BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisGençler günü kurtarmanın peşinde----

Gençler günü kurtarmanın peşinde

Gençler günü kurtarmanın peşinde
01 Şubat 2024 - 17:46 www.finansgundem.com

Dünyanın sonunun geldiğine inansaydınız ne yapardınız? Anlaşılan bugünün gençleri geleceğe dair tüm birikimlerini harcayıp lüks marka bir çanta almanın en mantıklı davranış olduğunu düşünüyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomi buhranın eşiğindeyken, küresel siyaset art arda gelen krizlerle karşı karşıyayken insan neden Chanel marka bir çanta veya pahalı cilt bakım ürünleri gibi hayattaki daha güzel şeylerin tadını çıkarmasın ki?

Bu düşünce her ne kadar kulağa mantıksız gelse de günümüz Y ve Z kuşağının tüketici davranışları tam olarak bu felsefeye dayanıyor. Bloomberg’ün haberine göre ‘kıyamet harcamaları’ olarak adlandırılan bir akıma dahil olan gençler tasarruflarını lüks ürünlere harcamayı tercih ediyor.

Bireysel finans firması Credit Karma’nın verilerine göre Y kuşağının %43’ü ve Z kuşağının %35’i bu akıma dahil. Ekonomi ve dış ilişkilerle başa çıkmak için lüks harcamalarını artıran bu kesim Amerikalıların %27’sini oluşturuyor.

Credit Karma’nın tüketici finansı uzmanı Courtney Alev, aşırı harcama akımı için, “Sağlıklı bir yöntem olmasa da krizlerle başa çıkmanın bir yolu” diyor.

Tarihsel perspektifte bakıldığında ekonominin zorlaştığı dönemlerde genellikle insanların daha fazla tasarruf ettiği bilinse de günümüz gençleri bunun tam tersini savunuyor. Yükselen yaşam maliyeti, ağır öğrenci kredileri ve zorlu bir istihdam piyasasıyla mücadele eden birçok insan gelecekte banka hesapları üzerinden bir mülk satın alabileceklerini, çocuk sahibi olabileceklerini veya emekli olabileceklerini düşünmüyor. Tüm bu hedeflerin ulaşılmaz hissedilmesi gençlerin gelecek için ayırdıkları tasarrufları şimdiden harcamasına yol açıyor.

Bloomberg haberinde 26 yaşında New York’ta kişisel bakım asistanı olarak çalışan Adrian Sega acil durum tasarruflarının sonuncusunu Succession dizisinde yer alan Burberry marka bir çantanın taklit versiyonuna harcadığını söyledi. Sega fonlarını ayrıca cilt bakım ürünlerine, bir denizci paltosuna ve Birkin marka bir çatanın taklit versiyonuna harcadığını söyledi. Sega tüm bu harcamalarının “şu an için gerekli” olduğunu belirtiyor.

24 yaşındaki bir yüksek lisans öğrencisi olan Nia Holland da ‘vintage’ bir Chanel marka çantayı satın almak için tüm birikimlerini tükettiğini söyledi. Holland, “Ekonomi berbat, küresel ısınma ortada, dünya çapında sürekli bir siyasi ve sosyal huzursuzluk var. Bu ortamda size anında tatmin sağlayabilecek şeylere para harcamak çok daha kolay” dedi.

Hamilton Üniversitesi Ekonomi Profesörü Stephen Wu bu akımın yeni bir şey olmadığını belirtiyor. Profesör ‘kıyamet’ harcamalarının 2004’de kadar dayandığını gösteren bir araştırma yayınladı. Wu’nun araştırmasına göre şans ve diğer faktörlerin başarılarını belirlediğini hisseden insanlar gelecek için daha az ihtimalle tasarruf yapıyor. Bugün içinse Küresel Finans Krizi ve pandemi sonrasında bir tür kadercilik hali gençler arasında çok daha yaygın hale geldi.

Dolayısıyla gençler dünyanın sonu bile gelmiş olsa omuzlarında süslü bir çantayla dışarıya çıkmayı tercih ediyor.

Çağımızın finansal hastalığı: Para huzursuzluğu

 

Zenginliğin gerçek yolu gösteriş mi?

 

Acil durumlar için kara gün akçeniz var mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)