Ana SayfaMakro Ekonomi12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?---

12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?

3 / 13
12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?
01 Eylül 2015 - 08:31 www.finansgundem.com

TEKSTİL
TEKSTİLCİLER İÇİN ÇARE İRAN VE ABD


Türkiye, tekstilde dünyanın 10'uncu ve AB'nin ikinci en büyük tedarikçisi. 2014'te 8,9 milyar dolarlık ihracat ile toplam ihracatın yüzde 5,6'sını yapan tekstil sektörü için 2015 zor bir yıl olarak başladı. Daha ocak ayında tekstil üretiminde son dört yılın en büyük gerilemesi yaşandı. Ardından görece bir toparlanma yaşansa da sektör açısından 2015 'kayıp yıl' haline geldi. 2 milyon kişiyi istihdam eden ve 85 milyar TL’lik büyüklüğe sahip tekstil sektöründe üretimin gerilemesindeki en önemli neden, en büyük pazarlardan biri olan Rusya'daki gelişmeler oldu. Önce Ukrayna krizi, ardından Batı ambargosu ve petrol fiyatlarındaki gerileme ile zayıflayan Rus ekonomisi, talebin kısılması ile Türk tekstilcileri vurdu. Ağustos sonu itibariyle sektörün ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11 düşüşle 5,1 milyar dolar seviyesine kadar geriledi. Bu da 2015 için belirlenen 10,7 milyar dolarlık ihracat hedefinde revizyona neden oldu. Şimdi hedef, "2014 ihracatının gerisine düşmemek" olarak tarif ediliyor.

YENİ PAZARLAR ARANIYOR

Siyasi belirsizlikler nedeniyle iç talebin de düşmesi, tekstil sektörünü tıpkı hazır giyim ve konfeksiyon gibi 'büyüme değil mevcudu koruma' pozisyonuna itti. Yani sektör temsilcileri için şimdi amaç yılı olabilecek en az kayıpla kapatmak.


İstanbul ve Tekstil ve Hammaddeleri ihracatçı Birliği Başkanı İsmail Gülle, yılın geri kalanında üretim ve ihracat değerlerini korumak için diğer ülkelere nazaran satışların arttığı İran ve ABD pazarına yoğunlaşacaklarını söylüyor. Gülle, "2015'te karşılaştığımız sorunların 20l6'da da devam etmesi riskine karşı yeni ve potansiyel pazarların tespiti ve bu pazarlara ilişkin promosyon çalışmalarımıza devam ediyoruz" diyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster