Ana SayfaRöportajlarBiz sektörün hücumbotuyuz---

Biz sektörün hücumbotuyuz

5 / 10
Biz sektörün hücumbotuyuz
22 Nisan 2013 - 06:53 www.finansgundem.com

KÖRFEZ’DEN TÜRKİYE’YE GELECEK TURİST SAYISINDA PATLAMA OLACAK

-Yıllardır bir ‘Körfez sermayesi’efsanesi var… Türkiye’ye ‘geldi, gelecek’ hep konuşuluyor. Hatta Türkiye’nin global krizden etkilenmemesi “Körfez’den akan para”lara bağlanıyor. Bu söylemler ne kadar doğru?
Mehmet Sönmez: Türkiye’ye her yıl, yılda 35 milyar dolar geliyor. Bu para yurt dışındaki fonlar aracılığıyla tahvil bono veya hisse senetlerine yatırım amaçlı geliyor. Bu fonlar ağırlıkla Batı kökenli. Fakat Batı’daki fonların sahiplerinin kim olduğunu tam bilemiyoruz. Genellikle Doğu olabiliyor. O yüzden kimin parası, nereden nereye geliyor, bu global ortamda bunu kestirebilmek çok güç.
Türkiye’ye geçen yıl 12 milyar dolar doğrudan yatırım olarak geldi. Bu yıl da 13-14 milyar dolar gelmesi bekleniyor. Ama Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımların içerisinde MENA (Middle East and North Africa) bölgesinin payı yüzde 10’u geçmiyor. Bizim hedefimiz bu yüzde 10’luk payın yüzde 15’lere 20’lere gelmesine katkıda bulunmak. Çünkü doğrudan yatırım dünyanın güvenilir, yatırım yapılabilir, reytingini almış, büyümekte olan ve genç nüfusu olan ülkelerine gidiyor. Sanki Türkiye’yi tarif ediyoruz.

-Hangi sektörlere gelebilir bu yatırımlar?
Mehmet Sönmez: Her sektöre gelebilir. Bankacılık sektörüne geldi, perakende zincirlerine çok büyük ilgi var, enerji yatırımlarını inceliyorlar. Yani perakende, finans ve enerji başı çekiyor.

-Turizm sektörüyle ilgileniyorlar mı?
Mehmet Sönmez: Araştırıyorlar. Bu yıl Körfez’den Türkiye’ye gelecek turist sayısında bir patlama olacak. Türkiye’ye çok büyük bir ilgi var, bu ilgi 2014’ten itibaren yatırım olarak mutlaka dönecektir. Çünkü o anlamda Türkiye henüz pek keşfedilmiş bir ülke değil.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster