BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFitch’ten kritik Türkiye değerlendirmesi----

Fitch’ten kritik Türkiye değerlendirmesi

Fitch’ten kritik Türkiye değerlendirmesi
02 Şubat 2021 - 15:29 www.finansgundem.com

Fitch: Türkiye'nin politika karışımı iyileşti, ancak dış finansman hala zayıf

Fitch Ratings, Türkiye'nin politika kredibilitesini iyileştirmek için pozitif atımlar atıldığını, ancak bu sürecin ve aynı şekilde Türkiye'nin tükenen döviz rezervlerinin yeniden inşa edilmesinin zaman alacağını bildirdi.

Fitch bugün yayınladığı raporda, Türkiye'nin BB- olan kredi notunun görünümün büyük dış finansman riskleri ve kesmin düşük döviz rezervleri ile zayıf para politikası kredibilitesini yansıtanın Ağustos 2020'de durağandan negatifie revize edildiğini hatırlattı ve "O tarihten bu yanı, politika sıkılaştırma daha ortodok yaklaşım ile artırıldı ve yeni ekonomi ekibi dezenflasyon ve dış finansmanın onarılmasının sürdürülmesi konusunda iletişime güçlü vurgu yaptı" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran ayından bu yana TCMB reel ortalama fonlama faizinin 7,4 puanr arttığını ve kredi teşviklerinin geri çekildiğini belirten Fitch, bunun sonucu olarak Kasım ayından bu yana Türkiye'ye sermaye girişlerinde ve brüt döviz rezervlerinde ılımlı bir artış oyduğuna işaret etti.

"Bununla birlikte bu politika değişikliği liradaki zayıflık, kur baskısı. daha yüksek mevduat dolarizasyon oranı, artan cari işlemler açığı ve yüksek enflasyon tarafından yatıştırıldı" değerlendirmesini yapan Fitch, TCMB'nin sınırlı bağımsızlığı ve hükümetin GSYH, enflasyon ve cari işlemler için hedeflerinin krebiliteden yoksun olduğunu vurguladı.

"Politika yapıcıların ekonomik büyümeyi artırmak ile dış ve iç dengesizlikleri azaltmak arasındaki değiş tokuşu nasıl çözecekleri belirsiz olmaya devam ediyor" tespitinde bulunan Fitch, 2020 yılı başlarındki ciddi gevşetme ve büyük TCMB döviz müdahaleri döneminde olduğu gibi hali hazırda zayıf olan politika krebilitesinin yeniden inşaa edilmesini nzaman alacağını ifade etti.

Türkiye'nin dış finansmanının istikrara kavuşacağını tahmin eden Fitch, ancak döviz rezervlerinde kısa vadede keskin bir iyileşme öngörmediklerini de vurguladı. Fitch, özel sektörün dış finansman pozisyonunun dirençli olmaya devam ettiğini de belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2 değişim ihalesi gerçekleştirdi

Merkez Bankası'ndan açık mektup!

Elvan: 7 milyondan fazla yapılandırma başvurusu yapıldı

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa tanır03 Şubat 2021 22:48

    Cumhur başkanı tam bir laf cambazı millet iş siz aç evine ekmek alamıyor sen çık mış sın yeni anayasanın konuşma zamanı geldi diyorsun Allah CC seni ve Bahçeli'yi kâhr ismiyle kahru perişan etsin inşallah bir daha iktidar yüzü göstermesin size siz ne kadar acımasız sınız insanlar işini kaybetmiş aşını kaybetmiş sizi Allah'a havale ediyorum cezanızı Allah CC versin inşallah tez zamanda

  • Pardus02 Şubat 2021 17:37

    Doğru söylemek için illa Protestan ahlakına mı sahip olmak lazım? Keşke sunni ahlakı da yalanı engelleyebilse