Ana SayfaMakro Ekonomi12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?---

12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?

8 / 13
12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?
01 Eylül 2015 - 08:31 www.finansgundem.com

OTOMOTİV

1 MİLYONLUK SATIŞ BAŞKA BAHARA

Otomotiv, yaşanan sıkıntılara karşın yine de en iyi performans gösteren sektörlerden biri olarak dikkat çekiyor. Sektör 2015'e umutlu girmişti. 2014'ü yüzde 10 daralma ve 767 bin satış rakamıyla kapatan sektörde 2015 hedefi, iyimser tahminlerle 1 milyon otomobil satışı idi. Aslında yılın başlarında satışlar beklenenden daha iyi gerçekleşti. Ardından seçim dönemine yaklaştıkça performans düşse de toplam pazar Ocak-Temmuz döneminde 516 bin adetlik bir satış performansına ulaştı. Bu rakam geçtiğimiz yıla göre yüzde 49'luk bir büyümeyi ifade ediyor. Sektör temsilcileri, yaşanan sıkıntılara karşın, bu yılın yüzde 20-25 civarında bir büyümeyle 900 bin adedin üzerinde kapanacağını öngörüyor. Fakat sıkça dile getirilen '1 milyonluk pazar' ihtimali mevcut durumda pek de olası görülmüyor.

KUR ARTIŞI YANSITILMIYOR

Sektörü en yakından ilgilendiren konuların başında kur geliyor. Pazarda satılan araçların yaklaşık yüzde 75'ini ithal araçlar oluşturuyor. Kurun rekor üstüne rekor kırdığı bir dönemde otomotiv sektörü mevcut talebi kesmemek adına kur artışının ancak yarısını fiyatlara yansıtabilmiş durumda.
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, iş planlarında şu an için herhangi bir değişikliğe gitmediklerini söylerken, "Tüketici otomobil satın almak için önünü görmek ve moralli olmak istiyor. Bu gelişmeyi sürdürülebilir kılmamız için makroekonomik istikrarın devam ediyor olması çok önemli" diyor.
Borusan Otomotiv icra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız ise yılbaşında otomobil satışının 700 bin adede çıkacağını düşündüklerini fakat mevcut durumda 600 bin civarında bir satışla yılın kapanacağını tahmin ettiklerini dile getiriyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster