Ana SayfaBankacılıkİşte Akbank’ın 2015 strateji planı---

İşte Akbank’ın 2015 strateji planı

7 / 9
İşte Akbank’ın 2015 strateji planı
13 Şubat 2015 - 11:05 www.finansgundem.com

"AKBANK'IN GELECEĞİ TÜRKİYE'DE"

ORTAKLIK PLANIMIZ YOK İnorganik büyüme, ortaklık planımız yok. Yurtdışında bir satın alma yapmamız da söz konusu değil. Bugün Avrupa Birliği'nde büyüme sorunu var. Dünyada da bankacılık sıkı regülasyonlara tabi ve bölgesel bankacılık önem kazanıyor. Akbank'ın geleceğini kesinlikle Türkiye'de görüyorum.

YÜZDE 5 PAY ALAMAZSAK Önümüzdeki dönemde yakın coğrafyamızda ilerleyebiliriz diye düşünüyorum. Ama önümüzdeki 3 yıl böyle bir planımız bulunmuyor. Sonrasında da Türkiye'nin ticaret hacminin gelişimine ve dağılımına bakarız. Geçmişte Türki Cumhuriyetlerİ'nde bu tip fırsatlara baktık. Cazip bulmadık.

YATIRIM KRİTERLERİ Yatırım yapacaksak bunun mutlaka hissedar değeri yaratan ve sürdürülebilir bir iş olmasını istiyoruz. Herhangi bir ülkede bireysel bankacılıkta yüzde 5'in altında pazar payıyla kârlı olmanız mümkün değil. Küçük pazar payları bireysel bankacılığın maliyetlerini kaldırmaz. Zaten kurumsal bankacılık ve proje finansmanında bugün Türkiye'den ve Almanya merkezli Akbank AG'den destek verebiliyoruz.

"YENİ REGULASYONLAR KÂRIN YÜZDE 5'İNİ GÖTÜRECEK"

DÜZENLEMELERİN ETKİSİ Son regülasyonlar 2014 yılının sonuna doğru alındığı için sektöre asıl etkisi 2015te görülecek. Yaptığımız hesaplamalara göre regülasyonların etkisi, sektörün net kârının yüzde 'i kadar olacak.

KAYIP NASIL KARŞILANACAK?

Paket olarak bakmak lazım. Ama ben yakın gelecekte yeni bir regülasyon beklemiyorum. Sektör kurumsal krediler, proje finansmanı, varlık yönetimi ve iştiraklerinde BES ile büyüyecek. KOBİ ve ihracat alanında büyüme olacak. Piyasalarda faizlerin düşük olması bizim için avantaj. 2015 yılı ve önümüzdeki dönemde sektörün büyümesi ve kârlılığında yeni bir negatif uygulama, yeni bir regülasyon gelmezse sorun olacağını düşünmüyorum.

SEKTÖRÜN 2015 KÂRLILIĞI Son 10 yılda bankacılık sektörünün aktifleri her yıl yüzde 10 büyüdü. Kredilerde büyüme yıllık ortalama yüzde 30 oldu. Sektör, Türkiye'nin büyümesinde çok etkili. Her 1 birim özsermayeye eklenen net kâr, kaldıraç etkisiyle 9 birim kredi yaratıyor. Türkiye'nin 2023 hedeflerini tutturabilmesi için sektörün hem özkaynakları hem kredi verme kapasitesi güçlü olmalı. Bugün sermaye maliyeti yüzde 13 yani kâr için Türkiye'de bankacılık sektörünün ortalama yüzde 14-15 özkaynak kârlılığı olmalı. İdeal kâr oranı budur. Ben yeni bir regülasyon gelmezse, sektörün bu yıl yüzde 15 özkaynak kârlılığına ulaşabileceğini tahmin ediyorum.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster