BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEY’yi ‘Everest’ fiyaskosundan kurtaracak isim----

EY’yi ‘Everest’ fiyaskosundan kurtaracak isim

EY’yi ‘Everest’ fiyaskosundan kurtaracak isim
24 Temmuz 2023 - 16:29 www.finansgundem.com

Big Four devi EY’nin fiyaskoyla sonuçlanan büyük bölünme planının etkileri sürmeye devam ediyor. EY firmayı krizden çıkarmak için ‘davalar kralı’ olarak bilinen ünlü bir hukuki danışmandan destek alacak

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük 4 mali denetim firmasından (Big Four) biri olan Ernst & Young (EY), Everest Projesi’nin çöküşünün ardından krizden çıkmanın yollarını arıyor. Financial Times’ın haberine göre, Big Four devi krizlerden etkilenen şirketlere profesyonel danışmanlık hizmeti sunan Lord David Gold’a başvurdu.

Habere göre İngiltere’nin lider hukuk firmalarından Herbert Smith’in 2005’ten 2010 tarihine kadar kıdemli ortaklığını yapan Gold ve sonrasında etik, yönetişim ve yolsuzluk gibi yüksek profilli sorunlarla karşı karşıya kalan büyük şirketlere danışmanlık yapmak üzere yeni bir işletme oluşturdu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre EY’nin yaşadığı kriz firmanın mali denetim ve danışmanlık olarak ikiye bölünmesi planının başarısızlığa uğramasından kaynaklanıyor. Everest Projesi olarak adlandırılan ve büyük meblağdaki yatırımlarla desteklenen projenin çöküşü EY’nin ABD işletmesindeki liderlerin karşı çıkmasıyla gerçekleşmişti.

FT haberine göre, Gold çalışmaları sırasında, EY’nin bölünme planlaması süreçlerini ve bu süreçlerdeki yönetişim eksikliklerini tespit etmeye çalışacak. Haber kaynakları EY üzerine yapılan çalışmaların ilk bulgulardan sonra da devam edebileceğini belirtiyor.

EY’nin küresel patronları, yirmi yılı aşkın bir süre önce Enron’un denetçisi Arthur Andersen’in iflasından bu yana muhasebe sektöründeki en büyük değişimi tasarlıyordu. Firma bu bölünmenin gerçekleşmesi için bir yıldan uzun bir süre ve ciddi bir kaynak harcadı.

Big Four devinin danışmanlık işletmesinin ayrı bir şirket haline gelmesi ve borsada işlem görmesi planlanırken anlaşma sürecindeki iç anlaşmazlıklardan kaynaklı gecikmeler ve 390 bin kişilik firmanın bölünmesinden kaynaklanan pratik karmaşa firmanın tamamını kuşattı.

Söz konusu iddialı hamle EY’nin danışmanlarının ve denetim müşterileriyle çatışmasını kısıtlayan ‘çıkar çatışması’ kurallarından kaçma girişimiydi. Bölünme girişiminin çöküşü firmanın bazı liderlerini “hayal kırıklığına uğrattı ve utandırdı” ve bu başarısızlık EY’ye 600 milyon dolara mâl oldu.

EY Küresel Patronu Carmine Di Sibio bölünme projesinin itici gücü olan isimdi. Di Sibio geçen ay diğer ortaklara yaptığı açıklamada Haziran 2024’de görevinden ayrılacağını ancak yönetiminin yapmaya çalıştığı şeyden dolayı gurur duyduğunu söyledi. Di Sibio açıklamasında bu girişimin, “tüm sektörü ancak önümüzdeki yıllarda belirginleşecek yeni bir rotaya” oturttuğunu sözlerine ekledi.

Başarısız bölünme planını inceleyecek olan Gold, daha önce ABD Adalet Bakanlığı tarafından BAE Systems firmasının yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili 400 milyon dolarlık bir anlaşmanın şartlarına uyup uymadığını denetlemek üzere 2010 yılında izleyici olarak görevlendirilmişti.

Gold ayrıca İngiliz otomotiv devi Roll-Royce’taki bir rüşvet skandalı sonrasında yolsuzlukla mücadele politikaları için danışmanlık yaptı. Ünlü hukukçu daha yakın zamanda uluslararası çaptaki bir yolsuzluk soruşturmasını sona erdirmek için 3,9 milyar euroluk bir anlaşma öncesinde Airbus’a etik ve yönetişim konularında danışmanlık yaptı.

İngiltere finansında ‘davalar kralı’ olarak bilinen Gold, Herbert Smith’te görev yaptığı 40 yıllık süre boyunca ismini duyurdu. Gold İngiltere Parlamentosu’nun üst kanadı olan Lordlar Kamarası’ndan 12 yıl boyunca yer aldı. İngiltere hükümetindeki yolsuzluk soruşturmaları sırasında da görev yapan Gold ayrıca bir dönem Chelsea’nin eski başkanı Roman Abramoviç ve ünlü müzisyen Elton John için de çalıştı.

EY ve Gold konuyla ilgili açıklama yapmadı.

‘Everest’in altında kalan CEO görevi bırakıyor

 

EY’nin ‘Everest Projesi’ ölü doğdu

 

İngiltere Maliye Bakanı Hunt'dan enflasyon açıklaması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)