Ana SayfaRöportajlarPegasus CFO’su Ulga’dan çarpıcı mesajlar---

Pegasus CFO’su Ulga’dan çarpıcı mesajlar

3 / 11
Pegasus CFO’su Ulga’dan çarpıcı mesajlar
16 Şubat 2014 - 09:14 www.finansgundem.com

BİZİM ŞİRKET EKONOMİ İYİ DE OLSA KÖTÜ DE OLSA BÜYÜYOR

-Peki, piyasalardaki bu çalkantılar, doların 2.40’ları görmesi, faizlerdeki 4 puanı aşan yükseliş sektörünüzü ve şirket olarak sizi nasıl etkiliyor? Bundan sonra nasıl etkileyecek?  
Serhan Ulga:
 Bizim işletme sermayesi için bir borcumuz yok, uçak borçlarımız var…  Uçak borçları da yurt dışından, Amerikan Eximbank garantili olduğu için faiz oranları sıfıra yakın, yüzde 0.40 civarında, eurobor ve libor artı 11 ile 20 arasında… Yani bizim için bugün faiz riskli değil ama muhakkak düşünmemiz gereken bir konu. Diğer taraftan dolarda kısa nakit akışı olarak dolarda kısayız, bizim her zaman dolar bulmamız gerekiyor ama euro ve TL’de uzunuz.  İleri vadeli TL satıp dolar almak pek akıllıca bir şey değil. Biz de bunu değişik enstrümanlarla hedge ediyoruz. 

-Piyasalardaki çalkantı ve siyasi belirsizlik nedeniyle plan ve projelerinizde değişiklik yaptınız mı? 
Serhan Ulga:
 Hayır, şu anda hiçbir sıkıntı yok. Aslında havacılığın daha büyümeye devam edeceğini düşünüyoruz. Bizim sektör ekonomi iyiyken daha çok büyüyor. Ama bizim şirket ekonomi iyi de olsa kötü de olsa büyüyor. Ekonomi iyi giderken herkesin ekonomik gücü yüksek, cebinde daha çok parası olduğu zaman havayolu bir ulaşım aracı olarak çok kolay erişilen bir meta haline geliyor. Kötü günde ise insanlar tasarrufu öne çıkarıyor. Daha önce uçarken lüksü arayanlar ekonomi yapmaya başlıyor. Bizim fiyatlarımız ekonomik olduğu için müşteri kaybına uğramıyoruz. Biz hiç uçmayan insanlar için de fiyatlar koyuyoruz. Mesela 2010 yılından 2013 yılının sonuna kadar uçurduğumuz misafirlerimizin yüzde 72’si ki 42. 3 milyon adet misafir demek,  100 liranın altında fiyatlarla uçurmuşuz. 15.1 milyon misafiri 50 liranın altında uçurmuşuz. 
Ekonominin negatif seyrettiği dönemlerde bizim en güçlü silahımız fiyatlarımız. Biz böyle dönemleri daha çok seviyoruz, pazarda bilinirliğimizi artırmak, pazarı büyütmek, daha çok misafire hitap etmek açısından bizim iş modelimiz buna çok daha elverişli. Çünkü bizim maliyetlerimiz tek rakibimiz olan Türk Hava Yolları’ndan yaklaşık yüzde 45-50 aşağıda. Ayrıca onlarda olmayan bizde olan yan gelirler var. Koltuğunuzu seçebiliyorsunuz, yemeğinizi yiyebiliyorsunuz, çok meşhurdur suyu bile satıyoruz, bunlardan ayrıca para kazanıyoruz. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • OKUR16 Şubat 2014 23:07

    Okur böyle keyifli yazılar görmek istiyor, Haberi yazanın ellerine sağlık borsa, şirket, dolar beni ilgilendirmez ama bu uslup yazıyı sonuna kadar okuttturuyor!

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster