Ana SayfaMakro Ekonomi12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?---

12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?

6 / 13
12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?
01 Eylül 2015 - 08:31 www.finansgundem.com

PERAKENDE

TÜKETİCİ GÜVENİ ALIMLARI ETKİLEDi

2014 yılını 315 milyar dolarlık bir ciroyla kapatan perakende sektörü, ekonomik ve siyasi gelişmelerden olumsuz etkilense de, birçok sektörün aksine büyüme trendini sürdürüyor. Yılın başında yüzde 9'luk büyüme hedefi koyan sektörün şimdi 2015'i yüzde 8Tık büyümeyle kapatması bekleniyor. Gıda, hazır giyim gibi farklı alanları kapsayan perakende sektöründe özellikle kârlılıklarda ciddi düşüşler söz konusu. 40 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan gıda perakendecileri ve gıda servis zincirleri sektörünü temsil eden Gıda Perakendecileri Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemlr, "7 Haziran seçimi sonrası belirsizliğin halen sürmesi ve döviz kurlarındaki artış hedeflerimizi etkiliyor. Zaten çok düşük kâr oranlarıyla çalışan sektörümüz, maliyetlerin artmasından olumsuz etkileniyor" diyor.

KİRA BÜYÜK SORUN

Gıda ve hazır giyim dışında kalan modern perakende sektörü ise toplam modern perakendenin büyümesinin altında bir büyüme gösteriyor. Sabit fiyatlarla yüzde 4 oranında bir ciro büyümesi görüldüğünü söyleyen Kategori Mağazacıları Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu, "Siyasi belirsizlik ve dövizdeki dalgalanmalar maliyetlerimizi çok olumsuz etkiliyor. Özellikle kira maliyetleri kontrol edilemez hale gelmiş durumda. Bu konuda perakende sektörünün tüm tarafları elini taşın altına koymalı. Döviz borcu bulunmayan, yatırım kredisinin ödemesini tamamlamış AVM'lerln TL bazlı kiraya dönmelerini bekliyoruz. Diğer AVM'ler de mutlaka kur sabitlemeli" diye konuşuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster