BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEY’nin ‘Everest Projesi’ ölü doğdu----

EY’nin ‘Everest Projesi’ ölü doğdu

EY’nin ‘Everest Projesi’ ölü doğdu
12 Nisan 2023 - 14:56 www.finansgundem.com

Big Four devi EY’nin mali denetim ve danışmanlık birimini iki ayrı firmaya bölme planı ABD’li ortakların itiraz sonrasında iptal edildi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ernst & Young’ın (EY) küresel yönetimi ile ABD’deki ortaklar arasında aylarca süren anlaşmazlık dev mali denetim firmasının mali denetim ve danışmanlık olmak üzere ikiye bölünme planının rafa kaldırılmasına sebep oldu.

Dünyanın en büyük dört mali denetim firmasından biri olan EY, ‘Everest Projesi’ kod adını taşıyan muhasebe tarihinde son 20 yılın en büyük bölünme planını gerçekleştiremedi. Geçtiğimiz eylül ayında planı onaylayan EY'nin 18 kişilik küresel liderlik ekibi, salı günü ortaklara şimdi farklı bir anlaşmaya yöneleceğini belirten bir not gönderdi.

Financial Times’ın haberine göre firmadan paylaşılan notta, “ABD yürütme komitesi Everest Projesi'nin tasarımına devam etmeme kararı aldığını bildirildi. ABD'li üye firmanın Everest Projesi için stratejik önemi göz önüne alındığından, proje üzerindeki çalışmalarımızı durduruyoruz” ifadelerine yer verildi.

Bununla birlikte, küresel yönetim ekibi yine de "denetim kalitesini, bağımsızlığını ve müşteri seçimini daha da geliştiren iki adet farklı birinci sınıf organizasyon yaratmaya" kararlı olduğunu da açıklamasına ekledi.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre EY, üye firmalardan oluşan küresel bir ağ olarak faaliyet gösteriyor. Herhangi bir bölünmenin de ülke bazında onaylanması gerekiyor.

EY Küresel CEO'su Carmine Di Sibio tarafından savunulan Everest Projesi firmanın rekabet kurallarından kaynaklanan çıkar çatışmasından kurtuluş yolu olarak görülüyordu. Zira EY gibi mali denetim firmaları denetim işini yaptığı firmalara piyasa kuralları gereği danışmanlık hizmeti veremiyor. Plana göre bağımsız danışmanlık ve vergi danışmalığı işletmelerinin borsada yer alması bekliyordu.

Bölünme planına göre, danışmanlar yeni işletmede yıllık ücretlerinin dokuz katına kadar hisse alacaktı ve denetim ortaklarına yıllık kazançlarının dört katına kadar nakit gelir sağlanacaktı.

Ancak EY’nin ABD firmasının ortakları firmanın vergi işletmesini ortadan kaldırmanın akıllıca olduğuna ve kalan denetim odaklı firmanın denetim kalitesini korumak için finansal olarak yeterince güçlü olacağına ikna olmadı. ABD'li firmayı yöneten Julie Boland, geçen ay planlama çalışmalarının "duraklatılması" çağrısında bulunarak projenin geleceğini şüpheye düşürmüştü.

Bölünme planı ilk olarak 2021 yılında, danışmanlık işletmelerinin tarihi bir büyüme yaşadığı zaman diliminde gündeme geldi. Pandemi sürecindeki teknoloji şirketlerinin yükselişi mali denetim firmalarındaki patlamaya destek olmuştu. Bununla birlikte, danışmanlık şirketlerinin şirket değerleri o tarihten bu yana düşüşe geçti. Borç maliyetleri arttı ve bu da EY'nin kullandığı finansal projeksiyonları karmaşıklaştırdı.

EY’nin Küresel Yürütme Komitesi’nin mesajında, “Everest Projesi’nin zorlu bir yolculuk olacağını başından beridir biliyorduk. Geçen yıl boyunca yaptığımız çalışmalardan öğrendiklerimize dayanarak harekete geçmeye başlayacağız. Bu hamleler hem bugün işletmelerimize fayda sağlayacak hem de bizi yeni bir işlemeye daha iyi hazırlayacak" denildi.

EY, Everest Projesi'ne yüz milyonlarca dolar harcadı ve 2.000'den fazla personeli planlamaya katıldı. Projenin çöküşü CEO Di Sibio’nun geleceği hakkında soru işaretleri doğuruyor. Bölünme sonrasında danışmanlık işletmesini yürütmesi beklenen CEO’nun normal emeklilik yaşı olan 60'ı geçmesine rağmen, geçici olarak EY'nin CEO'su olarak kalmasına izin verilmişti.

Salı günkü açıklama, küresel yürütme komitesinin gelecekte bölünme işlemenin bir benzerini sürdürme taahhüdü, firmanın gelecek stratejisi hakkındaki belirsizliği de ortadan kaldırmakta başarısız oldu. Di Sibio, geçen yıl özel sermaye şirketlerinin işletmenin bazı kısımları için bir anlaşmaya ilgi duyduklarını açıklamıştı.

EY’ye kopya skandalı için ek süre

 

EY’nin bölünme planına ‘ortak’ geciktirmesi

 

EY’nin bölünme planı sonbahara sarktı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)