BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZenginliğin ölçüsü nedir?----

Zenginliğin ölçüsü nedir?

Zenginliğin ölçüsü nedir?
19 Aralık 2023 - 16:43 www.finansgundem.com

Schwab'ın Modern Zenginlik Araştırması'na göre ortalama bir Amerikalı, zengin olmanın 2,2 milyon dolarlık net servete sahip olmak anlamına geldiğini düşünüyor. Peki gerçekten böyle mi?

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Zenginliği güzelliğe benzetebilirsiniz. Nasıl ki güzellik ona bakan kişi tarafından belirleniyorsa, zenginlik de sizin kişisel tanımınıza ve koşullarınıza bağlıdır. Yine de, zenginliği ölçerken asgari düzeyde bazı kriterlerden bahsetmek mümkün olabilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, zenginlikten açıkça bahsetmek birçokları için rahatsız edici olsa da kimin gerçekten zengin sayılıp sayılmadığı ya da zengin tanımına uyup uymadığı hep merak edilir.

Zengin sayılmak için ne kadar paraya sahip olmanız gerekir?

Smartasset’den Ashley Kilroy’un haberine göre, Schwab'ın 2022 yılı Modern Zenginlik Araştırması, ortalama bir Amerikalının zengin olmanın 2,2 milyon dolarlık net servete sahip olmak anlamına geldiğini düşündüğünü ortaya koyuyor. Ancak zenginliğin gerçekten de evrensel bir tanımı bulunmuyor.

Schwab'ın araştırması, Amerikalıların zengin olmanın net servetinin 2,2 milyon dolar olması anlamına geldiğini gösterse de bu rakam, bir önceki yılki anket sonuçlarına göre 300.000 dolarlık bir artışı temsil ediyor. Ek olarak istatistikler, Amerika Birleşik Devletleri nüfusunun en zengin yüzde 2'lik kesiminin net servetinin yaklaşık 2,4 milyon dolar olduğunu gösteriyor. Öte yandan, en zengin yüzde 5'lik Amerikalıların net serveti 1 milyon doların biraz üzerinde seyrediyor. Bu nedenle nüfusun yaklaşık yüzde 2'si mevcut zenginlik tanımını karşılayacak yeterli servete sahip bulunuyor.

Bununla birlikte, Amerikalıların zenginliğe ilişkin duyguları dolar rakamlarının ötesine geçiyor. Örneğin anket, ülkedeki iş gücünün yarısından fazlasının, kendi değerlerine uygun bir şirkette çalışmak için daha düşük ücret almayı kabul edeceğini gösteriyor. Buna ek olarak, çalışanların neredeyse yüzde 90'ı işlerinden tatmin olmak istiyor ve kariyerlerini inançları etrafında şekillendiriyor.

Kısacası, Amerikalılar zengin olmak için belirli bir dolar miktarını kriter olarak belirleseler de, işyeri ilkelerine de aynı derecede öncelik veriyor ve idealleriyle örtüşen bir şirkette çalışmak için maaş kesintisi yapacak kadar ileri gidebiliyor.

Zengin olup olmadığınızı belirleyen faktörler

Zengin olmak subjektif bir konu olduğundan, bazı Amerikalılar mali açıdan rahat olmanın zengin olmakla aynı olduğuna da inanabiliyor. Spesifik olarak, Schwab'ın anketine katılanlar, 774.000 dolar veya daha fazla net servete sahip olmanın ‘rahat olmak’ anlamına geldiğini bildiriyor. Bu nedenle, zengin olmanın ne anlama geldiği konusunda daha düşük bir hedefin bir kabul edildiğini söylemek mümkün gözüküyor. Bu da, zenginliğin yaşam tarzınıza ve finansal önceliklerinize bağlı olduğunu gösteriyor.

Zenginlikle ilgili para miktarı subjektif olduğundan, zengin olup olmadığınızı belirlemek için mali durumunuzu çeşitli şekillerde analiz edebilirsiniz. Zengin olup olmadığınızı belirleyen faktörlerin zenginlik hakkındaki inançlarla örtüşenlerini şu şekilde sıralamak mümkün gözüküyor…

Tasarruf yapabilmek

Zenginlik elde etmenin temel kuralı, kazandığınızdan daha azını harcamaktır. Başka bir deyişle, aylık giderlerinizi karşılayabilir ve fazla gelirinizi bir tasarruf veya yatırım hesabına yatırabilirseniz, net değeriniz birkaç on yıl içinde milyonlara ulaşabilir. Sonuç olarak, bütçeleme ve hedef belirleme gibi finansal alışkanlıklar, kafanızda ne kadar dolar olursa olsun zengin olmak için çok önemlidir.

İstediğiniz şeyleri finansal yönden karşılayabilmek

Paradan tasarruf ederseniz ve imkanlarınızın altında yaşarsanız, muhtemelen isteklerinizi de karşılayabilir hale gelirsiniz. İster yeni bir araba ister bir Karayip seyahati olsun, finansal bir hedef belirlemek ve bu hedefe ulaşmak, zenginlik oluşturma alışkanlıkları gerektirir. Dolayısıyla, kısa ve uzun vadeli hedeflerinize finansal olarak ulaşabilecek kapasiteye sahip olmak, zenginliğin bir işaretidir.

Motivasyon kaynağınız sadece para değil, hayalini kurduğunuz hayatsa…

İdeal hayatınız, kendi küçük işinizi yürütmenize benzeyebilir ya da borçtan kurtulmak ve her ay emeklilik için belirli bir miktar tasarruf etmek anlamına gelebilir. Ancak vizyonunuz ne olursa olsun, sadece bir vizyona sahip olmanız en önemlisidir. Başka bir deyişle, motivasyonunuz zengin olmanın temelidir. Açgözlülük ise zorlu finansal kararlar almak için yeterli yakıt değildir. Bütçenizdeki lüksleri kısıtlamaktan risk almaya kadar, yaşamınıza dair vizyonunuzdan gelen seçimleriniz en güçlü yönünüz olacaktır.

İstediğiniz emekliliği sağlama gücü

Emeklilik için ne kadar tasarruf etmeniz gerektiğini anlamak zor olabilir. Ancak bir mali müşavirle görüşerek veya emeklilik yıllarınızda harcamalarınızı tahmin ederek emeklilik hedefinizi belirledikten sonra, şimdiden tasarruf etmeye başlamanız çok önemlidir. Zengin olmak, sağlam bir mali temelle emekliliğe hazırlanmak anlamına gelir.

Parayı bir düşman olarak değil, bir araç olarak görmek

Maddi mücadeleler, paranın sizin sorununuz olduğu algısını yaratabilir. Ne yazık ki bu zihniyet, paranın daha iyi bir hayata giden yol olduğu gerçeğinden sizi alıkoyabilir. Örneğin, maaşınızdan maaşınıza kadar yaşıyorsanız ve ciddi bir kredi kartı borcunuz varsa, parayı düşünmek, yapmak isteyeceğiniz son şey olabilir çünkü bu çok streslidir. Ancak konudan kaçınmak sizi kılmayacaktır.

Bunun yerine, en yüksek faiz oranına veya en düşük bakiyeye sahip borca ayda fazladan bir miktar para yatırmak gibi küçük bir hedef belirleyebilirsiniz. Bu yaklaşım, paranın düşmanınız olmadığını, daha parlak bir gelecek inşa etme aracınız olduğunu görmenize yardımcı olur.

Seçenekleriniz var mı?

Zenginlik, hayatın zorluklarıyla başa çıkmada esneklik anlamına gelir. Örneğin, yeni bir çocuğun doğumu nedeniyle işten birkaç ay izin almak isteyebilirsiniz veya birikimlerinizle bir iş fikrine fon sağlamak. Her durumda, zengin olmanın güvenilir bir işareti, hayatınızı iyileştirmek, yeni bir beceri öğrenmek veya servetinizi artırmak için seçeneklerinizi kullanmak anlamına gelir.

Servet sahibi olanların bildiği zenginliğin 7 şifresi

 

Zenginliğe giden yolda öğrenilmesi zor 10 beceri

 

Z kuşağına göre zenginliğin formülü kendi işinin patronu olmak

 

ABD’de milyonerler zengin hissetmiyor

 

Zengin olduğunu gizleyenleri nasıl anlayabilirsiniz?

 

Çalışırken zengin olabilmek için Warren Buffett’tan 5 tavsiye

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • zenginliğin ölçüsü19 Aralık 2023 17:02

    en basit anlamıyla zenginlik çalışmasa bile elde ettiği gelir ile mevcut yaşantısını sürdürebilen kişidir. Buradan İşsiz birinin de zengin olduğu anlamını çıkartmayın. Çünkü işsiz en son kertede tam anlamıyla iflas eder üstüne başına hiç bir şey alamaz, yemek bulamaz hale gelir ama zengin için bu söz konusu bile olamaz. Al bak en basit tanımı ile zenginlik ölçüsü budur.