BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis2010’ların ofis kültürü sona mı eriyor?----

2010’ların ofis kültürü sona mı eriyor?

2010’ların ofis kültürü sona mı eriyor?
11 Ağustos 2023 - 18:11 www.finansgundem.com

Fiziksel ve sanal ortak çalışma alanı sağlayıcısı WeWork, 2010’lara damgasını vuran ofis kültürünün sona erdiğini söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandeminin iş hayatıyla ilgili birçok değişikliğe neden olduğu aşikar. Değişikliğe uğrayan alanlardan birinin de, ofisler ve ofis kültürü olduğu görülüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD merkezli fiziksel ve sanal ortak çalışma alanı sağlayıcısı WeWork, her ne kadar hibrit çalışma koşulları altında hayatta kalmayı başaran nadir kurumlardan biri olsa da, 2010’ların ofis kültürünün öldüğünü söylüyor.

Artık kimse ofise gitmek istemiyor

Fortune’dan Chloe Berger’in haberine göre, ofis kültürü, çok uzun zaman önce oldukça popüler olsa da 2020'lerin başında hızla sona erdi ve milenyum pembesinin loş bir tonuna dönüştü.

Aslına bakılırsa, solmakta olan ofis kültürü hakkında, WeWork'ün ‘ışıkları açık tutma becerisi’yle ilgili önemli şüpheleri olduğunu belirtmesinden sonra daha fazla kanıta ihtiyaç yok gibi gözüküyor.

Son birkaç yıldır elden geçirmeye çalışılmasına rağmen, ortak çalışma alanlarının mevcut çıkmazı kısmen kontrolünün dışındaki bir nedenden kaynaklanıyor: "Artık hiç kimse, en azından haftanın beş günü ofise gitmek istemiyor."

WeWork, ikinci çeyrek gelirinin bir önceki yılın aynı dönemine göre biraz arttığını paylaşırken yine de bu çeyrekte 397 milyon dolarlık net zarar açıkladı. Ve şirketin ofis doluluğu gerçekten toparlanmış gözükmüyor. İkinci çeyreğin sonunda ofis doluluk oranı yüzde 72'ye ulaşmış olsa da, bu yıldan yıla sadece yüzde 2’lik bir artışa karşılık geliyor ve aslında önceki üç aya göre yüzde 1 puanlık bir düşüş anlamına geliyor.

Pandeminin başlamasından üç yıl sonra, ülke genelinde ofis doluluk oranları eskisinden büyük ölçüde daha düşük seyrediyor. Uzak seçenekler sunan şirketler geleneksel muadillerine göre daha hızlı büyüdükçe, esnek çalışmaya yönelik talep güçlü kalmaya devam ediyor. Emlak şirketi Colliers'a göre, New York City'deki ofis boşluğu yüzde 17,4'lük rekor seviyede kalmaya devam ediyor. Bu, pandemi öncesine göre yüzde 70 daha yüksek bir orana karşılık geliyor. Boşluk oranı ülke genelinde ise yüzde 20’yi buluyor. Ofiste çalışan eksikliği, ortak bir yerde iş arkadaşlarıyla veya serbest olarak işbirliği yapmak için ofise gelmeyi seçen insanların önermesi üzerine inşa edilen WeWork gibi ortak çalışma alanları için felaket anlamına geliyor.

Kültürel bir değişim ve uzaktan çalışma

Bu durumun, gerçekten de kültürel bir değişime işaret ettiğini anlamak gerekiyor. ‘Biz' dönemini tanımlayan ‘aceleci kültür’ün anekdotsal bir reddi olan bir hava değişikliği yaşanıyor. Birçok kişi kişisel ve profesyonel hedeflerini yeniden gözden geçirmek ve yaşamlarındaki ve iş yerlerindeki stres faktörlerini ele almak için pandemiyi kullandığından, çalışanların tükenmişliği sorunları pandemi sırasında daha fazla ortaya döküldü. Bazıları esneklikle tanımlanan uzaktan çalışma çağında bazen daha uygulanabilir görünen iş-yaşam dengesine vurgu yaptığından, tükenmişlik, sürekli yükseliş ve eziyet kültürünün bir yan ürünü olarak kabul edilmeye başlandı.

