Ana SayfaMakro Ekonomi12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?---

12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?

9 / 13
12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?
01 Eylül 2015 - 08:31 www.finansgundem.com

GAYRİMENKUL

SATIŞLARDA YATAY SEYİR BEKLENİYOR

Türkiye ekonomisinin en hareketli sektörlerinin başında gelen gayrimenkulde 2015 beklentileri henüz olumsuza dönmüş değil. Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2014 yılında 1 milyon 165 bin 38i konut satışı gerçekleştiren sektör, siyasi belirsizlikler ile ekonomik dalgalanmaların hakim olduğu bu yıl ise geçtiğimiz yılın rakamlarını yakalayıp biraz da üzerine çıkmayı hedeflemişti, ilk yedi aylık veriler, sektörün hedefini gerçekleştireceği yönünde. Geçtiğimiz yılın ilk yedi aylık döneminde 609 bin 877 konut satışı gerçekleştiren sektör, siyasi belirsizliklere rağmen satışlarını artırıp 2015'in ilk yedi ayında 731 bin 669 konut satışı gerçekleştirdi. Konut kredisi faiz oranlarındaki yükselişle birlikte yılın son çeyreğinde satışların yatay bir seyir izlemesi bekleniyor. Ancak kurlardaki artışın yabancı yatırımcı için yarattığı fırsat nedeniyle yabancıya satışın son çeyrekte hız kazanması olası.

TEMMUZDA YAVAŞLADI

Yaz tatili ve ramazan ayı etkisine bir de siyasi belirsizlik eklenince, geçen yıla oranla yüzde 13,5 artmasına karşın, temmuz ayında son beş ayın en düşük satışı gerçekleşti. Türkiye genelinde temmuz ayında 96 bin 589 konut satıldı. Siyasi belirsizliklerin etkisiyle risk almaktan çekinen yatırımcılar kredi kullanımı yerine peşin alımlara yönelirken, ipotekli konut satışları olarak bilinen kredili satışlar yüzde 0,5 azalıp 30 bin 754'e geriledi. Senetli ya da peşin olarak el değiştiren konut sayısı ise yüzde 21,5 artarak 65 bin 835'e ulaştı.
Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, siyasi belirsizlikler ve ekonomideki dalgalanmalar nedeniyle yılın son çeyreğinde satışların yatay bir seyir izlemesini beklediklerini söylüyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster