BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkABD fintek alanında Avrupa’yı nasıl geride bıraktı?----

ABD fintek alanında Avrupa’yı nasıl geride bıraktı?

ABD fintek alanında Avrupa’yı nasıl geride bıraktı?
02 Şubat 2021 - 15:50 www.finansgundem.com

ABD’nin dijital bankaları, Avrupa ülkelerindeki fintek şirketlerinden daha fazla avantaja sahip

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüketiciler genellikle takas ücretlerini fark etmez. Bankalar ve diğer kurumlar adına, kart ödemesi gerçekleştiğinde kart ağları tarafından toplanan ücretler genellikle ödeme sisteminin, bankacılar için bile niş bir bölümünü oluşturuyor. Ancak son dönemde Mastercard’ın Brexit nedeniyle bazı ücretleri beş katına çıkaracağı haberlerinin ardından ön plana çıktı. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bazı insanlar hamleyi kutladı, çünkü hamle tüketici fiyatlarının artmasına neden olacaktı.

Birçok fintek şirketi de bu değişimden sessiz bir memnuniyet duyacak. Mastercard neredeyse önde gelen tüm fintek şirketlerinin kartlarını sağlıyor ve yükselen ücretler, Monzo, Revolut ve Curve gibi şirketlerin ihtiyacı olan gelir artışını sağlayacak. Geçtiğimiz hafta gündemde olan Avrupa kuralları, geçtiğimiz 12 ayın en çarpıcı fintek trendlerinin anlaşılmasına yardımcı oluyor. ABD’de fintek şirketlerinin değerlemeleri yükselirken, İngiltere ve Avrupa’nın fintek şirketleri neden momentum kaybediyor?

Geçmişte İngiltere ve Avrupa’nın fintek şirketleri, geleneksel olarak alanın liderleri olarak görülmüş olsa da, ABD pazarının herhangi bir Avrupa ülkesinin sahip olmadığı bazı avantajlar var. Bunlar arasında nüfusun daha fazla olması ve bankacılık pazarında daha fazla şirketin bulunması gösterilebilir. Ancak Atlantik’in her iki kıyısındaki fintek şirketinin de benzer müşteri tabanları olsa bile, Avrupa şirketinin aynı sayıdaki işlemden kar elde edebilmesi için çok daha etkin olması gerekiyor.

Mastercard’ın ücretleri yükseltmiş olması Monzo’nun kart sahibinin Avrupa Birliği’nden (AB) online bir alışveriş yaptığında, bankanın işlem ücretinin %1,15’ini alacağı anlamına geliyor. Bu ise tahmin edilenden daha fazla ödeme üzerinde etkili olacak. Örneğin Uber ve Amazon’dan yapılan alışverişler daha önce AB üzerinden işlem görüyordu. Her şeyin üzerine AB tarafından getirilen ve Brexit sonrası İngiltere tarafından kabul edilen bir ücret artışı nedeniyle, yalnızca %0,2 getiri sağlayacaklar.

Bunun tersine, ABD’nin en popüler dijital bankası Chime her müşterisinin her bir alışverişinden %1,5 alıyor. Bu gelir geçtiğimiz yıl Eylül aynında 14,5 milyar dolar değerinde olan Chime’ın en doğrudan ücretleri önlemesini ve kredi gibi daha karmaşık alanlara yönelmeye direnmesini sağlıyor. Şirketten yapılan açıklamada, “şirketimizin yapısına göre, müşterilerimiz üzerinden para kazanmıyoruz ve yalnızca onlar kazandığında başarılı oluyoruz” dendi.

Financial Times’ın haberine göre, şirketin yöneticilerinden biri, “takas ücreti ABD’de harika” dedi. Açıklamasının devamında, “AB’nin fintek sektörü avantajını kaybetti. Seçimleri ürün çeşitliliği ve kredi arasında. Ve birçok fintek şirketi her ikisini de yapmıyor” ifadesini kullandı. İlk dönemlerde bazı Avrupa fintek şirketleri, yalnızca takas ücreti üzerinden sürdürülebilirliğin yakalanabileceğini düşünüyordu. NatWest’in kurduğu kötü talihli dijital banka Bo, yalnızca takas ücretlerinden kar ederek, maliyetleri düşük tutabileceğini ummuştu. Ancak açılışından altı ay sonra kapandı.

Bir bankaya dönüşmesinin ardından Monzo, sürdürülebilir bir kredi birimi kurmamaya karar verdi. Bugün banka kredi birimini güçlendirmek için birçok kredi uzmanını işe alıyor. Banka Halifax, Santander, Nationwide ve TSB’de çalışmış yeni bir Risk Direktörü işe aldı. Kredi ve premium hesaplar gibi üretli hizmetlerin yanısıra diğer seçenek de takas ücretlerinin sürdürülebilir olduğu ülkelerde faaliyet göstermek.

Monzo, N26 ve Revolut gibi şirketlerin ABD’ye açılmayı bir öncelik haline getirmesi tesadüf değil. Yine de daha yüksek ücretler ABD’deki fintekler için koşulları daha sade hale getirse de, bazı engeller olabilir. Chime’ın müşterilerinin gözündeki popülerliğini koruması için çok çalışmaya devam etmesi gerekiyor. Eğer insanlar dijital bankanın kartlarını kullanmayı bırakırsa ya da rakip bir şirkete geçerse, şirketin gelirleri çok kısa bir süre içinde tükenebilir.

Brexit sonrası dev kart şirketleri gücünü gösterdi

 

Wi-Fi'ye göre 10 bin kat hızlı yeni sistem

 

Merkez Bankası'ndan açık mektup!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)