Bir diğer tartışma ise uzaktan çalışmanın üretkenliği artırıp artırmadığı üzerine yürüyor. Bu sorunun cevabının kime sorduğunuza göre değiştiği görülüyor. Uzmanlar, çalışanların evden çalışırken daha fazla veya daha az üretken olup olmadığı konusunda fikir ayrılığı yaşıyor. Yine de açıkça ortaya çıkan bir şey var: “İnsanlar, 2020 yılındaki özerklik ve esneklik dönemiyle hâlâ ilgileniyor, çünkü ofise dönüş, daha yüksek ofis yıpranması ve işe alımda beklenenden daha büyük zorluklarla aynı zamana denk geliyor."

‘Açık kat’ planı, bekleneni vermedi

Adil olmak gerekirse, olanların büyük bir kısmı, pandemi sonrası bir dünyada çalışanların değişen arzularının ötesinde seyrediyor. Halka açık bir şirket olarak, WeWork 2019 yılından beri bir ‘dönüşüm planı’ benimsemiş ve halka açılmayı başarmış olsa da, kendisine yatırılan tüm risk sermayesine hiçbir zaman ulaşamadı ve hala kar elde etmek için mücadele ediyor.

Pandemi ve esnekliğin yükselişi, yerini 2010'ların ortak çalışma rüyasının yok olmasına yol açtı. O dönemde popüler olan açık kat planına yönelik geri adım, salgın ve maske zorunluluğu döneminden çok önce oluyordu. Ethan Bernstein ve Ben Waber tarafından Harvard Business Review'da yayınlanan bir araştırma, başlangıçta iş birliğini sağlamak için oluşturulmuş olup, uygulamada bu düzenin ‘daha az anlamlı etkileşim' yarattığını ve yüz yüze etkileşimlerin yüzde 70 oranında azaldığını ortaya koyuyor. Çalışanlar Zoom ve Slack gibi çevrimiçi araçlar konusunda daha deneyimli hale geldikçe, ofisin ortak çalışma ortamları oluşturmadaki amaçsızlığı daha da belirgin hale geldi ve burada gerçek insan etkileşiminin olmaması, ofisin faydalarını öne sürenlerin ana konuşma noktasını tıkadı.

Ortak çalışma çağı sona eriyor

WeWork gerçekten çökmemiş olsa da, şirket daha uygun fiyatlı kiralamalar oluşturmak için maliyetleri düşürmekten bahsediyor. Şirketin ofis kültürüyle ilgili uyarısı, bin yıllık ortak çalışma çağının son demlerinde olabileceğinin sinyallerini veriyor. Geçici CEO David Tolley bir basın açıklamasında, “Şirketin dönüşümü, üyeleri elde tutma ve büyümeye odaklanarak, emlak portföyü optimizasyon çabalarımızı ikiye katlayarak ve işletme maliyetlerini düşürmeye yönelik disiplinli bir yaklaşımı sürdürerek hızla devam ediyor” diyor. Tolley, şirketin iş yeri ihtiyaçlarını karşılamak için gelişme yeteneğine güvendiğini de sözlerine ekliyor.

'Ofise dön’ zorlaması ters tepebilir

 

Ofiste ‘iyilik kültürü’ gerçekte ne kadar iyi?

 

Daha esnek ve çok cazip: Patronlar ofise dönülmesini istemiyor!

 

Ofise dönüş partileri ofisten soğutuyor

 

Finans uzmanları isyan etti: Ofis varsa biz yokuz

 

Ofis gayrimenkullerinde kıyamet kapıda

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)