BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis‘Everest’in altında kalan CEO görevi bırakıyor----

‘Everest’in altında kalan CEO görevi bırakıyor

‘Everest’in altında kalan CEO görevi bırakıyor
14 Haziran 2023 - 11:27 www.finansgundem.com

EY’yi ikiye bölmeyi hedefleyen iddialı ‘Everest Projesi’nin başarısızlığı CEO’nun da koltuğunu sarstı. EY Küresel CEO’su Di Sibio gelecek yıl görevi bırakıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük dört mali denetim firmasından (Big Four) biri olan Ernst & Young'ın (EY) Küresel CEO’su Carmine Di Sibio firmanın ortaklarına gelecek yıl emekli olmayı planladığını açıkladı. Financial Times’ın haberine göre, Di Sibio’nun ayrılma kararında firmanın başarısız bölünme planı yatıyor.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre Everest Projesi adı verilen bölünme planın başındaki isim olan Di Sibio EY’nin mali danışmanlık ve denetim firması olarak ikiye bölünmesini öneriyordu. Ancak Big Four devinin ABD işletmesindeki ortakların karşı çıkmasıyla EY nisan ayında planın rafa kaldırıldığını duyurdu.

Everest Projesi’nin yıkılmasıyla CEO’nun geleceği de sorgulanır hale geldi. Zira bölünme planı firmanın ortaklarına milyonlarca dolarlık getiri sağlama sözü veriyordu. Projenin gerçekleşmesi yirmi yıl önce Enron’un denetçiliğini yapan Arthur Andersen firmasının çöküşünden bu yana muhasebe sektöründeki en büyük değişim olacaktı.

Di Sibio projenin firma için gerekli olduğunu halen savunuyor. Zira CEO’ya göre EY’ın denetim müşterileri mali kurallar gereği firmanın danışmanlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Ancak Everest Projesi üzerine bugüne kadar yapılan çalışmalar EY’a 600 milyon dolardan fazla bir paraya mal oldu. Başarısızlık iç çatışmaları da beraberinde getirdi.

CEO salı günü derhal istifa itme niyetinde olmadığını açıkça beyan etti. Ancak Di Sibio bunun yerine Haziran 2024’teki bir sonraki mali yılın sonuna kadar sürecek uzun bir geçiş süreci boyunca Big Four devini denetleyecek.

FT haberine göre, Di Sibio EY ortakları arasında gerçekleştirilen bir internet konferansında “EY’nin zorunlu emeklilik yaşına ulaşınca” CEO’luktan ayrılmayı planladığını söyledi.

Di Sibio’nun ilk dört yıllık görev süresinin bu ay sona ermesi gerekiyor. Ancak CEO görev süresini iki yıl uzattı ve 60 olan emeklilik yaş sınırının bir yıl ötesine geçmesine izin verdi. Di Sibio bu sayede Big Four firmasının büyük bölünme planını denetleyebileceğini öngörüyordu.

CEO, “Everest Projesi'nde ortaya koyduğumuz cesur vizyonla gurur duyuyorum. Gösterdiğimiz cesaret, tüm sektörü ancak önümüzdeki yıllarda belirginleşecek yeni bir rotaya soktu. Statükoya meydan okuduk, zor sorular sorduk ve hırslarımız konusunda cesur davrandık. Bu gibi eylemler bizi uzun vadede daha iyi bir organizasyon haline getirecektir. Şimdi yeni neslin liderlere öncülük etme zamanı” ifadelerine yer verdi.

Di Sibio EY ortaklarına önümüzdeki birkaç ay içinde halefiyet sürecinin başlayacağını ve kasım ayı gibi yeni bir liderin isminin zikredilmesini beklediğini söyledi.

2019 yılında küresel başkan ve CEO olarak EY’nin başına geçen Di Sibio, daha öncesinde ise mali denetim firmasının Goldman Sachs gibi ABD’li müşterilerine hizmet sağlamasıyla birlikte rütbelerini yükseltti.

Eğer Everest Proje başarılı olsaydı Di Sibio halka açık danışmanlık işletmesine liderlik edecekti. Denetim odaklı firma, EY markası altında özel bir ortaklık olarak kalacak ve ortakları maaşlarının dört katına kadar nakit para alacaktı.

Tüm bunlara rağmen Di Sibio, firmanın bazı kesimlerindeki bölünmelere rağmen şirket içi muhalefetin gücünü yanlış değerlendirdi. Özellikle de ABD denetim işletmesindeki üst düzey ortaklar EY'nin vergi danışmanlığı işinin büyük bir kısmının yeni danışmanlık şirketine devredilmesine yoğun bir şekilde itiraz ediyordu.

Geçen yıl firmanın bölünmesiyle ilgili ayrıntılar ortaya çıkarken piyasa koşulları da kötüleşti. Söz konusu tablo danışmanlık işletmesinin başlangıçta öngörülen piyasa değerine ulaşmakta zorlanacağı anlamına geliyordu.

Everest Projesi EY’nin ülke bazında 13 bin ortağı için oylamaya sunulup sunulmayacağı tartışmaları sırasında iptal edildi. Çöken proje firmayı yeni bir kaosa sürükledi. Bazı ortaklar hem Di Sibio’nun hem küresel genel merkezdeki liderlerin hem de ABD işletmesindeki liderlerin görevden alınmasını istedi.

Di Sibio görevi süresince müşterisi olan Wirecard’ın büyük bir dolandırıcılık skandalına karışması nedeniyle eleştirilere cevap vermek zorunda kaldı. EY’ın Almanya kolunun iki yıl boyunca yeni halka açılan şirketleri mali denetimine alması yasaklandı.

EY Haziran 2023 itibariyle sona erecek 12 aylık süreçte 50 milyar dolardan fazla küresel gelir bildirmeyi bekliyor. Di Sibio 2019’da görevi devraldığında firmanın yıllık küresel gelirleri 36,4 milyar dolar civarındaydı.

EY’nin ‘Everest Projesi’ ölü doğdu

 

Fed yetkilisi: Bankalar daha agresif şekilde denetlenecek

 

KPMG’ye başarısız denetim cezası: 1,7 milyon sterlin

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)