BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatAcil durumlar için kara gün akçeniz var mı?----

Acil durumlar için kara gün akçeniz var mı?

Acil durumlar için kara gün akçeniz var mı?
25 Ocak 2024 - 17:37 www.finansgundem.com

Enflasyon arttıkça bireylerin acil durumlar için kenara ayırdıkları para da azalıyor. Yapılan son bir araştırmaya göre Amerikalıların yarısına yakını 1000 dolarlık bir acil harcamayı dahi tasarrufları üzerinden karşılayamıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bireysel tasarruflardaki düşüş dünya çapında oldukça ciddi seviyelere ulaşıyor. Bankrate’in yayınladığı son bir ankete göre Amerikalıların yarısına yakını beklenmedik 1000 dolarlık bir masrafla karşı karşıya kalmaları halinde borç almaktan başka çareleri olmadıklarını belirtiyor. Bu borç kredi kartı borçları, bireysel krediler veya yakınlardan para istemeyi de kapsayabiliyor.

Katılımcıların çoğu nakit tasarruflarına başvuramayacaklarını zira böyle bir tasarrufa sahip olmadıklarını belirtiyor.

CNBC’nin haberine göre Bankrate’in 1000’den fazla katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette katılımcıların %44’ü 1.000 dolar gibi bir harcamayı karşılayamayacaklarını bildirdi. Bu oran 2023 yılında ise %43 seviyesindeydi.

Yeminli mali müşavir, finansal psikoloji ve davranışsal finans uzmanı Brad Klontz konuyla ilgili açıklamasında, “Tasarruf etmek doğamızda yok” diyor ve beyimizin tasarruf yerine acil ihtiyaçlara odaklanmak üzerine programlandığını belirtiyor. Tasarruf etmenin doğal içgüdülerimize aykırı olduğunu söyleyen Klontz bireylerin tasarruflar hakkındaki düşüncelerini yeniden düzenleyerek hedeflerine ulaşabileceğini belirtiyor:

Mali kırılganlığın sebepleri

Anket katılımcılarının üçte ikisine yakını (%63) enflasyon nedeniyle ‘kara gün akçesi’ olarak da adlandırılan acil durum tasarrufları için daha az para ayırma imkanı olduklarını belirtiyor. Bu arada katılımcıların sadece %19’u yüksek faiz oranları nedeniyle daha fazla tasarruf ettiklerini belirtiyor.

Bankrate Kıdemli Ekonomi Analisti Mark Hamrick, bireylerin finansal durumlarına dikkat çekerek, “Dışarıda yaygın olarak düşünülenden daha fazla mali kırılganlık var” uyarısında bulundu.

Hamrick, milyonlarca Amerikalıyı yaygın işten çıkarmalara ve ücretsiz izinlere maruz bırakan ve gıda bankalarından yardım aramaya zorlayan Kovid-19 salgınını hatırlattı. Analist pandemi sürecini ani bir gelir kaybının günlük ihtiyaçlar için ödeme yapmayı nasıl imkansız hale getirebileceğinin bir örneği olarak gösterdi.

Araştırmalar, maaştan maaşa yaşamanın birçok Amerikalı için norm haline geldiğini gösteriyor. Bu durum, insanlara tasarruf etmek için çok daha az imkan sağlıyor.

Uzmanlara göre bir nakit tamponu oluşturmak için en iyi tavsiye, mevcut bütçenizle başlamak ve harcamalarınızı bu bütçeye göre ayarlamaktır. Hamrick, "Mümkün olan yerde, önce tasarruf edin ve sonra harcayın" diyor.

Acil durum tasarrufları için uzmanların önerisi üç ila altı aylık hayati giderlerin karşılanacağı kadar bir birikimin kenarda tutulması yönünde. Ancak anketler acil durum tasarrufu oluşturmanın birçok Amerikalı için bir zorluk olmaya devam ettiğini gösteriyor.

Tasarruf için bakış açısı nasıl değiştirilir?

Klontz, acil durum tasarruflarını başarılı bir şekilde artırmanın yolunun bu hedefe dair düşünme biçimini yeniden dizayn etmekte yattığını belirtiyor. Diğer bir deyişle üstesinden gelmek zorunda kalabileceğiniz duygusal deneyimi düşünmek bu tasarruflara öncelik vermenizi sağlayabilir.

Finans uzmanı örnek olarak işinizi kaybetmeniz gibi en kötü senaryolardan birini hayal etmenizi öneriyor.

Sürekli geliriniz yarından itibaren kesilse eşyalarınız sokağa atılmadan önce, arkadaşlarınızla veya ailenizle birlikte kalmak için onlara yalvarmadan önce kaç aylık zamanınız olurdu? Emeklilik fonunuzu ne zaman harcamaya başlardınız? Emeklilik tarihiniz ne kadar gecikirdi?

Klontz bu tür senaryoları düşünmenin harekete geçmek için duygusal bir reaksiyon ortaya çıkaracağını belirtiyor.

Bir sonraki adımsa para harcamayı bırakmanın ve bunu acil durum fonuna çevirmenin yollarını belirlemek. Klontz birçok Amerikalı için bunun “acı verici bir egzersiz” olabileceğini belirtiyor.

Birçok tüketici bunun yerine kredi kartı bakiyelerini acil durum fonu olarak düşünüyor. Ancak acil bir durumda kredi kartlarına başvurulması ödemelerin gecikmesi halinde yüksek faizleri de beraberinde getiriyor.

Klontz benzeri bir şekilde nakit hesabında fazla miktarda para tutulması halinde bu miktarın harcanma olasılığının da çok yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

Finans uzmanı tasarruf sahiplerini harekete geçirmek için acil durum fonlarına, “finansal güvenlik fonu” veya “finansal özgürlük fonu” gibi duygusal açıdan tetikleyici isimler vermenin faydalı olacağını söyledi. Klontz birikimin finansal güvenlik gibi duygusal bir kavramla ilişkilendirilmesi durumunda bireylerin restoran harcaması gibi harcamaları için bu paraya başvurmayacağını belirtiyor.

Klontz bu tür ‘psikolojik engeller’ oluşturmanın acil durum fonunun korunmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları artıyor

 

ABD ekonomisi güçlü büyüdü

 

10 bin dolarla zengin olunur mu?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)