BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve Hayat30’lu yaşlardakiler için 3 altın tavsiye----

30’lu yaşlardakiler için 3 altın tavsiye

30’lu yaşlardakiler için 3 altın tavsiye
11 Aralık 2023 - 17:52 www.finansgundem.com

Emeklilik döneminde iyi bir hayat yaşamak isteyenlerin 30’lu yaşlarında aldıkları kararlar kritik derecede önemli. CNBC haberinde sorumlulukları her geçen gün artan bu bireyler için 3 önemli tavsiye veriliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Genç yetişkinlerin aksine 30’lu yaşlarındaki bireyler çoğu zaman daha fazla finansal sorumlulukla karşı karşıya kalır. CNBC’nin haberine göre, servet yönetimi firması Paragon Capital Management’ın ortağı ve yeminli mali müşavir (YMM) Shaun Williams, “30'lu yaşlar bazen daha stresli olabilir. Zira sorumluluklarınız artar ve hala 40'lı ve 50'li yaşlarınızdaki kazanç potansiyelinde değilsinizdir” hatırlatmasında bulunuyor.

30'lu yaşlarındaki bireylerin, 20'li yaşlarındakilere göre bir eşe, çocuklara ve hatta yaşlanan ebeveynlere sahip olma olasılığı daha yüksektir. Ancak, herkes bu yolu takip etmiyor. Bazıları tek gelirliler veya çocuğu olmayan çift gelirliler (DINK) olarak kalır.

Bu yaşam değişiklikleri ve tercihleri, tasarruf etme yeteneğiniz üzerinde önemli bir etkiye sahip olsa da uzmanlar, bu on yıl boyunca emeklilik planlarınızı odakta tutmanın veya henüz yapmadıysanız yatırıma başlamanın önemli olduğunu söylüyor.

Teksas merkezli danışmanlık firması Gen Y Planning’in Kurucusu YMM Sophia Bera Daigle, “Temel finansal sağlığınızı oluşturmak için yapmanız gerekenleri yaptınız mı? Yüksek faizli borçlarınızı ödediniz mi? Kredi kartı borcundan uzak duruyor musunuz? Emeklilik için birikim yapmaya başladınız mı?" sorularını yöneltiyor.

CNBC haberinde 30’lu yaşlardaki bireylerin dikkate alması gereken üç unsurun altı çiziliyor:

1. Emeklilik hesaplarınızı gözden geçirdiniz mi?

Kariyerinizde ilerledikçe 20'li yaşlarınızda kazandığınızdan daha fazlasını kazanıyor olabilirsiniz. Emeklilik hesaplarınızı da değiştirmenin zamanı gelmiş olabilir.

Bir bireysel emeklilik hesabı açmak genç bir çalışan için akıllıca bir karar olabilir. Yatırımlar boyunca yaptığınız katkılara vergi ödemesi yapmazsınız ve paranız vergiden muaf tutulur. Üstelik finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Türkiye’deki Bireysel Emeklilik Sistemi’nde %30’luk devlet katkısı imkanı da sağlanıyor. Bu yatırımların erken dönemlerden itibaren sürekli olarak yapılması, bileşik getiri avantajının da artmasına imkan sağlar. Diğer bir deyişle yatırımcılar erken dönem yaptıkları yatırımın getirisi üzerinden de kâr sağlayabilir.

Uzmanlar emekliliğe kalan süresi kadar ödenen katkı payı miktarının da önemli olduğunu vurguluyor. Katkı payının yüksek tutulması bileşik getiri potansiyelinin de yükselmesine imkan veriyor.

2. Yeni hedeflerinize nasıl uyum sağlıyorsunuz?

Yaş ilerledikçe hedefleriniz de değişkenlik gösterebilir. Daha fazla seyahat etmek, ev sahibi olmak, evlenmek veya çocuk yapmak istiyor olabilirsiniz. Yeni hedeflerinizin neler olduğunu ve emeklilik tasarruflarınıza nasıl uyum sağladığını gözden geçirmeniz bu süreçte yolda kalmamanızı sağlayabilir.

Daigle konuyla ilgili açıklamasında, “Benim DINK müşterilerim çocuk eğitimi veya çocuk bakım masrafları gibi ödemeler yapmadıkları için erken emeklilik gibi şeyler hakkında konuşuyor. İkinci bir ev satın almak gibi şeylerden bahsediyorlar” dedi.

Bu arada ebeveyn olan kesimse, çocuk bakım maliyetlerini erkenden üstleniyor veya bir çocuğun üniversite eğitimi için tasarruf etmenin kendi emeklilikleri için yaptıkları katkıdan daha önemli olduğunu düşünebiliyor.

Williams, “Bir ebeveynin de kendi emekliliğine odaklanması gerekir. Bir ebeveyn çocuklarının geleceğini düşünmeden önce her zaman emeklilik dönemlerinde sağlıklı ve sağlam olacağından emin olmalıdır” dedi.

Daigle’a göre ilk kez ebeveyn olacak bireylerin çocuklarının gelecekteki eğitimini göz önünde bulundurarak yatırımda bulunması özellikle de üniversite eğitimi için avantajlı olabilir. Ancak bu yatırım harcamaları kendi emeklilik primlerini düzenli bir biçimde ödenmesi ve acil durum tasarruflarını ayarlanması sonrasında gerçekleştirilmeli.

3. Yaşam tarzınıza dikkat ediyor musunuz?

Gelirleriniz arttıkça yaşam tarzı yıpranması veya zorunlu olmayan harcamalarınızın gelirinizle birlikte atması riski de söz konusu. Özellikle DINK’ler için daha yüksek maliyetli bir yaşam tarzına alışmak tasarruflara zarar verebilir.

Williams, “Pek çok insan yaşam tarzının değişmesine ve giderek daha fazla harcamaya neden olmasına izin veriyor” dedi.

30'lu yaşlarınızda daha fazla harcama yapma yeteneğiniz varsa, önce finansal hedeflerinizi değerlendirmek akıllıca olacaktır. Her şeyden önce, isteğe bağlı harcamalara savurganlık yapmadan önce emeklilik için doğru yolda olduğunuzdan emin olun.

Williams, "30'lu yaşlarınızda, hayatınızı nasıl yaşayacağınızı sağlamlaştırıyorsunuz ve bu 40'lı ve 50'li yaşlarınızda da devam edecek. İnsanlar bu yaşlara vardıklarında çok fazla değişmiyorlar” dedi.

Z kuşağına göre zenginliğin formülü kendi işinin patronu olmak

 

1 milyon dolarlık Bitcoin’e El Salvador vatandaşlığı

 

İşsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkı geriledi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)