Ana SayfaRöportajlarPegasus CFO’su Ulga’dan çarpıcı mesajlar---

Pegasus CFO’su Ulga’dan çarpıcı mesajlar

7 / 11
Pegasus CFO’su Ulga’dan çarpıcı mesajlar
16 Şubat 2014 - 09:14 www.finansgundem.com

6 YILDA PİYASANIN 3 KATI, HER YIL YAKLAŞIK YÜZDE 14 BÜYÜDÜK

-Pegasus’un Avrupa’daki pozisyonu ve rekabet gücü nedir? 
Serhan Ulga:
 Şimdi gene 9 aylık rakamlarda bizim uçuş birim maliyetimiz (biz buna uçan koltuğun kilometre başına maliyeti diyoruz) 2013’ün ilk 9 ayında 4.05 euro olmuş. 2012 sonunda 4.2 euroydu. Maliyetlerimizi yaklaşık yüzde 5 düşürmüşüz. Maliyetimizi düşürebilmemiz bizim en önemli, en büyük ve tek silahımız. Bizim ürün, hızlı tüketim maddesi gibi. Aslında en hızlısı, kapıyı kapadık mı o satılmayan koltuklar çöp oluyor. Yoğurdu rafa koysan 2-3 ay kalıyor, bizde o da yok, o kadar hızlı. Biz ürünümüzü ucuz, herkesin gidip satın alabileceği şekilde yapmaya çalışıyoruz. Dünyada 4.05 euroyla bizden daha az maliyeti olan 3 tane havayolu var. Bu bize rekabet ve büyüme açısından çok büyük güç veriyor. Bu olmazsa bizim iş modeli çalışmıyor. Yani bize “niye su vermiyorsunuz?” diye soruyorlar.  Su vermiyorum çünkü ben de para ile alıyorum, aldığımı yansıtmak durumundayım. Ama ben sana şunu sağlıyorum: Koltuk güveni ve zamanında seyahat. Gün ve zaman açısından Türkiye’de daha iyisi yok.  Zamanında kalkıp, zamanında inen ilk havayoluyuz. 2013 yılında bu konudaki performansımız yüzde 90’lar civarında geziyor. Bizden aldığınız ürün bu… İstiyorsanız yemeğinizi sipariş edebilirsiniz, 24 saat içinde haber vermek üzere kız arkadaşınıza evlenme teklif edebilirsiniz. Tavuk yiyebilirsiniz, şampanya içebilirsiniz, pasta yiyebilirsiniz. Bunlar sizin isteğinize bağlı, içip içmemek, yiyip yememek. Fransa’dan Malezya’ya kadar olan bantta bizden başka bu işi yapan yok, rakibimiz yok. 

-O zaman uluslararası çapta yapıyorsunuz bu işi?
Serhan Ulga:
 Tabi… Bu bizim en büyük stratejimiz. Global demek doğru olmaz belki ama Asya’yı Avrupa’nın en batısına, orayı da Asya’nın en ucuna taşıyabiliyoruz. 

-Kaç merkeze uçuyorsunuz?
Serhan Ulga:
 Toplam 30 ülkeye, 77 merkeze uçuyoruz; 47 dış hat, 30 iç hat. 2013 yılında 17 uçuş noktası açmışız.  2006’dan 2012 sonuna kadar piyasanın 3 katı, her yıl yaklaşık yüzde 14 büyüdük. Bütün bu olumsuzluklara rağmen büyümüşüz. Kazara bize bunları yapmasalar ne kadar büyüyeceğimiz belli değil… Ya da uçak ta bulamayabilirdik. Yarın Rusya pazarı açılsa istediğin kadar uç deseler çok üzülürüz. Şu an da üzülüyoruz uçamadık diye o zaman daha da üzülürüz. Çünkü uçak bulmak lazım, uçağımız hazır değil. Uçak bulmak da galeriden araba almak gibi değil, uzun vadeli satın almanız lazım. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • OKUR16 Şubat 2014 23:07

    Okur böyle keyifli yazılar görmek istiyor, Haberi yazanın ellerine sağlık borsa, şirket, dolar beni ilgilendirmez ama bu uslup yazıyı sonuna kadar okuttturuyor!

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster