasla ofisten uzakta olan ve esneklik avantajları sunan iş fırsatlarının çok daha azaldığını belirtiyor. Buna rağmen, çalışanların yarısından fazlası, ofise dönüşün zorunlulukları nedeniyle istifa eden veya istifa etmeyi planlayan birini tanıyor.

FlexJobs Kariyer Uzmanı Keith Spencer, “Uzaktan çalışma seçeneklerinin olmaması, insanların işlerinden ayrılmalarının önemli bir nedenidir. Uzaktan çalışma, günümüzün iş gücü için inanılmaz derecede değerlidir ve daha fazla şirketin bu tür politikaları benimsemesiyle, çalışanlar ihtiyaç duydukları esneklik ve uzaktan çalışma seçenekleriyle yeni kariyer fırsatlarını keşfetmeye giderek daha açık hale gelecektir” diyor.

Bu argüman göründüğü kadar şaşırtıcı olmayabilir. Zira ankete katılanların neredeyse tamamı, uzaktan çalışmanın zihinsel ve fiziksel sağlıklarını olumlu yönde etkilediğine inandıklarını söyledi ve cevaplar aynı yöndeki bol miktarda veriyi destekliyor. Uzaktan çalışanlar muhtemelen daha az para harcayacakları ve işe gidip gelmek zorunda olmadıkları için sevdikleriyle veya hobileriyle daha fazla zaman geçireceklerini de belirtiyor.

Spencer, konuyla ilgili verdiği demeçte, "Çalışan profesyoneller, stresli bir işe sürekli olarak gidip gelmenin ortadan kaldırılması, küçük sohbetlere veya ofis politikalarına katılma baskısının azaltılması gibi faydalar sayesinde uzaktan çalışmanın sağlayabileceği gelişmiş yaşam kalitesine değer veriyor" ifadelerine yer verdi.

Esnek çalışmaya yönelik bu talebe rağmen, aslında tüm çalışanlar tam zamanlı olarak uzaktan çalışmak istemiyor. Ankete katılanların sadece %51'i hiç ofise gitmek istemediklerini söyledi. Katılımcıların %46'sı ise hibrit bir düzenlemenin ilk tercihleri olacağını söyledi. Ankete katılanların sadece %3'ü haftanın beş günü ofiste olmak istediklerini söyledi.

FlexJobs katılımcılarının yaklaşık beşte dördü (%77) evde işten daha üretken olduklarını hissettiklerini söyledi. Birçok uzman onlarla aynı fikirde. Avustralya merkezli yazılım firması Atlassian'da esnek çalışmaya liderlik eden Annie Dean, bu ayın başlarında bir panelde yaptığı açıklamalarda, “Herkesi zorla ofis ortamına getirirseniz, omuz omuza çalışarak sihirli sonuçlar ortaya çıkaracakları fikri aptalca bir şey. Kulağa büyülü bir düşünce gibi geliyor” ifadelerine yer verdi.

Oysa bol miktarda veri bunun tam tersini gösteriyor. Habere göre çoğu çalışan kendi denetimleri altındayken, bir ofiste, iş arkadaşlarıyla ve akıl hocalarının vesayeti altında gösterdiğinden daha iyi bir performans gösteriyor. Yeni beceriler öğrenmek ve sorulması gereken soruları uygun bir zamanda sormak çok daha kolay bir yöntem olarak öne çıkıyor.

Ancak Dean'in gözünde hibrit çalışma bile, tüm tarafları aradıklarından daha az esneklik ve özerklikle bırakan bir "seçim yanılsaması". Zira hibrit çalışmak şehirden uzakta yaşama, çocukları okuldan alma veya öğlen koşusuna çıkma gibi uzaktan çalışanların sahip olabileceği birçok potansiyel avantajı ortadan kaldırıyor. Dean şirketlerin eski çalışma modelinin tüm maliyetlerine rağmen bir verimliliği olmadığını vurguladı.

Yine de bu bir hibrit çalışma modelinin mümkün olmadığı anlamına gelmez. Stanford ekonomisti ve uzaktan çalışma uzmanı Nick Bloom esnek çalışmanın en iyi şekilde akıllı bir “organize hibrit” planla yürütülebileceğini söylüyor. Net beklentilere, kişiselleştirilmiş geniş bir serbestliğe ve ekip üyeleri arasında aynı gün işe gelme konusunda anlaşmaya dayanan bu tür planlar üretkenliği artırmanın yanı sıra işe alım, çalışanları şirkette tutma ve şirket moralini iyileştirme imkanları da sağlıyor.

Uzaktan çalışanlar aynı anda iki tam zamanlı işte çalışıyor

 

Milyarder teknoloji CEO’sundan esnek çalışmaya destek

 

Amerikalıların yüzde 89’u esnek çalışma istiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)