BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFinans uzmanları isyan etti: Ofis varsa biz yokuz----

Finans uzmanları isyan etti: Ofis varsa biz yokuz

Finans uzmanları isyan etti: Ofis varsa biz yokuz
05 Haziran 2023 - 18:26 www.finansgundem.com

Finans uzmanları artık ofise gitmek istemiyor ve işverenleri işten ayrılmakla tehdit ediyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sonrası iş hayatına yerleşen yeni çalışma formülleri arasında uzaktan çalışma ya da hibrit çalışma modeli başı çekiyor. Ancak pandeminin etkisinin azalmasıyla birlikte, işverenler ofise dönün çağrılarını artırıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, birçok iş kolundan ve sektörden çalışan, uzaktan çalışma esnekliği için işverenleriyle ters düşüyor. Bu grupların arasına son olarak finans uzmanları dahil olmuş gözüküyor.

İki kişiden biri

Bloomberg’den Jo Constantz and Sarah Holder'ın haberine göre, finans uzmanları daha fazla ofise gitmek istemiyor; kozları ise işten ayrılmak.

Her iki Finans uzmanından biri, ofise daha sık gelmeleri istenirse iş değiştireceklerini söylüyor. Hibrit çalışma Wall Street'e galip gelmiş gözüküyor. Bazıları ofiste daha fazla zaman geçirmektense istifa edecek kadar ileri gidiyor.

Markets Live Pulse anketine göre, finans sektöründe çalışan yaklaşık iki kişiden birinin, yöneticileri ofiste daha fazla zaman geçirmelerini isterse işlerini değiştireceğini veya halihazırda değiştirdiğini ortaya koyuyor. 1.320 finans uzmanı ve 265 perakende yatırımcı dahil olmak üzere dünya çapında 1.585 kişinin yarısından fazlası hibrit bir düzenlemeyi tercih ederken, yalnızca yüzde 20'si ofisten çalışmayı tercih ediyor. Ankete yanıt veren kişi sayısı, son MLIV Pulse anketlerindeki ortalama katılımcı sayısının oldukça üzerinde ve bu, birçok profesyonel için ofise dönüşün hâlâ birinci öncelik olduğunun bir işareti olarak görülüyor.

Wall Street devleri, haftanın beş günü ofise dönüş için bastıranların başında geliyor. JPMorgan, artık hafta içi her gün ofiste olmaları gerektiğini söyleyerek genel müdürleri için uzaktan düzenlemeleri Nisan ayında sonlandırdı. Politika, bankanın İcra Kurulu Başkanı Jamie Dimon'un bu yılın başlarında evden çalışmanın genç personel veya patronlar için 'işe yaramadığına’ ilişkin yorumlarının hemen ardından gelmişti. MLIV Pulse anketine göre, finans uzmanlarının yaklaşık yüzde 40'ı halihazırda ofisten haftada dört gün veya daha fazla çalıştıklarını söylüyor.

Şirketler hala işe alım yapıyor

Finans sektörü, teknoloji veya perakende ile aynı ölçekte işten çıkarmalar görmemiş olsa da, bir yönetici koçluğu firması olan Challenger, Gray & Christmas'ın yayınladığı rapor, sektörün bu yıl ABD'de şimdiye kadar yaklaşık 37.000 kişiyi işten çıkardığını gösteriyor. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 320 oranında bir artışa karşılık geliyor. Goldman Sachs, anlaşma yapma süreci durgun olduğu için bir yıldan daha kısa bir süre içinde üçüncü işten çıkarmaların nasıl olacağı üzerinde çalışıyor. Morgan Stanley ise, altı aydan kısa bir süre içinde ikinci tur kesintilerine başladı bile.

Bu yüksek profilli işten çıkarmalara rağmen Challenger'ın kıdemli başkan yardımcısı Andy Challenger, iş arayan bankacılık profesyonelleri için tablonun göründüğü kadar korkunç olmadığını söylüyor. Challenger, “ABD’li işverenler Mayıs ayında yaklaşık 339.000 iş ekledi. Bu, beklentilerin çok ötesinde bir bordro artışı sağladı ve işçilerin ekonomik durumunun nispeten güçlü olmaya devam ettiği algısını güçlendirdi” diyor ve ekliyor: “Genel iş gücü piyasasına ve finans sektörüne baktığımızda, işsizlik gerçekten düşük, tarihsel olarak düşük. Hala mevcut iş fırsatları bulunuyor ve şirketler hala işe alım yapıyor. Bu yüzden dışarı çıkıp bakmak için korkunç bir iş piyasasından bahsetmek yanlış olur.”

