BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBatık yatırım şirketi BoE Başkanı’nı ateş hattında bıraktı----

Batık yatırım şirketi BoE Başkanı’nı ateş hattında bıraktı

Batık yatırım şirketi BoE Başkanı’nı ateş hattında bıraktı
02 Şubat 2021 - 17:04 www.finansgundem.com

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, yatırım şirketi LCF’nin iflasının ardından, İngiltere’nin finans düzenleyicisi Finansal Yürütme Otoritesi’nin (FCA) başarısızlığı nedeniyle ateş hattında kaldı

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pazartesi günü, batık yatırım şirketi London Capital & Finance (LCF) dosyasını araştıran bağımsız araştırmacı, skandal hakkında İngiltere millet vekillerine açıklama yaptı. Eski bir savcı olan Elizabeth Gloster, İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey’nin, 236 milyon sterlin değerinde varlığı yöneten yatırım şirketi London Capital & Finance’in (LCF) iflasından yatırımcıları korumak için “yeterli bir neden ve mazeret” göstermediğini dile getirdi. 

Gloster, 2016 ile 2020 yılları arasında İngiltere’nin finans düzenleyicisi Finansal Yürütme Otoritesi’nin (FCA) Başkanlığını yapmış olan Bailey’nin, ismini raporun dışında tutmak için çaba sarf ederek, “hatalı davrandığını” ifade etti.

Gloster, FCA’nın üst düzey yetkililerinin LCF’nin 2019 yılının Ocak ayındaki iflasına giden süreçte yatırımcıları koruma konusunda seri hataların sorumlusu olduğunu söyledi. LCF’nin iflası sonucunda 11,000 bireysel yatırımcı kayba uğradı. Gloster’ın FCA’yı sert bir dille eleştiren raporu Aralık ayında yayınlandığında, Bailey bir özür açıklaması yaparak, 

“2016’nın Temmuz ayında FCA’nın başına geçmem istendiğinde, 60,000 şirketin yönetimi için kapsamlı bir reform programı gerektiği açıktı. Özür dilerim, bu değişimler LCF tahvillerine yatırım yapanlar için zamanında gerçekleşmedi” dedi.

Ancak Gloster’a göre bu açıklama yeterli değil. Gloster, “Bailey zor bir durumda yöneticiliğe geldiği konusunda haklı olsa da, var olan sorunlar FCA’nın başarısızlıkları için bir mazeret olamaz” ifadesini kullandı. Açıklamasının devamında, LCF’nin iflasının biraz daha geç gerçekleşmesi halinde, bütün yaşananların gerçekleşmeyebileceğini ifade etmenin uygun bir mazeret olmadığını söyledi. Gloster aynı zamanda Bailey ve iki üst düzey FCA yetkilisinin isimlerinin rapordan çıkarılması için yaptığı baskıları da sert bir dille eleştirdi.

Financial Times’ın haberine göre, milletvekillerine yaptığı açıklamada, talepler nedeniyle oldukça “rahatsız” ya da “şaşkın” olduğunu belirten Gloster, “hukuki süreçte isimlerinin geçmemesini oldukça ciddi bir şekilde talep etmeleri bana uygunsuz geldi” dedi. Bailey ise konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti. Ancak gelecek hafta milletvekillerinin sorularını yanıtlamak üzere komite önüne çıkacak.

Gloster’ın raporunda, FCA’nın LCF’ye “uygunsuz” izinler verdiği ve şirketi gerektiği gibi denetlemediği ortaya çıktı. Buna ek olarak düzenleyici kurumun, üçüncü partilerden LCF ile ilgili uyarıları yönetme konusunda da “tamamen hatalı” olduğu tespit edildi.

 Raporun ardından İngiltere Maliye Bakanlığı, LCF yatırımcılarının kayıplarını telafi etmek için bir program başlatılacağını açıkladı. Gloster’ın raporunda, İngiltere Maliye Bakanlığı’nın ya da FCA’nın yeni Başkanı Nikhil Rathi’nin dahli olmadığı ifade edildi.

ABD fintek alanında Avrupa’yı nasıl geride bıraktı?

 

Finansal kesim dışı firmaların döviz açığı 158.3 milyar dolar

 

Fitch’ten kritik Türkiye değerlendirmesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)