BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisGenç yetişkinler zengin olma fikrine takıntılı----

Genç yetişkinler zengin olma fikrine takıntılı

Genç yetişkinler zengin olma fikrine takıntılı
13 Şubat 2024 - 17:18 www.finansgundem.com

Araştırmalar, ABD’de genç yetişkinlerin yarısının zengin olma takıntısı olduğunu ortaya koyuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni bir anket, ABD’de genç yetişkinlerin lüks yaşam takıntısı olduğunu gösteriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, araştırmalar, ABD’deki genç yetişkinlerin neredeyse yarısının zengin olma konusunda 'takıntılı' olduklarını ortaya koyuyor. Uzmanlar, bunun finansal sonuçlar doğurabileceğini söylüyor ve gençleri para yönetimini öncelik haline getirmeye teşvik ediyor.

Para dismorfisi

Fox Business’tan Kristine Parks’ın haberine göre, Credit Karma ve Intuit tarafından yapılan yeni bir anket, genç yetişkinlerin lüks yaşamın peşinden koşma konusunda ‘takıntılı’ olduklarını kabul etme olasılıklarının daha yüksek olduğunu bulguluyor.

Intuit Credit Karma adına Qualtrics tarafından gerçekleştirilen anket, Z kuşağının yüzde 44'ünün ve Y kuşağının yüzde 46'sının ‘zengin olma fikrine takıntılı’ olduklarını söylerken tüm Amerikalılarda bu oranın yüzde 27 olduğunu ortaya koyuyor. Benzer sayıda genç yetişkin, ankette ‘kişinin mali durumu hakkında kötü kararlar almasına yol açabilecek çarpık bir görüşe sahip olmak’ olarak tanımladığı ‘para dismorfisi’ yaşadığını bildiriyor.

2024'te ekonomik koşullar belirsizliğini korurken, anket aynı zamanda Y kuşağının yüzde 59'unun ve Z kuşağının yüzde 48'inin finansal hedeflerinin gerisinde kaldığını hissettiğini gösteriyor.

Mali uzmanlar ise, diğer faktörlerin yanı sıra sosyal medyanın bazı genç yetişkinler arasında hoşnutsuzluk duygularına nasıl katkıda bulunduğunun altını çiziyor: Para koçu Lisa Chastain, yaptığı açıklamada, Y kuşağı ve Z kuşağının sosyal medyada ve YouTube gibi web sitelerinde büyüyen ilk yetişkinler olduğunu ve burada ‘bilinçsizce günün 24 saati vakit geçirdiklerini’ söylüyor.

Belirli bir sosyal statüye ulaşma arzusu yeni bir şey olmasa da, ‘influencer’ların yükselişi, genç nesillerin, bu sosyal medya yıldızlarının yaşam tarzlarında ve mali durumlarında sahip oldukları türden özgürlükleri arzulamalarına yol açıyor.

Özgürlük istiyorlar

Chastain, “Onların değer sistemleri daha az çalışma ve daha fazla boş zamanla uyumlu” diyor ve ekliyor: “Bu nesiller ayrıca "hayatlarını çalışarak geçirmek" ve ebeveynlerinin ve büyükanne ve büyükbabalarının yaşadığı gibi mali zorluklar yaşamak istemiyorlar.”

Chastain, “Özgürlük istiyorlar. Ebeveynleri hayatları boyunca çalıştı. Z kuşağı özgürlük istiyor ve bu  onlar için çok para kazanmak anlamına geliyor. YouTube ve YouTube yıldızlarının yaratılmasıyla bu, bu nesil için daha somut bir hedef gibi görünüyor. Finansal sıkıntı ise bu neslin dismorfisi. Ayrıca çok daha genç yaşta yatırım yapma olanağına sahipler; bu da onlara büyüklerinin karşılaştığı zorluklar olmadan zenginlik yaratabilecekleri konusunda güven veriyor” diyor.

oXYGen Financial CEO'su Ted Jenkin, sosyal medya fenomenlerinin lüks yaşam tarzlarının genç nesillerde ‘servet sahibi olmak’ ile ‘bir şeye sahip olmak’ arasında ‘büyük bir kopukluğa’ neden olduğunu belirtiyor. Jenkin, “Sosyal medya, 22 yaşındaki çocukları, hak etmedikleri halde lüks bir yaşama sahip olmaları gerektiğine ikna etti ve bunun birincil hedef olduğuna inanıyorlar” şeklinde konuşuyor.

Jenkin, “Maalesef çoğu genç, net servetini Instagram ve TikTok'ta paylaşmıyor ve sahip olduklarını iddia ettikleri lüks eşyalardan herhangi birinin gerçek olup olmadığını kolaylıkla anlayabiliyorsunuz. Çoğunlukla bu, gençlere bir fırsatı kaçırma korkusu veriyor ve aslında onları daha da borç batağına sürüklüyor” diyor.

Mali baskı

Mali danışman Justin Rush ise, pahalı öğrenci kredileri ve yüksek yaşam maliyetlerinin genç yetişkinler üzerinde ‘benzeri görülmemiş mali baskılar' oluşturduğunu savunuyor. Rush, “Zenginlik arayışı, bu zorluklar karşısında finansal güvenlik arzusundan kaynaklanabilir” diye açıklıyor. Chastain ise, Y kuşağına emekliliklerine yatırım yapmaya daha fazla dikkat etmelerini ve parayla ilişkilerini öncelik haline getirmelerini tavsiye ediyor.

Ancak 2024 yılında bu durum tersine dönebilir. ‘Yüksek sesli bütçeleme’ (loud budgeting) olarak adlandırılan yeni bir sosyal medya trendine göre, birçok genç yetişkin, büyük harcama alışkanlıklarından uzaklaşıyor ve gururla daha tutumlu yaşam tarzları yaşıyor.

TikToker Jenny Park yakın tarihli bir gönderisinde takipçilerine, “Tatile gitmemeniz sorun değil. Son model el çantanız yoksa sorun yok, en yeni cilt bakım ürününü satın almamanız sorun değil" diyor.

İnsanların büyük bir çoğunluğunun kredi kartı borcuyla lüks yaşam tarzı yaşadığını savunan Park, “Zihninizi yeniden yapılandırmanız ve kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayı bırakmanız gerekiyor” diye ekliyor. Park, genç yetişkinleri “İmkânlarınızın ötesinde yaşamayı normalleştirmeyi bırakın” şeklinde uyarıyor.

Zenginler neye para harcıyor?

 

Zenginliğin gerçek yolu gösteriş mi?

 

10 bin dolarla zengin olunur mu?

 

Genç girişimcileri üzecek haber: Zengin olmak artık daha zor

 

Zenginliğin ölçüsü nedir?

 

Z kuşağına göre zenginliğin formülü kendi işinin patronu olmak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)