MLIV Pulse anketine göre işten çıkarmalar, insanların ofise gelme sıklığını etkilememiş gözüküyor. 10 Wall Street profesyonelinden yalnızca biri, son küçülmenin onları daha sık ofise gitmeye motive ettiğini söylüyor.

Bankaların üçte ikisi

Challenger, sektörde daha esnek bir programa sahip başka bir iş bulmanın daha zor olacağını söylüyor. Çünkü büyük finans şirketlerinin çoğu evden çalışma politikalarını aynı anda değiştiriyor. Yine de, şirketlerin hibrit ekipleri koordine etmesine yardımcı olan bir şirket olan Scoop Technologies tarafından yapılan bir ankete göre, bankaların üçte ikisinden fazlası ya tam esneklik ya da yapılandırılmış bir hibrit düzenleme sunuyor.

Scoop'un kurucu ortağı ve CEO'su Rob Sadow, “Ofiste iki günden üç güne geçmek bazı homurdanmalara neden olabilir, ancak muhtemelen bir ‘uzaklaşma noktası’ olmaz. Ancak, dört günlük eşiği geçmeye çalışırken, işverenler dinamik değişimi görmeye başlayabilir. Haftada dört gün veya daha fazla.. Pek çok insan başını kaldırıp en azından etrafına bakıp seçeneklerinin ne olduğunu görecek” diyor.

Sadow şunu ekliyor: “Çalışanlar esneklik karşıtı en ufak bir hamleye karşı oldukça gerginler. Çünkü en ufak bir tavizde işverenin daha çok taviz vermelerini isteyeceğini düşünüyorlar.”

Sadow, daha fazla gelmeleri istenirse istifa edeceklerini söyleyen ankete katılanların sayısı hakkında ise şöyle konuşuyor: “Yani, esneklik konusunda gerçekten güçlü bir retorik veya yanıt görebilirsiniz çünkü yalnızca kendilerinden bir gün daha gelmelerinin istenmeyeceğini düşünüyorlar. Bu, tam zamanlı olarak gelmelerinin istenmesine bir geçit gibi geliyor.”

Belirleyici olan ‘şirket politikaları’

Şimdilik, insanların ofiste ne kadar zaman geçirdiklerinin en güçlü belirleyicisi şirket politikaları gibi görünüyor. Finans uzmanlarının yaklaşık yüzde 86'sı şirketlerinin ofis içi zorunluluklarına uyuyor. Gereksinimleri karşılamayanlar, çoğu zaman hiçbir sonuçla karşılaşmadıklarını söylüyor. Ankete katılan 1.320 finans uzmanından yalnızca 28'i, uymadıkları için müdürleri veya İK tarafından azarlandıklarını söylüyor. Beş katılımcı tazminatla ilgili cezalarla karşı karşıya kaldıklarını ve ikisi fesihle karşı karşıya kaldığını belirtiyor.

Çoğu yatırımcı, yatırım kararlarının evden mi yoksa ofisten mi çalışıyor olmalarından etkilenmediğini söylüyor. Profesyonel yatırımcıların yaklaşık yüzde 22'si ve perakende katılımcıların yüzde 25'i, muadilleri evden çalışırken yatırım güvenliği ve uyumluluk konusunda daha fazla endişe duyduklarını belirtiyor.

MLIV Pulse anketi ortalama bir şehir sakininden daha fazla harcanabilir geliri olan finans profesyonellerinin bile hafta içi harcamalarına hakim olduğunu gösteriyor. Buna göre, yarısı, pandemi sonrası yemek alışkanlıklarının hiç değişmediğini bildirirken, yaklaşık üçte biri öğle yemeği yemek, ofis yemeği yemek veya iş sonrası içeceklerini almadan doğruca eve gitmek gibi seçenekleri eskisinden daha sık tercih ettiklerini belirtiyor.

Meta, uzaktan çalışmanın vidalarını sıkıyor

 

Başarı ve aşk isteyen Z kuşağı uzaktan çalışmamalı

 

Uzaktan çalışma tartışmasında kim haklı? Citigroup mu JPMorgan mı?

 

Uzaktan çalışanlar kamerayla izleniyor

 

Uzaktan çalışan şirketlerde yeni kriz

 

Uzaktan çalışanlar için iş piyasası daralıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)