BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto Paralar1 milyon dolarlık Bitcoin’e El Salvador vatandaşlığı----

1 milyon dolarlık Bitcoin’e El Salvador vatandaşlığı

1 milyon dolarlık Bitcoin’e El Salvador vatandaşlığı
11 Aralık 2023 - 16:30 www.finansgundem.com

Bitcoin ülkesi El Salvador ülkesine 1 milyon dolar değerinde Bitcoin ödemesi yapanlara vatandaşlık veriyor. Üstelik program sabit-coin Tether tarafından destekleniyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin’i yerel para birimi olarak kabul eden ilk ülke olan El Salvador, sabit coin şirketi Tether ile birlikte ‘El Salvador’un Özgürlüğünün Benimsemesi’ adında yeni bir ortak girişimi açıkladı. Fortune’un haberine göre söz konusu girişim 1 milyon dolarlık Bitcoin ödemesi karşılığında yabancıların El Salvador pasaportu almasına imkan sağlanıyor.

2021'de El Salvador, Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke olmuş ve işletmelerin önde gelen kripto para birimini bir ödeme şekli olarak kabul etmesini zorunlu kılmıştı. Orta Amerika ülkesi vatandaşlarına 30 dolarlık Bitcoin kayıt bonusu olan "Chivo" adlı bir dijital cüzdanı da kullanıma sundu.

Girişim, Salvadorluların hareketi protesto etmesiyle tartışmalı hale geldi ve vatandaşların büyük çoğunluğunun nakit paraya bağlı kalmasıyla kripto para biriminin benimsenmesi yavaş kaldı. El Salvador Başkanı Nayib Bukele’nin federal fonlardan on milyonları Bitcoin’e yatırması felaketle sonuçlandı. Bukele'nin bir "Bitcoin Şehri" geliştirdiğini duyurduğu Kasım 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesi yaklaşan 69.000 dolardan alıcı bulan Bitcoin 2023'ün başında 17.000 doların altına düştü.

Yine de El Salvador, dünyanın dört bir yanından Bitcoin destekçileri arasında popülerliğini kanıtladı. Ülkenin turizm bakanı mayıs ayında El Salvador’un kriptoya olan bağlılığı nedeniyle turistlerin tarihi rakamlarla ülkeye akın ettiğini duyurdu. Uluslararası toplumun en etkili Bitcoin toplulukları ülkede temsilcilik açtı. Bunlardan birisi de Swan Bitcoin’in El Zonte’de kurduğu temsilcilikti.

Bukele çete üyelerinden binlercesini hapse atma konusunda yardımcı olduğu gerekçesiyle tartışmalı politikasının ülkedeki suç oranını düşürdüğünü savunuyor ve Bitcoin destekçilerini ülkeye akın etmeye daha da teşvik ediyor.

‘Vizyonerler’ aranıyor

Perşembe günü yapılan vatandaşlık duyurusu, El Salvador'un Bitcoin'e olan bağlılığı için yeni bir aşamayı temsil ediyor. Bitcoin'in son rallisi de Bukele’nin girişimlerini destekler nitelikte.

Bukele yönetimi, dünyanın önde gelen sabit-coin’i olan Tether'in bağlı bir şirketi olan Bitfinex ile uzun süredir ortaklık kuruyor. Şirket şeffaflık ve offshore yetkisi eksikliği nedeniyle incelemelerle karşı karşıya kaldı. Nisan ayında Bitfinex, El Salvador'un yeni kripto düzenleme rejiminde lisans alan ilk şirket oldu ve hükümet, uzun süredir ertelenen Bitcoin destekli bir tahvilin başlatılmasına yardımcı olması için firmaya başvurdu.

Tether'in açıklamasına göre, yeni vize programı, katılımcıların bir kerelik 1 milyon dolarlık Bitcoin ödemesi yoluyla Salvador pasaportu almalarını sağlıyor ve şirket bunu bir "yatırım" olarak nitelendiriyor. Ancak fonun nereye yönlendirileceği belli değil. Program, "yüksek servetli yatırımcılar" da dahil olmak üzere "vizyoner bireyler" arıyor.

Süreci başlatmak için, başvuru sahiplerinin Bitcoin ve Ether'de 999 $ tutarında iade edilmeyen bir depozito ödemesi ve ardından belirtilmemiş bir "müşterinizi tanıyın" süreci başlatması gerekir. Programın afişinde, “Tether tarafından desteklenmektedir” ifadesi uygulama sayfasına dair hükümet bağlantısı yer alıyor.

Program, El Salvadorluların, özellikle El Zonte gibi kripto topluluklarını çeken kıyı kentlerinde bir turist akımı yarattığı düşük gelirli ailelerin şehirden dışarı itildiği endişeleriyle birlikte geliyor. Kasım ayı sonlarında, yerel yayın organı Mala Yerba, El Zonte'de 25 ailenin "Bitcoin Beach Club de Playa" adlı halka açık bir parkın inşası nedeniyle tahliye edilme riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Bitcoin 20 ayın zirvesinde

 

El Salvador'un Bitcoin yatırımları kâra geçti

 

Bitcoin 19 ayın zirvesine yakın

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)