Ana SayfaBankacılıkİşte Akbank’ın 2015 strateji planı---

İşte Akbank’ın 2015 strateji planı

3 / 9
İşte Akbank’ın 2015 strateji planı
13 Şubat 2015 - 11:05 www.finansgundem.com

PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞLE 2015 HEDEFLERİMİZİ REVİZE ETTİK

 -Petrol fiyatlarındaki düşüşlerin ekonomiye ne kadarlık bir olumlu etkisi olacak?

-Petrol fiyatlarındaki düşüşle 2015 hedeflerimizi revize ettik. Petrol fiyatları bu yıl 50 dolar seviyesinde giderse, Türkiye'de enflasyonun planlanan yüzde 7 yerine yüzde 5,5-6'ya gerilemesini bekliyoruz. Hatta baz etkisinden dolayı yılın ilk yansında yüzde 4'leri dahi görebiliriz. Yılın ilk yarısındaki düşük enflasyon. Merkez Bankası'nın elini güçlendirir, faizlerde düşüş olur. Biz faizlerde yüzde 1 ila 1,25 arası düşüş olacağını öngörüyoruz. Ardından yılın ikinci yarısı FED'in faiz artırmasına paralel tekrar faizlerde yumuşak bir artış olur. Büyüme beklentilerinde baz senaryo yüzde 3,5 diyebiliriz. Ama ekonomi yönetiminin taktiksel bazı kararlarıyla bu büyümenin yukarıya yüzde 5'lere çıkması da muhtemel.

Petrol varil fiyatı bu yıl 50 dolar seviyesinde olursa enerji ithalatı ve diğer ithalat rakamlarının düşmesiyle Türkiye'nin cari açığının milli gelire oranı yüzde 3'e geriler. Geçen yıl cari açığın milli gelire oranı yüzde 4,5'ti. Kamu iradesi 2015'te bu oranın yüzde 4,5 seviyelerinde gerçekleşmesini uygun görürse bu, Türkiye'nin özel tüketim harcamalarında daha canlı büyümesini destekler. Bu durum, özel tüketim harcamalarında yüzde 4-4,5 büyüme anlamına gelir. Cari açıkta petrol fiyatlarındaki düşüşle gelecek gerilemenin payı, özel tüketim harcamalarına geçici olarak kullandırılırsa büyümemiz yüzde 5'e ulaşabilir. Petrol fiyatlarının düşük gitmesi net ihracatımızı da artıracak, bu da büyüme rakamına pozitif etki yaratacak.

-Yani özel sektör ve bireylerin harcamalarında rahatlama olacak. Bankalar da bireysel bankacılıkta biraz rahatlama yaşar mı?

-Tabii, özel sektör ve bireylerin harcamaları rahatlar. Bireysel bankacılıkta cari açığı düşürmek, tasarrufu artırmak adına makro ihtiyati tedbirler almıştık. Ama petrol fiyatları 50 dolar civarında olur ve cari açığın milli gelire oranının geçici olarak 4,5 çıkmasını tolere edebilirsek özel tüketim harcamalarım destekleyici politikalar olabilir. Kısa süreli de olsa bu geçiş döneminde rahatlamalar da görülür.

-Siz özel sektör harcamalarında ne kadarlık bir artış bekliyorsunuz?

-Özel sektörün yatırım harcamaları son 2 yıldır durağan gidiyordu. Bu yıl özel sektör harcamalarında yüzde 5 artış bekliyoruz. Bu da büyümeye pozitif etki yapacak.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster