Ana SayfaMakro Ekonomi12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?---

12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?

7 / 13
12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?
01 Eylül 2015 - 08:31 www.finansgundem.com

GIDA

 GIDACI HEDEFİNDEN TAVİZ VERMEDİ


Geçen yılı 330 milyar liralık cirosu ve 440 binin üzerinde çalışanıyla tamamlayan gıda sektörü, 2015 başında kendisine yüzde 7'lik bir büyüme hedefi koymuştu. Birçok sektörün aksine hedeflerini tutturmak üzere de yoluna devam ediyor. Türkiye Gıda ve içecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, sektör olarak 2015 yılının ilk altı ayında 7 milyar dolar ihracat ve 3,6 milyar dolar ithalat gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Gıda ve içecek sektörünün ortalamasına baktığımızda son yıllarda yüzde 7 dolayında büyüdüğünü söyleyebiliriz. Bu yılı da böyle tamamlamayı planlıyoruz" diyor. Bu olumlu gidişattaki en büyük etken olarak ise işlenmemiş gıda fiyatlarında 2015 yılının ikinci çeyreğinde belirgin bir düzeltme olması gösteriliyor.

ET VE SÜT SORUNLU


Ancak gıda sektörünün alt kırılımlarına bakıldığında, her alanda aynı olumlu tabloyu görmek mümkün değil. Örneğin Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, genel ekonomideki durgunluğun süt ve süt ürünleri pazarının büyümesinde olumsuz bir etki yaratacağı görüşünde. Bunun yanı sıra dünyada yaşanan ekonomik gelişmeler, Rusya'nın boykot kararına ek olarak AB'de süt kotalarının kaldırılmış olmasının da etkisiyle süt ürünleri ihracatçısı durumunda olan bütün ülkelerde çiğ süt fiyatları yüzde 10-25 oranında düştü. Ilgaz, "istikrarı korumak ve sürdürülebilir kılmak için süt, et ve hayvancılığın ihtiyaçları, sorunları ve realitesini dikkate alan uzun soluklu çözümler üretmek zorundayız" diyor, İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete ise ihracatın bu yıl geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 civarında gerilediğine dikkat çekiyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster