BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFinansal tavsiye almak yerine dua ediyorlar----

Finansal tavsiye almak yerine dua ediyorlar

Finansal tavsiye almak yerine dua ediyorlar
29 Ağustos 2022 - 13:12 www.finansgundem.com

Finansal tavsiye almak için danışmanlardan çok ailelerine, arkadaşlarına ve duaya başvuran Amerikalıların sayısı giderek artıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yüksek enflasyon ailelerin finansal ve ruhsal dengesini bozuyor. Amerikalılar, finansal anlamda tavsiye almak için danışmanlar yerine ailelerine, arkadaşlarına ya da duaya başvuruyor. Nationwide Retirement Institute tarafından yapılan araştırma, ABD'li ailelerin yalnızca yarısının emeklilik için yeterince tasarruf edebileceklerinden emin olduklarını ortaya koyuyor.

Nationwide Retirement Institute tarafından yapılan yeni bir ankete göre, ABD'li ebeveynlerin yüzde 60 gibi büyük bir çoğunluğu gelecek 12 ayda en önemli finansal endişe kalemleri arasında enflasyonu veya artan yaşam maliyetlerini gösteriyor. News.nationwide’da yer alan habere göre, ebeveynlerin yüzde 45’i ailelerinin mali durumu hakkında olumlu bir algıya sahipken yaklaşık yüzde 80’i enflasyon ve artan fiyatların ara seçimlerdeki oylarını etkileyeceğini söylüyor. Anket katılımcılarının yüzde 32’si ise ebeveynler ve bakıcılar üzerindeki mali yükü hafifletecek yasal düzenlemelere gidilmesi gerektiğini düşünüyor.

Profesyoneller yerine duaya başvuruyorlar

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ebeveynlerin yüzde 88'inin gelecek yıl ekonomik bir gerileme beklemesi de, içinde bulunulan değişken ortamın geleceğine dair karamsar görünüme katkıda bulunuyor. ABD'li ebeveynlerin yalnızca yarısı, emeklilik veya çocuklarının eğitimi için yeterince tasarruf edebileceklerinden eminler ve ebeveynlerin sadece yüzde 48'i finansal hedeflerine ulaşma yolunda başarılı olacaklarına inanıyorlar.

Ebeveynler ezici bir çoğunlukla ailelerinin mali durumu için destek isterken, mali yönden tavsiye almak için ise bir profesyonelin desteğinden çok ettikleri duaya güveniyor. Ankete katılanların yüzde 27’si bir finansal danışmandan profesyonel destek aldığını belirtirken, yüzde 29’u dua ettiğini, yüzde 56’sı ise finansal tavsiyeler için aile ve arkadaşlarına danıştıklarını belirtiyor.

Nationwide Retirement Institute Kıdemli Başkan Yardımcısı Kristi Rodriguez, “Yüksek yaşam maliyeti ve resesyon korkusuyla ebeveynlerin ailelerinin mali durumuna olan güvenleri azalıyor” diyor. Rodriguez, “Ailelerin bu zor zamanlarda ister arkadaşlarıyla ve aileleriyle ister inançları gereği duayla rahatlık aramaları anlaşılabilir ancak atabilecekleri en önemli adım bir finans uzmanıyla bağlantı kurmak ve bir plan oluşturmaktır” diye ekliyor.

Ebeveynler enflasyonu dengelemek için yaşam tarzında değişikliğe gidiyor

Enflasyon baskılarına karşısında ABD'li ebeveynler, zorunlu olmayan harcamalarda tasarrufa gidiyor. ABD’li ebeveynlerin yüzde 48’i tasarruf için dışarıda yemek yeme sıklığını olabildiğince düşürürken yüzde 41’i arabasını mümkün olduğu kadar az kullanmaya çalışıyor ve yüzde 41’i de alışverişlerinde tercih ettiği markalardan daha ucuz seçeneklere yöneliyor.  Ayrıca, harcamalarında krediye daha çok başvurduklarını belirten ebeveynlerin yüzde 23’ü kredi kartı borçlarının arttığını, yüzde 16'sı ise ‘şimdi satın al, sonra öde’ uygulamalarını ve hizmetlerini kullandığını bildiriyor.

Z kuşağı ebeveynleri daha kötü durumda

Çalışma ayrıca, enflasyonist sıkışmanın özellikle Z kuşağını sert vurduğunu ve ailelerin aldıkları darbeyi yumuşatmak için güvenlik ağlarına yaslandıklarını tespit ediyor. Ebeveynlerin yüzde 21'i gıda ürünlerini görece ucuz olan gıda bankasından aldığını, yüzde 14'ü geçtiğimiz yıl aile üyelerinin yanına taşındığını belirtiyor. Bu oranların sırasıyla bir önceki yılın yüzde 13 ve yüzde 6 seviyelerinden oldukça yukarıda seyretmesi, Z kuşağı ebeveynlerin ne kadar zor durumda olduklarını gösteriyor.

Z kuşağı ebeveynlerinin yüzde 74’ü, birçok ay, maaştan maaşa yaşadığını söylerken yüzde 29’u ise ailelerinin mali durumunu ‘kötü’ olarak değerlendiriyor. Bu oran, ABD'deki ebeveynlerin genel ortalamasının neredeyse iki katına denk geliyor. Çalışma, Z kuşağı ebeveynlerinin en çok mücadele ettiği üç temel alanı ortaya koyuyor:

Çocuk bakımı: Z kuşağı ebeveynlerinin yüzde 32’si maaşlarının en az yüzde 50’sini çocuk bakımına harcadıklarını ve yüzde 21’i de ekonomik anlamda biraz olsun nefes almak ve çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için ikinci bir işe girdiklerini söylüyor. Bu oran, ABD’deki ortalamanın yaklaşık yüzde 10 üzerine karşılık geliyor. Ankete göre, ayrıca, ebeveynlerin yüzde 9’u bu yıl çocuklarının bakımına odaklanmak için işini bıraktığını ifade ediyor.

Uygun fiyatlı konut: Ev sahibi olmak Z kuşağı ebeveynlerinin yüzde 40'ı için en önemli hedef olmasına rağmen, katılımcıların yüzde 49’u en önemli finansal kaygılarından biri olarak kira veya konut maliyetini belirtiyor. Bu oran, ABD'deki ebeveynlerin genel ortalamasından 21 puan daha yüksek bir orana denk geliyor.

Çocuklu aile bütçesini planlama: Z kuşağı ebeveynlerinin yüzde 39’u çocuk sahibi olmadan önce herhangi bir mali planlama yapmadıklarını bildiriyor. ABD’de çocuk sahibi olmadan önce herhangi bir planlama yapmadığını bildirenlerin genel ortalaması ise yüzde 28’lerde seyrediyor. Z kuşağı ebeveynlerinin yüzde 87'si ise daha önce tasarruf etmeye veya yatırım yapmaya başlamadıkları için pişman olduklarını söylüyor.

Ebeveynler endişelerini işverenlerine taşıyor

Ebeveynler, iş ve çocuk bakımını dengelemeye yardımcı olmak için işverenlerinden destek talep ediyor. Ebeveynlerin yüzde 48’i çalışma saatlerinde daha fazla esneklik isterken yüzde 39’u ise sağlık sigortası yardımlarının iyileştirilmesini istiyor. Ebeveynlerin yüzde 23’ü ise ebeveyn izni politikalarının iyileştirilmesini talep ediyor.

Rodriguez, “Her ailenin finansal refaha giden yolu kendine has olsa da, anketimiz, finansal profesyonellerin, özellikle günümüzün ekonomik ortamında mücadele eden genç aileler için finansal okuryazarlık yoluyla güven duygusu oluşturmaya yardımcı olmak anlamında acil bir fırsat olduğunu açıkça gösteriyor” diyor. Rodriguez, “Finans uzmanları, ailelerin bazı acil finansal sorunlarını çözmelerine yardımcı olmak için iş yeri olanaklarını en üst düzeye çıkarmak gibi planlama gerektiren konularda ebeveynlere fazlasıyla yardımcı olabilir” şeklinde konuşuyor.

Ebeveynler okulların açılmasından endişe ediyor

 

Z kuşağının ‘sessiz istifa’ trendi geri tepiyor

 

Z kuşağının önerisi: İş yerinde tembellik

 

Z kuşağının ofise dönmek için tek şartı var: Yüksek maaş

 

Z Kuşağı yevmiye istiyor

 

Amerikalılar uzun süreli bir resesyona hazır değil

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)