BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZenginliğin gerçek yolu gösteriş mi?----

Zenginliğin gerçek yolu gösteriş mi?

Zenginliğin gerçek yolu gösteriş mi?
26 Ocak 2024 - 18:03 www.finansgundem.com

Yapılan son bir araştırma hali vakti iyi olan Y kuşağı üyelerinin finansal durumlarını abartmak için türlü yöntemlere başvurduğunu gösterdi. Ancak uzmanlar zenginliğin yolunun tutumlu olmaktan geçtiğini vurguluyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yükselen enflasyon finansal açıdan iyi durumda olan bireylerin bile harcama alışkanlıklarını yeniden düşünmesine sebep oldu. Ancak Wells Fargo’nun yakın zamanda gerçekleştirdiği bir anket araştırmasına göre hali vakti yerinde sayılabilecek Y kuşağı üyelerinin finansal başarılarını abartmaya veya yalan söylemeye daha yatkın olduğu ortaya çıktı.

CNBC’nin haberinde yer alan araştırmaya göre maddi durumu iyi olan Y kuşağı üyelerinin %34’ü finansal durumları konusunda abartı veya yalana başvuruyor. Bu oranın X kuşağı için %20, baby boomer’lar içinse sadece %4 olduğu gözüküyor.

Varlıklı Amerikalıların yarısından fazlası pandemi sonrasında lüks tüketimlerini azalttı. Üstelik birçok kişi satın almadan önce ürünlerin indirime girmesini beklediklerini söylüyor. Ancak yatırıma yönlendirilebilir servetleri 250 bin dolar ile 1 milyon dolar arası olan Y kuşağı üyeleri zengin görünmek için ayrıca bir çaba harcıyor.

Wells Fargo anketine göre mali durumu görece iyi olan bu Y kuşağı bireylerinin %29’u bazen başkalarını etkilemek için paralarının yetmediği ürünleri satın aldıklarını itiraf etti. Bu arada söz konusu bireylerin %41’i yaşam tarzlarını kredi kartı veya bireysel kredilerle idame ettirdiklerini kabul etti. Bu oran X kuşağı için %28 ve baby boomer’lar için sadece %6.

Bu varlıklı Y kuşağı üyelerinin yarısından fazlası (%51) çabalarının işe yaradığını ve insanların kendilerini olduklarından daha zengin gördüklerini belirtiyor. Ancak bunun bedelini de ödüyorlar. Zira ankete katılan Y kuşağı bireylerinin %40’ı tercih edecekleri miktardan daha fazla borç aldıklarını bildiriyor.

Wells Fargo Finansal Tavsiyeler ve Planlamalar Müdürü Emily Irvin varlıklı Y kuşağı üyelerinin enflasyon nedeniyle yüksek yaşam maliyetleri sorunuyla karşılaştığını ve aynı zamanda öğrenci kredileri yükünü de taşıdıklarını söyledi.

Irwin, "Yine de 'Çok çalışıyoruz ve bu nedenle başarılıyız ve hâlâ yapmak istediğimiz her şeyi yapabiliriz' düşüncesine sahip olmak istiyorlar" dedi.

Para hâlâ tabu bir konu

Irwin'e göre, sosyal medyada sıklıkla zengin yaşam tarzlarının sergilenmesine rağmen, ankete katılan bireylerin üçte ikisinin para hakkında konuşmak konusunda isteksiz olması dikkat çekti. Bireysel finans uzmanı özellikle kadınların aylık kazançları dışındaki finansal konuları tartışmaktan çekindiklerini söyledi.

Erkeklerse aylık kazançlarını paylaşma konusunda isteksizler, ancak yatırımlar, bilançolar ve borçlar dahil olmak üzere diğer finansal konuları ele almaya oldukça istekli görünüyorlar.

Irwin birinin finansal durumunun ne olduğuna bakılmaksızın sosyal medyada tasvir ettikleri tablodan bir sonuç çıkarmanın kolay olduğunu söyledi. İnsanlar belirli bir yaşam tarzını ve onu desteklemek için gereken tabloyu tasvir etmeye istekli olabilir. Ancak uzmanlar bunun perde arkasının doğru olmayabileceğini akılda tutmak gerektiğini belirtiyor.

Zengin olmanın anahtarı para harcamamak

İnsanların davranışlarının çoğunluğu parayla ilgili hikayelerine bağlıdır. Nasıl bir ortamda büyüdükleri nasıl eğitim aldıkları ve hayata başlarken ne kadar birikime sahip oldukları bireylerin davranışlarını da değiştirir.

Yeminli mali müşavir, finansal psikoloji ve davranışsal finans uzmanı Brad Klontz fakir ailelerden gelen insanların finansal konularda gösteriş yapmaya daha yatkın olduklarını belirtiyor. Klontz bu insanların genellikle çok fazla paraya ve servete sahip olamayacaklarını da belirtiyor.

Klontz servetlerini gösteriş için kullananlar için, “Bu, çoğu insanın nasıl zengin olduğunu ve çoğu varlıklı insanın paralarını nasıl harcadığını temsil etmiyor” dedi.

Gerçekten de ultra zengin bireyler servetlerini Instagram’dan paylaşmıyorlar, tasarım kıyafetlerini veya Gucci kemerlerini göstermek için çaba sarf etmiyorlar. Bunun yerine oldukça hevesli bir şekilde tutumlu davranıyorlar.

Klontz, “Net servetinizi artırmanın tek yolu paranızı harcamamaktır” dedi.

Irwin isteğe bağlı bir ürün satın almadan önce kendinize bazı sorular sormanızı öneriyor:

İlk olarak, bu harcamaları desteklemek için yeterli nakit akışınız var mı?

İkincisi, acil durumlar için yeterli paranız var mı?

Emeklilik planınız için gereken yatırımı yapıyor musunuz?

Irwin bu tür soruların hayati nitelikte olduğunu ve bunun cevapları olmadan aşırı harcamalara gidilmemesi gerektiğini tavsiye ediyor:

“Ancak bu soruların cevaplarını verdikten sonra, ‘Genel mali tablom biraz savurganlık için uygun mu?’ diye gerçekten düşünebiliriz.”

Zamanınızı boşa harcadığınızın 5 işareti

 

Acil durumlar için kara gün akçeniz var mı?

 

10 bin dolarla zengin olunur mu?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)