Ana SayfaBankacılıkİşte Akbank’ın 2015 strateji planı---

İşte Akbank’ın 2015 strateji planı

2 / 9
İşte Akbank’ın 2015 strateji planı
13 Şubat 2015 - 11:05 www.finansgundem.com

“PARA PİYASALARINDA FARKLILIKLAR GÖRÜYORUZ”

- 2013'te son görüşmemizde global ekonomide dinamiklerin değiştiği bir dönemden geçtiğimizi söylüyordunuz. Bugün global ekonomide iklim nasıl?

-2015 yılında dünyada büyük ekonomilerde ayrışmalar görüyoruz.  Özellikle bu yılın ABD ve dolar yılı olması bekleniyor. ABD'de hem ekonomik büyüme hem istihdamda iyileşme hem de doların değer artışı söz konusu. Piyasaların tahmini, FED'in yılın ikinci yarısından sonra bir faiz artırımına gitmesi yönünde. Tüm bu etkenlerle ABD çok pozitif yönde ayrışıyor.

Avrupa Birliği'nde ise dezenflasyonist bir yapı görüyoruz. Büyüme düşük, yüzde 1 mertebesinde olacak. Avrupa Merkez Bankası da piyasanın tahminlerine göre 500 milyar Euro civarında varlık alımına devam edecek. Avrupa'da görünüm, ABD'ye kıyasla son derece durağan, düşük faizli bir ortam görüyoruz. Diğer bölgelere baktığımızda  ise Japonya’da yüzde 0’8 gibi düşük bir büyüme bekliyoruz. Çin de yüzde 6 büyüyecek ki bu da Çin için göreceli düşük bir büyüme. Rusya da Türkiye için önemli, Rusya’da ekonominin daralması ihracatımızda düşüş yaratacak. Ancak petrol fiyatlarındaki düşüşle karşılaştırdığımızda bu negatif etki minimum olacak gibi görünüyor.

Para piyasalarında da farklılıklar görüyoruz. Amerika'da faizlerde normalleşme olacak. Avrupa'nın büyük ekonomilerinde faizler düşük olacağı için piyasalar ABD'de de faizlerin çok yükselmeyeceği görüşünde. Sonuçta 2015'te  çok güçlü dolar, zayıf yen ve zayıf Euro göreceğiz. Bu konjonktür, gelişmekte olan ülkelerin tahvilleri ve sabit gelişmekte olan ülkelerin düşük faiz ortamının devam edeceğini gösteriyor.

-Bu tablodan Türkiye nasıl etkilenecek?

- Global ekonomideki bu farklılığın yanında önemli bir konu daha var: Petrol fiyatlarında tarihi düşüşler görüyoruz, 45 dolarlara kadar indi. Petrol fiyatlarının düşük gitmesi ve düşük faiz ortamı Türkiye'ye çok yarayacak. Aslında 2015'te nefes alacağız. Uzun vadeli yapısal dönüşümlere hazırlanırken Türkiye ekonomisi nefes alacak. Tüm bu etkenler, Türkiye'yi müspet etkileyecek, ülkeye sermaye girişleri olacak. İhracata dayalı bir büyüme planımız olduğu için Avrupa Birliği bizim için önemli fakat geçen yıla baktığımızda Türkiye'nin AB'ye ihracatı yüzde 10 arttı. Bu artışın bu yıl aynı şekilde devam edeceğini umuyoruz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster