BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEY’ye kopya skandalı için ek süre----

EY’ye kopya skandalı için ek süre

EY’ye kopya skandalı için ek süre
10 Nisan 2023 - 15:19 www.finansgundem.com

Big Four devinde 100 milyon dolarlık kopya skandalının etkileri sürüyor. SEC, EY’nin mesleki sınavlarda cevapları paylaşan personelin neden ifşa edilmediğinin gözden geçirilmesini istiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük dört mali denetim şirketinden (Big Four) biri olan Ernst & Young (EY) geçtiğimiz yıl mesleki yeterlilik sınavlarında kopya skandalı nedeniyle 100 milyon dolarlık cezaya çarptırılmıştı. Firma halen skandalın ortaya çıkardığı etkiyle mücadele etmeye devam ediyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile yapılan anlaşma gereğince Big Four firmasının bağımsız bir araştırma gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu araştırmada firmanın ABD’li liderlerinin etik sınavları da dahil olmak üzere mesleki sınavların cevaplarının paylaşıldığına dair neden kanıtlara ulaşılamadığı izlenecek.

Soruşturmanın tamamlanması ve EY’nin ilgili kişilere karşı disiplin cezası uygulanması için son tarih aslında ocak ayıydı. SEC anlaşması ayrıca, bağımsız danışmanların EY'nin test prosedürlerini gözden geçirmesini ve mart ayı sonuna kadar raporun sunulmasını emretmişti.

Ancak Financial Times’ın haberine göre çalışma sonuçlanmadı ve SEC bağımsız danışmanlara incelemelerini tamamlamaları için daha fazla zaman verdi.

100 milyon dolarlık para cezası bir muhasebe firmasına mesleki sınava hile karıştırmak gerekçesiyle ödenen en ciddi miktar niteliğinde. Ceza nedeniyle EY’nin ABD’li ortaklarının gelirleri önemli ölçüde etkilenmişti.

SEC, yüzlerce EY personelinin mesleki lisanslarını korumak için gereken testlerde hile yapmanın yollarını bulduğunu ve daha fazlasının çalışanın da bu yolsuzluğa sessiz kaldığını tespit etti.

Düzenleyici kurumun, EY'nin gelen bilgileri yetkililerden sakladığını keşfetmesi SEC’in daha fazla öfkelenmesine sebep oldu. Haziran 2019’da EY bir gün önce insan kaynakları departmanının suistimal hakkında personelden yeni bir şikayet almasına rağmen, düzenleyicilere kopya skandalı ile ilgili sorunların geçmişte kaldığını söylemişti.

EY, SEC'e yaptığı başvuruyu düzeltmedi. Kopya skandalının en son perdesi ancak bir sonraki mart ayında, başka bir düzenleyiciye yapılan raporlama sırasında öğrenilebildi.

EY'nin işe alması emredilen bağımsız danışmanlar, gelecekte daha fazla kopya çekilmesinin önlemesi için firmanın prosedürlerini gözden geçirmekle görevlendirildi. Danışmanlar SEC tarafından “EY'nin yönetim ekibinin, genel hukuk müşavirliğinin, uyum personelinin veya diğer EY çalışanlarının herhangi bir üyesinin, firmanın yanıltıcı sunumunu düzeltmemesine katkıda bulunup bulunmadığını" incelemekle görevlendirildi.

Big Four devinden gecikmeyle ilgili yapılan açıklamada, "SEC personeliyle yapılan anlaşmada bizden istenen her son tarihi karşıladık ve bu tür işlemlerde uzatmaların yapılması nadir değildir" denildi. SEC tarafı ise yorum yapmaktan kaçındı.

EY’deki kopya skandalı firmanın geleceğini belirsiz hale getiriyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre geçen yıl firmanın küresel yönetimi danışmanlık ve mali denetim işletmelerini iki ayrı şirket olarak bölmeyi kabul etti. Ancak plan ABD’deki denetim işletmesindeki ortakların direnişiyle karşılaştı. EY'nin ABD Birimi Yönetici Ortağı Julie Boland geçen ay bölünme planlarını durdurma çağrısında bulundu.

ABD liderliği ile küresel firmanın geri kalanı arasında bölünme işleminin nasıl yeniden şekillendirilebileceği konusunda görüşmeler devam ediyor.

Mali denetim devinde kopya skandalı: 100 milyon dolar tazminat

 

EY’nin bölünme planına ‘ortak’ geciktirmesi

 

EY büyük bölünme için CFO atadı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)