BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEsnek çalışma, rekabet avantajı sağlıyor----

Esnek çalışma, rekabet avantajı sağlıyor

Esnek çalışma, rekabet avantajı sağlıyor
08 Ağustos 2023 - 16:51 www.finansgundem.com

Çalışanları ofise dönmeye zorlamak geri tepebiliyor. Bu durum, esnek iş yerlerini rekabette bir adım öne taşıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sonrası dönemde çalışanların en önemli öncelikleri arasına giren uzaktan çalışmanın işverenler için de artı yönleri bulunuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzaktan çalışma esnekliği şirketlere, rekabet avantajı sağlıyor.

Ofise dönüş inadı ters tepebilir

Fortune’dan Orianna Rosa Royle’un haberine göre, çalışanları ofise dönmeye zorlamak geri tepebiliyor. Esnek iş yerleri, tam zamanlı katılım gerektiren iş yerlerine göre iki kat daha hızlı yeteneği işe alıyor.

Ofise dönüş savaşında iki yıl geride kalmak üzere ve ofise dönüşün en sadık destekçilerinin ters rüzgarlarla karşı karşıya olduğu daha da belirginleşiyor. Yeni bir araştırma, Goldman Sachs ve JPMorgan’ın izinden giden işverenlerin, tam zamanlı ofise dönüşü zorunlu kılarak istemeden kendilerini iş arayanlar için itici hale getiriyor olduklarını gösteriyor.

Uzaktan çalışma, çalışanların ve dolayısıyla işverenlerin gözünde kazanıyor

İş yeri politikalarını takip eden bir yazılım firması olan Scoop ve bir veri teknolojisi şirketi olan People Data Labs tarafından 4.500'den fazla şirket üzerinde yapılan bir analize göre, uzaktan çalışma veya hibrit çalışma politikaları olan şirketlerin, tam zamanlı çalışana ihtiyaç duyanların yaklaşık iki katı oranında insanı işe aldığı görülüyor.

Araştırma veya Flex Index Temmuz 2023 İş Büyüme Raporu (The Flex Index July 2023 Job Growth Report) mevcut sıkı iş gücü piyasasında rekabet avantajını korumak isteyen işyerleri için ileriye dönük tek yolun bir tür esnek çalışma olduğunu savunuyor.

Eski çalışma yöntemlerine dönme yönündeki artan baskıya ilişkin yaygın işten ayrılmalara rağmen, birçok işveren ofise dönüş planlarına devam ediyor ve yalnızca ABD'de yaklaşık 1 milyon çalışanın Eylül ayından itibaren çalışma ofislerine dönmesi bekleniyor. Ancak çalışanların ofise dönmeye zorlandıklarına dair şikayetlerini dinlemek işe yarıyor çünkü bunlar, iş arayanların tam olarak ne düşündüğünü gösteriyor.

Çalışan sayısında artış

Scoop Technologies'in analizi, son üç ayda, tüm çalışanların uzaktan çalıştığı veya ofise gidip gitmeme konusunda tam özerkliğe sahip olduğu ‘tamamen esnek’ şirketlerin çalışan sayısını ortalama yüzde 1,9 oranında artırdığını bulguluyor. ‘Yapılandırılmış hibrit çalışma politikası’na sahip olan işverenlerin ise yüzde 1,5 oranında büyüdüğü gözleniyor. Karşılaştırıldığında, tamamen ofiste çalışma şartı koyan işverenlerin personel sayısının ise yalnızca yüzde 0,8 oranında arttığı görülüyor.

Ve araştırma, işverenlerin verileri, ani işe dönüş politikaları dalgasını yalnızca kısa vadeli bir tepki olarak görmezden gelmemeleri gerektiğini gösteriyor. Son 12 ayda, tamamen esnek şirketler çalışan sayısını yüzde 5,6 oranında artırırken hibrit şirketlerde bu sürede çalışan sayısının yüzde 4,1 gibi küçük bir oranda gerilediği görülüyor. Bu süreçte, tam zamanlı ofis içi şirketlerde ise çalışan sayısının yüzde 2,6 oranında arttığı gözleniyor. Bu, esnek firmaların oranının yarısından daha azına karşılık geliyor.

Pahalı işe gidiş gelişler, hüzünlü masa başı öğle yemekleri ve çocuk bakımı için ödeme yapma gibi zorluklar, ofis çalışanlarının uzaktaki meslektaşlarından neredeyse yüzde 10 daha az kazanması anlamına geliyor. Bu nedenle, haftada beş gün şirket gözetiminde aynı şeyi yapmak için zaman ve para harcamak yerine, personelinin işlerini evden yapmasına izin veren işverenlerin iş arayanlar arasında daha iyi durumda olması şaşırtıcı değil.

Çalışanlar seçeneklerinin elinden alınmasını istemiyor

Dahası, araştırma, çalışanların ofise gitmeye zorlanmak istemediklerini vurguluyor. Bir işveren ne kadar çok ofis içi günü zorunlu kılıyorsa, personel işe almakta da o kadar zorlanıyor. Bu arada, hibrit işyerlerinde çalışanların sayısındaki büyümenin kısmen de olsa yükselişte olduğu görülüyor.

Ayrı bir araştırma, insanların zorla değil, kendi seçimleriyle ofise dönmeye daha açık olduğunu gösteriyor. Unispace, çalışanların yaklaşık üçte birinin ofise gitmekten mutlu, motive ve heyecanlı hissettiğini, ancak bu duyguların zorunluluk söz konusu olduğunda azaldığını bulguluyor.

Ayrıca, görünüşe göre haftada üç gün ofiste bulunma zorunluluğu, çalışan adaylarının kırmızı çizgisini oluşturuyor. Flex Index araştırması, ofiste haftada 4 gün çalışmayı zorunlu kılan işverenlerin, personel sayısı artışında önemli bir düşüş yaşadığını, personelin haftada 1 ila 3 gün ofise gitmesini bekleyenlerin ise benzer büyüme seviyeleri yaşadığını gösteriyor.

Rapora göre, çalışan sayısındaki artış ekonomik büyüme için mükemmel bir gösterge değil, ancak personel sayısını artıran şirketlerin aynı zamanda satışlarını artıran şirketler olması muhtemel. Araştırmada şöyle deniliyor: “Basitçe ifade etmek gerekirse, ekonomideki büyüme, en azından kurumsal çalışanlar için, esneklik sunan şirketlerin lehine görünüyor.”

Bu nedenle araştırmacılar, tam zamanlı ofis planları ile baskı yapan ve ‘iş gücünün ihtiyaçlarını daha iyi yansıtan’ hibrit modelleri tercih etmeyen şirketlerin sayısında bir düşüş görmeyi beklediklerini söylüyor.

Uzaktan çalışma ikileminde CEO’lar mı haklı?

 

JPMorgan CEO’sundan uzaktan çalışan yöneticilere azar

 

Meta, uzaktan çalışmanın vidalarını sıkıyor

 

Başarı ve aşk isteyen Z kuşağı uzaktan çalışmamalı

 

Uzaktan çalışma tartışmasında kim haklı? Citigroup mu JPMorgan mı?

 

Uzaktan çalışanlar kamerayla izleniyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)