BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZenginler neye para harcıyor?----

Zenginler neye para harcıyor?

Zenginler neye para harcıyor?
06 Şubat 2024 - 18:24 www.finansgundem.com

Zenginlerin ışıltılı hayatları yalnızca mücevherlerden ve pahalı çantalardan ibaret değil. Araştırmalar varlıklı bireylerin sağlıklı beslenmeden birikime, sağlık faturalarına kadar birçok kalemde çok daha fazla para harcadığını gösteriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 Schwab Modern Servet Anketi'ne göre, Amerikalılar net serveti yaklaşık 2,2 milyon dolar olan bireyleri varlıklı ve net serveti 774.000 dolar olanları ise finansal açıdan rahat olarak görüyor.

Zenginleri gösterişli arabalar kullanan veya pahalı saatler takan insanlar olarak düşünmek yaygın olsa da GoBankingRates’in haberine göre, zenginlerin harcama modelleriyle ilgili veriler farklı bir hikayeyi gösteriyor. Habere göre zenginler gerçekten de tatil yapmaktan hoşlanıyor. Ancak aynı zamanda servetlerinin bir kısmını yatırım hesapları aracılığıyla daha fazla servet yaratmaya yönlendiriyorlar.

Zenginler sürekli olarak emekliliklerine yatırım yapıyor ve aynı zamanda eğitime de para harcıyorlar. Sağlıklarına dikkat ediyorlar ve çoğu zaman sağlıkla ilgili ödemelerini borç bırakmadan kapatıyorlar. Ayrıca yüksek kaliteli ürünler ve yiyecekler satın alma eğilimi de gösteriyorlar.

Sağlıklı beslenme

Finansal planlama uzmanı ve yazar Tom Corley beş yıl boyunca 233 milyoneri incelemiş. Bulduğu şeyse milyonerlerin özellikle yemek söz konusu olduğunda paralarını daha farklı harcadıkları.

Corley’e göre zenginler genel olarak organik gıda satın alarak sağlıklarına öncelik veriyor. Verilere göre fakir insanların %97’si günde 300 kaloriden fazla abur cubur tüketirken varlıklı insanların %70’i günde 300 kaloriden az abur cubur yiyor. Ayrıca varlıklı insanlara fakirlerden daha sık egzersiz yapıyor.

Yüksek kaliteli ürünler

Corley'in araştırması ayrıca varlıklı insanların yüksek kaliteli giysi ve mobilya satın alma olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösterdi. Yani zenginler çok daha uzun süre dayanan giysiler veya mobilyalar almayı tercih ederken hızlı moda veya ucuza yapılmış mallar satın almaktan kaçınıyorlar. Yüksek kaliteli ürünler daha pahalı olsa bile, zenginler daha uzun ömürlü ürünleri sık sık değiştirilmesi gereken daha ucuz ürünlere tercih ediyor.

Deneyimler ve etkinlikler

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun tüketici harcama verilerine göre, zenginler, spor etkinlikleri, konserler ve müze giriş ücretleri gibi harcamaları içeren bir kategori olan eğlenceye daha fazla harcama yapıyor. Ayrıca evcil hayvan oyuncakları, hobiler ve oyun alanı ekipmanları da bu kaleme dahil.

Evcil hayvanlar

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 218 milyon evcil hayvan olsa da insanların evcil hayvanlarına yaptıkları harcamalar gelir grubuna göre değişim gösteriyor. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'ndan alınan verilere göre, ABD nüfusunun en zengin beşte birlik dilimi, evcil hayvanlarına servetleri açısından en düşük beşte birlik dilimde kalanlara göre dört kat daha fazla harcama yapıyor.

Emeklilik

ABD Sayıştay verileri gelir düzeyine göre emeklilik tasarruflarındaki eşitsizliği vurguluyor. Ortalama olarak, en yüksek gelirli beşte birlik dilimdeki 51-64 yaşları arasındaki bireylerin emeklilik tasarrufları yaklaşık 605.000 dolardı. Orta gelirli beşte birlik dilimin tasarrufları ise sadece 100.000 dolar civarında. En düşük gelirli beşte birlik dilimin ortalama emeklilik tasarrufu yaklaşık 75.000 dolardı.

Söz konusu veriler yüksek gelirli çalışanların maaşlarının daha büyük yüzdelerini emeklilik hesaplarına yönlendirdiğini gösteriyor. Diğer bir deyişle zenginler yatırım yaparak servetlerini büyütmek için gelirlerinin bir kısmını ayırdıklarına emin olmak istiyor.

Eğitim

Eğitimin daha pahalı hale geldiği artık hiç kimse için bir sır değil. ABD’nin en yüksek gelirli %1'lik kısmı gelirlerinin neredeyse %6'sını eğitime harcıyor. Orta sınıf ise eğitime %1'in biraz üzerinde para ayırıyor.

"Göze çarpmayan tüketim" olarak adlandırılan eğitim harcamaları sadece üniversite harcamalarını da ifade etmiyor. Eğitim harcamalarına, okul öncesi çocuklara yapılan harcamalar ve özel eğitimler de dahil.

Sağlık harcamaları

ABD’de tüm sosyoekonomik sınıflar için sağlık maliyetleri söz konusudur. Ancak zenginler sağlık için orta ve alt sınıfa göre çok daha farklı bir ödeme yapıyor.

Düşünce kuruluşu Third Way'in bir raporuna göre, yüksek gelirli bireylerin sadece %13'ünün ödenmemiş sağlık faturaları var. Buna karşın orta sınıf Amerikalıların yaklaşık %24'ü ve düşük gelirlilerin % 22'si de ödenmemiş sağlık faturalarıyla mücadele ediyor.

Raporda, iyi bir sağlık sigortasına sahip olsalar bile orta sınıftakilerin tıbbi yardım programlarına hak kazanamayacakları ve dolayısıyla sağlık faturalarından en çok etkilenen kesim olacakları vurgulandı.

Sık sık yapılan tatil harcamaları

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'ndan alınan veriler, varlıklı Amerikalıların tatillere çok daha fazla harcama yaptığını gösterdi. ABD’nin en varlıklı beşte birlik dilimi, en düşük gelirlilerin harcadığı 466 dolara karşılık, 2021'de tatil için yaklaşık 4.540 dolar harcadı.

Tatil ücretlerine seyahatlerdeki yeme içme harcamalarının yanı sıra alkol, konaklama, ulaşım ve eğlence kalemleri de dahildir. Bu kategorideki harcamalar pandemi sırasında tüm gelir düzeyleri için önemli ölçüde düşmüş olsa da son dönemde bir kez daha yükselişe geçti.

Çağımızın finansal hastalığı: Para huzursuzluğu

 

Zenginliğin gerçek yolu gösteriş mi?

 

Gençler günü kurtarmanın peşinde

 

Zenginlerin ‘sessiz’ lüksü yatırımcılara kâr getiriyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)