Ana SayfaRöportajlarBiz sektörün hücumbotuyuz---

Biz sektörün hücumbotuyuz

8 / 10
Biz sektörün hücumbotuyuz
22 Nisan 2013 - 06:53 www.finansgundem.com

DOLAR DAHA GÜVENİLİR LİMAN OLUNCA İNSANLAR ALTIN SATMAYA BAŞLADI

-Merkez Bankası’nın faizleri 0.5 puan düşürmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Mehmet Sönmez: İlk 3 ayda ihracatta düşüş var, sanayi kapasitesinde artış yok. Büyümenin de en azından geçen yılın altında kalmaması lazım. Merkez Bankası bunları görünce bu faiz indirimini yaptı. Bunu yaparken de munzamı artırmadı. Bir yandan faiz indirip, diğer yandan munzamı artırınca maliyetimiz arttığı için ilerlemiyorduk. Bu arada yıllık bazda kredilerde düşüş yok. Çıta yüzde 15 olmasına rağmen yüzde 20 seviyelerinde seyrediyor. Buna rağmen sanayi ve ihracatta artış olmadı ilk 3 ayda. Dolayısıyla iç talebin biraz canlanması, ihracatın artması lazım. İkinci çeyrekte hem ihracatta, hem sanayi kapasite kullanımında daha iyi rakamlar göreceğiz.
Ama açıkçası bu kadar büyük bir indirim beklemiyorduk. Merkez Bankası süreci ihtiyatlı bir iyimserlik içerisinde yönetiyor. İhracatın artmaması ve sanayi kapasitesinin artmaması bunu tetikledi. Yüzde 4’lük büyüme hedefine ulaşılamama riski görüldü sanırım, böyle bir risk oluşmaması için proaktif bir adım oldu. İhracatın artmamasının finansmandan dolayı bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Ama bizim gibi böyle yenilikçi ödeme sistemleri ve yeni pazarlar geliştikçe, ihracat artacak.
Bu yıl Çin’in büyüme hedefinin altında kalacağı görüldü. Çin, dünya toplam emtialarının yüzde 40’ını ithal ediyor. Emtia fiyatları da ondan düştü. Birden çöktü, çünkü

-Altında düşüş için ne diyorsunuz?
Mehmet Sönmez: Her çıkışın bir inişi vardır. İlk 3 ayda beklenen büyüme, talep olmadı. Bir nedeni de Amerikan ekonomisi toparlanmaya başladı. Dolar tekrar daha güvenilir bir liman olunca insanlar altın satıp dolara geçmeye başladı. Son bir haftada yüzde 25 oranda düştü, yüzde 5-6 daha düşüp orada durur. Dünyada güven endeksi yükseliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster