Ana SayfaBankacılıkİşte Akbank’ın 2015 strateji planı---

İşte Akbank’ın 2015 strateji planı

4 / 9
İşte Akbank’ın 2015 strateji planı
13 Şubat 2015 - 11:05 www.finansgundem.com

“BANKACILIK, TÜRKİYE'NİN EKONOMİK ÇIPASI”

-Önümüzde bir seçim var, bu nedenle ekonomide durgunluk olur mu?

-Ben seçimle ilgili ekonomide herhangi bir olumsuz etkilenme beklemiyorum. Türkiye'de kamu borcunun mili gelire oranı, Avrupa Birliği ülkelerine göre çok kuvvetli. Bundan sonra önümüzdeki 4 yıl seçim olmayacak. Bu da Türkiye için büyük bir fırsat, ekonomiye daha çok odaklanılacak. 2015'te yılın ilk altı ayının çok pozitif geçeceğini düşünüyorum. Mevcut konjonktür ülke risk primini düşürdü. Bu aşamadan sonra finansal istikrarı bozucu herhangi bir hareket yapmamalıyız. Mevcut durum, bizim için bir nefes alma dönemi. Özel tüketim odaklı büyüme konusunda otoriteler nasıl karar verecek onu göreceğiz.

-Bu ortamda sizce Türk bankalarının rolü ne olacak?

-Bankacılık, Türkiye'nin ekonomik çıpası. Sektörün sermaye yeterlilik rasyosu, Almanya ve Fransa'daki büyük bankaların oranı ile eş, yüzde 16,6. Özsermaye kârlılığımız yüzde 14,3- Bu oran, AB'nin 28 ülkesinde ortalama yüzde 13,6. Bankacılık kaldıraç oranları Türkiye'de 8,4; AB'de ise ortalama 10,4. Türk bankalarının reytingleri ve aktif kaliteleri güçlü olduğu için uzun vadeli ve akıllıca borçlanabilme fırsatları var. Bu da Türkiye'nin cari açığının fonlanmasında kaliteli bir fonlanma yaratacak. Altyapı, proje finansmanları gibi ülkenin gelişiminde etkin olacak projelerde uzun vadeli ucuz fonlama imkanı verecek. Bireysel krediler ve konut tamamen TL ağırlıklı borçlanma olduğu için bankaların mümkün olduğunca TL uzun vadeli borçlanma fırsatı olacak diye düşünüyorum. Dolayısıyla bankacılığın önünde çok fırsat var. Sektör, 2015'te büyüyeceği için bu yıl da yüzde 15 özsermaye kârlılığı yaratacak güçte olur diye düşünüyorum.

-Gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında Türk bankacılık sektörünün eksikleri var mı? Ya da nelerde ileriyiz?

-Bankacılıkta sermaye yeterliliğine, kaldıraç oranına ve aktif kalitesine bakılır. Tüm bu rasyolarda Türk bankacılığı çok güçlü. 2001 krizinde ciddi katı kontrollerden, regülasyonlardan geçtik bu nedenle sektör birçok açıdan güçlü. İnovasyon, müşteriye yaklaşım, mobil bankacılıkta da çok rekabetçi ve iddialıyız.

Tabii bazı alanlarda piyasa bir dönüşümden geçiyor. Türkiye, uzun süre inişli çıkışlı faiz ve kur ortamlardan geçti. Bu da bazı finansal ürünlerin gelişmesine engel oldu. Bugün sağlanan ekonomik konjonktür devam ederse hem özel bankacılık hem sermaye piyasası işlemleri devreye girecek. Şirketlerin sadece kredilerle değil sermaye piyasalarından kaynak yaratması, yatırımcıların yani özel bankacılık müşterilerinin şirket tahvil ve hisse senetlerine yatırım yapması demek. Bugün hala özel bankacılıkta yatırımların önemli kısmı mevduatta ama yakın gelecekte burada çeşitlenmeler olacak. Özel bankacılık da değişecek. Melek yatırımcılık, hisse senetlerine yatırım, şirket tahvillerine yatırım daha aktif olacak.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster