BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBankacılığın Ronaldo’sunun en büyük sınavı----

Bankacılığın Ronaldo’sunun en büyük sınavı

Bankacılığın Ronaldo’sunun en büyük sınavı
29 Ocak 2021 - 17:14 www.finansgundem.com

Andrea Orcel uzman bir yönetici ancak Orcel’in UniCredit’in yönetiminde karşılaşacağı zorluklar ve İtalya siyasetinin sunduğu sorunların eşi benzeri yok

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İtalya’nın en uluslararası bankası UniCredit, son dönemde yatırımcıların en büyük endişe nedenlerinden biri haline geldi. Bankanın eski CEO’sunun UniCredit’in büyümesi konusunda yönetim kuruluyla yaşadığı anlaşmazlığın ardından aniden istifa etmesi, bankanın ulusal siyasetin bir aracı olacağı yönünde korkular ortaya çıkardı. Stratejik olarak önemli bir konumda olan banka lidersiz ve stratejiden yoksun bir halde kaldı.

İtalya’nın en ünlü bankacılarından Andrea Orcel, UniCredit’in CEO’su olarak seçildi. Orcel’in görevi ise öncelikle yatırımcıları bankanın emin ellerde olduğuna ikna etmek. Ancak UniCredit’in üst düzey yönetiminde huzur bulunması zor bir unsur olacak. Orcel’in daha önce yönettiği birleşme ve satın alımlar, kendisine bankacılığın Cristiano Ronaldo’su ünvanını kazandırdı. Ancak şimdi Orcel’den beklenen görev, çok daha farklı.

UBS Group’un Yatırım Bankacılığı Birimi Eski Başkanı Orcel, şimdi ticari bir bankanın yönetiminden sorumlu. Bloomberg’in haberine göre, başarılı olması için Orcel’in, bankacılık sektörünün derin bir değişim sürecinde olduğu bir dönemde, birçok konuya hakim olması gerekiyor. En önemlisi ise, UniCredit’e ve İtalyan bankacılık sektörüne özgü birçok zorlukla karşılaşacak olması.

Her şey yolunda giderse, Orsel Nisan ayında hissedarların oylamasının ardından göreve başlayacak. Bu dönemde tüm UniCredit yönetim kurulunda değişim rüzgarları esiyor ve güç dengelerinin nasıl değişeceği konusunda belirsizlik ortaya çıkıyor. Aynı zamanda Orcel, dev İspanyol bankası Banco Santander ile de bir hukuki anlaşmazlık içinde. Banka 2019 yılında Orcel’e sunduğu CEO pozisyonu teklifini iptal etmişti. Bu durum ise, tatsız bir konu olarak UniCredit’i gölgeleyecek.

UniCredit’in mimarlarından biri olarak, bankayı Orcel kadar iyi bilen çok az kişi var. Yıllar önce, Orcel’in yönetimindeki bir dizi birleşme anlaşmasıyla, banka Almanya, doğu Avrupa ve İtalya’da hızla büyüdü. Ancak bu durum bankayı yönetilmesi zor genişlikte bir ticari operasyonlar ağıyla karşı karşıya bıraktı. On yıl önce İtalya’da yaşanan borç krizinin ardından kalan yüksek miktarda batık kredi, bankayı sistemini yeniden düzenlemeye zorladı.

Orcel’in şanslı olduğu bir alan ise, selefi Jean Pierre Mustier’nin en büyük sorunları büyük oranda çözmüş olması. Sermeye artırımına giderek, birimleri kapatarak ve maliyetleri düşürerek Mustier bankanın bilançosunu düzenledi. Bir yıl önce korona virüs pandemisi ortaya çıktığında, UniCredit hissedarlara sermaye geri dönüşü yapmaya hazırlanıyordu.

Ancak daha sonra koşullar değişti. Korona virüs İtalya’yı ve ekonomisini sarstı ve batık krediler yeniden yükselirken UniCredit’in karlılığına darbe vurdu. Bankanın en büyük rakibi Intesa Sanpaolo rakiplerinden birini satın aldı ve UniCredit’in önüne geçti. İtalya Eski Maliye Bakanı Pier Carlo Padoan ise yönetim kurulu başkanı olarak seçildi. UniCredit’te şirket birleşmeleri ve satın alımlar gerçekleştirmeyeceğine yemin etmiş olan Mustier ise, satın alım gerçekleştirme konusundaki baskılara direnmesinin ardından istifa etti.

UniCredit’in İtalya’nın bankacılık sektöründeki rolünü konsolide etmek, Orcel’in öncelikli görevlerinden olacak. İtalyan hükümetinin maddi güçlük içindeki Banka Monte dei Paschi di Siena’ya bir alıcı bulması gerekiyor. 

Banka, Padoan’ın bakanlığı döneminde hükümet tarafından kurtarılmıştı. İtalya UniCredit’i vergi indirimleri ve hedef bankanın hukuki yükümlülüklerinden bağımsızlık vaatleriyle satın alıma ikna etmeye çalışsa da, bankayla ilgilenen başka bir alıcının olmaması, Mustier’nin gösterdiği direnci açıklıyor.

Orcel ise Paschi’nin hazin hikayesini yakından tanıyor. 2007 yılında dünyanın finansal piyasalarında çözülme başlarken, Orcel bankaya en büyük şirket satın alımı konusunda danışmanlık hizmeti vermişti. Anlaşma bankanın ödeyebileceğinden çok daha yüksek maliyetliydi ve bankanın uzun süren çöküşünü perçinledi. Paschi’yi UniCredit bünyesine katmayı değerlendirirken, Orcel yönetim kurulunun çıkarları, UniCredit hissedarları ve kendi geçmişi arasında bir denge kurmak zorunda kalacak.

HSBC’nin aradığı destek Çin medyasından geldi

 

Ant Group’a baskı dijital para savaşlarını açığa çıkardı

 

Dev fintek şirketi MoneyLion’ın halka arz planı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)